Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
9. 1. 2013,
12.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

droga

Sreda, 9. 1. 2013, 12.23

8 let

Tudi zadnji iz hudodelske združbe priznal krivdo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
S priznanjem krivde zadnjega od 13 obdolženih se je danes končal tretji predobravnavni nalog v zadevi Očistimo Slovenijo, februarja se bo sodilo le trem, ki se s tožilstvom niso pogodili.

"Krivdo priznam, name ni vplival nihče. Odločitev sem sprejel prostovoljno, pri podpisu je bila prisotna tudi moja zagovornica," je sodniku Srečku Škerbcu danes zagotovil obdolženi podjetnik, sicer oče dveh majhnih otrok, Fikret Mehmedagić. Kot je pojasnil predsednik senata, je včeraj popoldne od tožilca Boštjana Jegliča prejel sporazum o priznanju krivde. Mehmedagić in tožilec sta se dogovorila, da bo obdolženi v zaporu preživel šest let in pet mesecev, v ta čas pa se mu šteje tudi čas pripora, kjer je od 11. maja lani. Obdolženi je podpisal tudi dogovor o stranski denarni kazni, in sicer bo v 24 obrokih odplačal 7.000 evrov. Če se denarja ne bo dalo izterjati, bo denarno kazen nadomestila zaporna.

V zapor za šest let in pet mesecev Ker je obdolženi skupaj z bratom Almirjem – ta se je s tožilcem pogodil za triletno zaporno kazen in 2.500 evrov denarne kazni – pridobil tudi premoženjsko korist v vrednosti 5.450 evrov, morata vrniti tudi ta denar, 1.250 evrov bo plačal takoj. Njegova zagovornica Martina Žaucer je sicer predlagala tudi predčasno prestajanje zaporne kazni, vseeno pa je tožilec do pravnomočnosti sodbe predlagal podaljšanje pripora zaradi ponovitvene nevarnosti.

Sodnik je sledil sporazumu in izrekel sodbo z dogovorjeno kaznijo, v kratki obrazložitvi pa pojasnil, da je obdolženi sodeloval pri 13 kaznivih dejanjih, povezanih s preprodajo prepovedanih drog.

Naj spomnimo, da je večina obdolženih krivdo priznala, saj se je tožilstvu uspelo pogoditi z desetimi od 13 obdolženih. Vodja ene od združb, 41-letni Črnogorec Smail Kučević, ki so mu zasegli 2,5 kilograma kokaina in okrog šest kilogramov amfetamina, se je pogodil za sedem let in 11 mesecev zapora, plačal bo tudi 20 tisoč evrov denarne kazni in vrnil 16 tisoč evrov premoženjske koristi. Vanja Kojić bo v zaporu leto in dva meseca, plačati mora 1.500 evrov in vrniti 1.375 evrov denarja.

Trije bodo februarja sedli na zatožno klop Sedem let in deset mesecev bo za zapahi Sanel Kazić, leto in osem mesecev pa Venes Selman, sicer brat pobeglega Anesa Selmana, ki je bil obsojen na deset let zapora v zadevi Balkanski bojevnik. Erni Jernej Pregrad bo za rešetkami tri leta, Saša Stojnić pa leto in pol. Sporazuma sta sklenila še Beograjčan Goran Nikolić in njegova hči Kristina, ki živi v Ljubljani, edina sta bila obsojena na pogojni kazni.

Sojenje se bo nadaljevalo februarja, ko bodo na zatožni klopi Darko Smešnik, ki naj bi mu neuradno tožilec ponudil pet let zapora, Nermin Ćatić, ki naj bi šel za zapahe za osem let, in Gorazd Filimonović, ki naj bi mu tožilec ponudil štiri leta in dva meseca zapora.

Naj spomnimo še, da so v skupni akciji policisti maja lani prijeli več združb oziroma ljudi, in sicer v Kranju 25, v Ljubljani 13 in v Kopru štiri. Tudi v Ljubljani se po obtožnici ločijo na tri različne združbe (glavni naj bi vodila Ćatić in Kučević), ki so delovale v isti preprodajalski mreži. Iz Nizozemske in Španije naj bi uvozili najmanj 22 kilogramov hašiša, sedem kilogramov heroina, 33 kilogramov kokaina in dva kilograma amfetaminov, skupaj za več kot 1,6 milijona evrov.

Ne spreglejte