SiolNET. Novice Črna kronika
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Tudi na hrvaškem notranjem ministrstvu preiskava zaradi afere Fimi-Media

3

termometer

Direktor hrvaške policije Oliver Grbić je potrdil, da tudi notranje ministrstvo uporabljalo storitve te agencije, ki naj bi dobila dobro plačane posle na vnaprej dogovorjenih javnih razpisih.

Zaradi vpletenosti v afero so v sredo prijeli direktorja hrvaške carine Mladena Barišića, preiskovalni sodnik pa je zanj odredil mesec dni pripora.

Bivši minister za promocijo plačal 3,5 milijona evrov Kot so poročali hrvaški mediji, preiskava v primeru Fimi-Medie poteka tudi proti bivšemu notranjemu ministru Ivici Kirinu, ki naj bi v svojem mandatu od leta 2005 direktorici Fimi-Medie Nevenki Jurak plačal približno 3,5 milijona evrov za promocijo različnih programov notranjega ministrstva.

Preiskava poteka v 22 javnih podjetij Grbić je poudaril, da gre za velik preizkus hrvaške policije, ki bo morala pokazati svojo verodostojnost v preiskavi. Ta poteka v 22 javnih podjetij in ministrstvih, ki so poslovala s Fimi-medio, je povedal.

Dodal je, da so na notranjem ministrstvu podpisali določene pogodbe s Fimi-Medio, predvsem za spodbujanje varnosti v prometu. Na čelu omenjenega projekta je bil državni seretar na notranjem ministrstvu Ivica Buconjić, ki so ga mediji tudi omenjali, ko so pisali o Kirinu.

Po odstopu z ministrstva, postal župan Bivši notranji minister je odstopil konec leta 2007, ko so mediji objavili, da je bil na lovu s hrvaškim generalom in haaškim obtožencem Mladenom Markačem, ki bi takrat moral biti v hišnem priporu. Kirin je bil potem sicer izvoljen za župana Virovitice.

Direktorico Fimi-Medie Jurakovo so priprli avgusta zaradi sumljivega poslovanja njenega podjetja, ki je ustvarjalo milijonske posle na podlagi poslovanja z javnimi podjetji in službami. Hrvaški preiskovalci trdijo, da so bili direktorji javnih podjetij pod pritiskom, da morajo poslovati s Fimi-Medio.

Nekaj denarja tudi v "črne sklade" HDZ Del denarja, ki ga je dobila agencija za tržno komuniciranje, naj bi šel v "črne sklade" HDZ, del pa v žepe zasebnikov. Hrvaški mediji poročajo, da je v zgodbo vpleten tudi bivši hrvaški premier Ivo Sanader, ki naj bi bil na srečanju z direktorji javnih podjetij na sedežu vlade, ko so jim spomladi 2007 svetovali, naj posle oglaševanja opravljajo preko Fimi-Medie.

Na omenjenem srečanju je bil tudi Barišić, ki so ga v sredo prijeli in odstavili s položaja direktorja carine. Ko se je spomladi začela preiskava o Fimi-Medii, so ga sicer odstavili tudi s položaja glavnega blagajnika HDZ.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin