Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 10. 2010,
18.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 1. 10. 2010, 18.13

8 let

Tudi na hrvaškem notranjem ministrstvu preiskava zaradi afere Fimi-Media

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Direktor hrvaške policije Oliver Grbić je potrdil, da tudi notranje ministrstvo uporabljalo storitve te agencije, ki naj bi dobila dobro plačane posle na vnaprej dogovorjenih javnih razpisih.

Zaradi vpletenosti v afero so v sredo prijeli direktorja hrvaške carine Mladena Barišića, preiskovalni sodnik pa je zanj odredil mesec dni pripora.

Bivši minister za promocijo plačal 3,5 milijona evrov Kot so poročali hrvaški mediji, preiskava v primeru Fimi-Medie poteka tudi proti bivšemu notranjemu ministru Ivici Kirinu, ki naj bi v svojem mandatu od leta 2005 direktorici Fimi-Medie Nevenki Jurak plačal približno 3,5 milijona evrov za promocijo različnih programov notranjega ministrstva.

Preiskava poteka v 22 javnih podjetij Grbić je poudaril, da gre za velik preizkus hrvaške policije, ki bo morala pokazati svojo verodostojnost v preiskavi. Ta poteka v 22 javnih podjetij in ministrstvih, ki so poslovala s Fimi-medio, je povedal.

Dodal je, da so na notranjem ministrstvu podpisali določene pogodbe s Fimi-Medio, predvsem za spodbujanje varnosti v prometu. Na čelu omenjenega projekta je bil državni seretar na notranjem ministrstvu Ivica Buconjić, ki so ga mediji tudi omenjali, ko so pisali o Kirinu.

Po odstopu z ministrstva, postal župan Bivši notranji minister je odstopil konec leta 2007, ko so mediji objavili, da je bil na lovu s hrvaškim generalom in haaškim obtožencem Mladenom Markačem, ki bi takrat moral biti v hišnem priporu. Kirin je bil potem sicer izvoljen za župana Virovitice.

Direktorico Fimi-Medie Jurakovo so priprli avgusta zaradi sumljivega poslovanja njenega podjetja, ki je ustvarjalo milijonske posle na podlagi poslovanja z javnimi podjetji in službami. Hrvaški preiskovalci trdijo, da so bili direktorji javnih podjetij pod pritiskom, da morajo poslovati s Fimi-Medio.

Nekaj denarja tudi v "črne sklade" HDZ Del denarja, ki ga je dobila agencija za tržno komuniciranje, naj bi šel v "črne sklade" HDZ, del pa v žepe zasebnikov. Hrvaški mediji poročajo, da je v zgodbo vpleten tudi bivši hrvaški premier Ivo Sanader, ki naj bi bil na srečanju z direktorji javnih podjetij na sedežu vlade, ko so jim spomladi 2007 svetovali, naj posle oglaševanja opravljajo preko Fimi-Medie.

Na omenjenem srečanju je bil tudi Barišić, ki so ga v sredo prijeli in odstavili s položaja direktorja carine. Ko se je spomladi začela preiskava o Fimi-Medii, so ga sicer odstavili tudi s položaja glavnega blagajnika HDZ.

Ne spreglejte