Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
8. 11. 2012,
7.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 8. 11. 2012, 7.51

8 let

Razveljavljena sodba v aferi Zbiljski gaj

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Višji sodniki, ki so danes odločali o pritožbah v zadevi Zbiljski gaj, so ugodili zahtevam obrambe in sodbo razveljavili ter primer vrnili v ponovno odločanje sodišču prve stopnje.

Sodbo so višji sodniki razveljavili zaradi nepopolne ugotovitve dejanskega stanja in bistvenih kršitev pravic obrambe, o primeru bo tako znova odločalo sodišče prve stopnje.

Spomnimo: Okrožni sodniki so konec junija ustanovitelja družbe Mebles IMS, Andreja Rezarja in Zdenko Škodlar, spoznali za kriva oškodovanja upnikov v aferi Zbiljski gaj. Rezar je bil obsojen na dve leti pogojne kazni s štiriletno preizkusno dobo, Škodlarjeva pa na eno leto pogojne zaporne kazni s preizkusno dobo dveh let.

Okrožni sodniki so po mnenju višjega sodišča prenagljeno sklenili, da je kaznivo dejanje Rezarju in Škodlarjevi dokazano. Sodišče na prvi stopnji bo tako moralo znova ugotavljati, ali so bila poplačila nekaterih upnikov s sklepanjem asignacijskih pogodb zakonita ali ne. V primeru, da je šlo za t. i. "tekoče posle", naj bi bila takšna izplačila upravičena.

Poleg tega je sodišče na prvi stopnji neutemeljeno zavrnilo dokazni predlog obrambe po zaslišanju stečajne upraviteljice Marte Karpič Zalar, ki je po dogodku vložila izpodbojne tožbe, s katerimi je dosegla, da so upniki, ki so že bili poplačani, ta sredstva vrnili v stečajno maso, kar po mnenju okrožnikov sodnikov ni vplivalo na krivdo Rezarja in Škodlarjeve. Izjavo stečajne upraviteljice so med sojenjem zgolj prebrali, čeprav je obramba temu ostro nasprotovala.

Po prepričanju višjih sodnikov ostaja odprto tudi vprašanje, ali je bil Mebles IMS res prezadolžen, saj so na račun podjetja vendarle prihajala znatna denarna sredstva kupcev hiš. Na pravnomočno odločitev bo tako treba še počakati, čeprav se primer po sodiščih vlači kot jara kača, od dogodka pa je minilo že več kot 10 let.

Z oškodovanjem upnikov nista pridobila osebne koristi Spomnimo, da sta si Rezar in Škodlarjeva pogojno kazen prislužila tudi zato, ker z oškodovanjem upnikov nista pridobila osebne koristi, sodniki pa so kot olajševalno okoliščino upoštevali še časovno oddaljenost od dogodka. Nekateri očitki iz obtožnice so sicer po več kot desetih letih tudi že zastarali. Umaknjen je bil na primer del obtožbe, ki je Rezarja bremenil kaznivega dejanja povzročitve stečaja z nevestnim gospodarjenjem.

V stečajno maso prijavljenih za okoli 120 milijonov terjatev Mebles je leta 2001 v naselju Zbiljski gaj v Medvodah zgradil dom starostnikov, potem pa je ob njem začel graditi še naselje z enodružinskimi hišami in varovanimi stanovanji, ki še danes ni dokončano. Realizacijo projekta so preprečile finančne težave družbe Mebles IMS, ki je nastala leta 2002 z združitvijo Meblesa in nekaterih podjetij (Industrija import, Metro avto servis in Metro avto) očeta prvoobtoženega, zdaj že pokojnega Boruta Rezarja.

Ko je Mebles IMS junija 2003 zaradi finančnih težav končal v stečaju, so številni kupci ostali brez premoženja, čeprav so delno ali v celoti poravnali kupnino. V stečajno maso je bilo sicer prijavljenih za okoli 120 milijonov terjatev. Rezar in Škodlarjeva sta kot direktorja poplačala nekatere upnike, s tem pa oškodovala preostale, čeprav si dolžnik v stečajnem postopku ne sme samovoljno vzeti pravice in odločati o tem, koga bo izplačal prej in koga pozneje.

Ne spreglejte