Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
11. 5. 2014,
11.58

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Peter Vilfan Janko Veber nesreča nesreča alkohol

Nedelja, 11. 5. 2014, 11.58

7 let, 12 mesecev

Poslanec DZ Vilfan vinjen povzročil nesrečo in odstopil

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Poslanec DZ Peter Vilfan je včeraj v ljubljanski Šiški vinjen trčil v 84-letnega pešca. Predsednika DZ Janka Vebra je že obvestil, da zaradi nesreče nepreklicno odstopa z mesta poslanca.

Alkotest je pokazal, da je imel 56-letni voznik osebnega vozila preveč alkohola v izdihanem zraku, pravijo na PU Ljubljana.

Po podatkih Policijske uprave Ljubljana se je nesreča zgodila okoli 18.15, ko je voznik osebnega avtomobila zavijal s Celovške na Pečnikovo, pri tem pa trčil v pešca, ki je prečkal vozišče v času, ko je bila v njegovi smeri zelena luč.

Predsednika DZ že obvestil o odstopu Peter Vilfan je v sporočilu za javnost zapisal, da je imel v času dogodka v krvi 0,32 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, medtem ko dovoljena meja znaša 0,25 miligrama.

"Sobotno popoldne sem preživel v družbi prijateljev in očitno popil pivo preveč. V prepričanju, da nisem spil preveč in da sem sposoben vožnje, sem se odpravil domov, pri tem pa je prišlo do neljubega dogodka," je zapisal.

Napako obžaluje Poškodovanca, ki je po njegovih navedbah utrpel zlom roke, podplutbe in odrgnine, je že včeraj obiskal v bolnišnici in se mu opravičil. "A to ne spremeni dejstva, da sem storil napako, ki jo izjemno obžalujem," je zapisal v sporočilu. Vilfana nam za podrobnejša pojasnila ni uspelo priklicati.

Danes je predsednika državnega zbora Janka Vebra že obvestil, da zaradi nesreče nepreklicno odstopa z mesta poslanca. Veber je izrazil obžalovanje ob dogodku in poškodovanemu želel čim prejšnje okrevanje.

Kot je še sporočil iz Irana, kjer se mudi na uradnem obisku, globoko obžaluje vožnjo poslanca Vilfana pod vplivom alkohola in ocenjuje, da se je Vilfan glede odstopa z mesta poslanca pravilno odločil. Njegovo odstopno izjavo je že prejel prek elektronske pošte, v nadaljevanju pa se mora s tem še seznaniti DZ na seji, s čimer bo Vilfanu funkcija poslanca prenehala.

Njegovo mesto bo do predčasnih volitev najverjetneje zapolnila Alenka Lampe. Ta je dejala, da bo mandat poslanke sprejela, namerava pa delovati v okviru poslanske skupine PS. Trenutno se sicer ukvarja z bančništvom.

Odredili strokovni pregled v zdravstveni ustanovi Prvi test, opravljen z indikatorjem alkohola na kraju nesreče, je po pojasnilih tiskovnega predstavnika PU Ljubljana Vinka Stojnška pokazal, da je imel voznik v izdihanem zraku več alkohola, kot je dovoljeno. Ker pa zakon zahteva, da se v primeru nesreč s hudimi poškodbami odredi strokovni pregled v zdravstveni ustanovi, so policisti odredili tudi tega. Ob tem je dodal, da kot dokaz na sodišču služi strokovni pregled.

Pešec ni v smrtni nevarnosti Ko bo policija prejela rezultate strokovnega pregleda, jih bo posredovala tožilstvu, so pojasnili na PU Ljubljana. Zoper voznika so podali kazensko ovadbo.

Ne spreglejte