Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 8. 2011,
14.01

Osveženo pred

8 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Petek, 12. 8. 2011, 14.01

8 let, 3 mesece

Paravinja zanikal vpletenost v umor srbske novinarke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Dragan Paravinja, ki je v preiskovalnem zaporu zaradi suma umora 17-letne Antonije Bilić, je preiskovalcem zanikal, da bi bil vpleten tudi v umor srbske novinarke Radislave Vujasinović leta 1994.

Je pa v dobrih dveh urah in pol zaslišanja pojasnil, da sta se kako leto ali dve pred njeno smrtjo srečala.

Potrdil, da je srečal srbsko novinarko Kot poroča hrvaški Jutarnji list, je Paravinja glede na navedbe njegovega odvetnika Branka Baice potrdil, da je srečal srbsko novinarko. Spoznal ju je njegov sorodnik, ker je preiskovala vojne zločine.

Ker pa je ta sorodnik kasneje prav tako umrl, je Paravinja menil, da je bil ubit tudi on. Zato bi bilo potrebno preiskati obe smrti, če morda nista povezani, je povedal odvetnik Baica.

Ubita zaradi pisanja proti Miloševićevem režimu? Srbska novinarka naj bi umrla zaradi pisanja proti režimu tedanjega srbskega voditelja Slobodana Miloševića, še posebej pa naj bi jo zanimali zločini enot srbskega vodje podzemlja Željka Ražnjatovića Arkana v vzhodni Slavoniji.

Leta 1994 so jo našli mrtvo v sumljivih okoliščinah; sprva naj bi vse kazalo na samomor, kasneje pa se je izkazalo, da je bila umorjena. Primer še danes ni raziskan.

Sum srbskih organov pregona Srbski organi pregona so posumili, da bi bil v umor lahko vpleten tudi Paravinja. Na Reki sta se načelnika policij Hrvaške in Srbije, Oliver Grbić in Milorad Veljović, dogovorila, da bodo o tem primeru zaslišali Paravinjo, dobljene informacije pa posredovali srbskim kolegom.

Policija še ni našla trupla Bilićeve Paravinjo so sicer zaslišali zgolj o primeru smrti Vujasinovićeve, ne pa tudi glede izginotja mladoletne Bilićeve, zaradi katere ždi v šibeniškem preiskovalnem zaporu. Policija medtem še vedno ni našla trupla Bilićeve, ki naj bi jo Paravinja umoril in odvrgel v jezero Brljan.

Sumijo ga tudi za poskus posilstva dekleta pri Omišu Paravinjo sicer sumijo tudi za poskus posilstva dekleta pri Omišu, v Bosni in Hercegovini pa je bil nedavno obsojen na dve leti in deset mesecev zapora zaradi posilstva. Išče ga tudi Srbija, kjer je bil v odsotnosti obsojen na štiri leta in pol zapora zaradi istega kaznivega dejanja.

Ne spreglejte