Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 3. 2015,
14.03

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Milan Krek Miran Brvar

Sreda, 4. 3. 2015, 14.03

7 let, 12 mesecev

Legalne droge, odišavljene z osvežilcem zraka

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Letno v povprečju na trg pride sto novih drog, tudi mnoge zelo nevarne. Ena zadnjih se imenuje Galaxy, mešanica tobaka, rastlin in osvežilca zraka, ki je cenovno dostopna in lahko vodi v smrt.

Hrvaško je prejšnji mesec pretresla smrt 15-letnika, ki je umrl po tistem, ko je pokadil cigareto, "obogateno" z osvežilcem zraka. Mešanica posušenega tobaka, rastlin in osvežilca zraka je droga, imenovana Galaxy. Ker je še ni na seznamu prepovedanih drog, pomeni, da je legalna. Ne samo na Hrvaškem, tudi v Sloveniji.

V drogi Galaxy lahko namesto osvežilca zraka najdemo primesi kopalne soli ali gnojila. Brez težav je dostopna tudi na spletnih straneh, kjer je mogoče dobiti podobne substance pod imeni Bunga bunga, Spice, Gold, Solar.

Ker je poceni, po njej posegajo tudi srednješolci Čeprav na prvi pogled ne vsebuje prepovedanih substanc, kot je denimo THC v marihuani, deluje kot vsaka druga sintetična droga. Ker je cenejša kot marihuana, po njej posegajo tudi srednješolci, saj je za gram treba odšteti od dva do dobrih deset evrov. Kakšne izkušnje imamo s temi substancami v Sloveniji?

Vedno več novih sintetičnih drog je problem celotnega evropskega prostora, pojasnjuje Milan Krek z Nacionalnega inštituta za javno zdravje. Današnji trg drog je namreč bistveno bolj dinamičen kot v preteklosti ter manj strukturiran okoli snovi, ki izvirajo iz rastlin in prepotujejo velike razdalje do potrošniških trgov v Evropi.

Vsako leto na trg pride okoli 100 novih substanc. Evropejce bi moralo skrbeti, da od prenehanja gojenja maka v Makedoniji Evropa ni proizvajala drog razen marihuane, zdaj pa postaja ena vodilnih proizvajalk sintetičnih drog, ki jih nato preprodajo po vsem svetu. Tudi zaradi tehnološkega razvoja kemične industrije, kjer je Evropa zelo močna, dodaja Krek.

Sestava droge neznana, veliko primesi, primerno doziranje neznanka … Sestava droge je neznana; v njej je veliko primesi; uporabniki ne vedo, koliko natančno naj dozirajo; hitra spremenljivost drog, da tudi uporabniki težko sledijo – to je le nekaj težav vedno novih sintetičnih drog, poudarja Krek.

"Evropske države se trudijo, da te sestavine takoj uvrstijo na seznam prepovedanih drog, a problem je, ker se takoj pojavijo nove. Samo lani je na trg prišlo več kot sto novih drog," pravi sogovornik. V Evropi "pametnega" odgovora, kako se spopasti s tem pojavom, nimajo: "Poskušamo ga reševati primerno času, prostoru in razmeram, a je resnično težko slediti."

Včasih "vdihavali" lepila, barve, dezodorante Miran Brvar, vodja centra za zastrupitve, sicer pravi, da ni nič novega, da se omamljamo s substancami, ki vsebujejo dišave, kot so denimo dezodoranti, barve, lepila. V centru so že imeli smrtne primere, a na srečo teh ni veliko, dodaja Brvar.

Največja težava, poudarja Krek, je regijsko pojavljanje, kjer obstajajo manjši laboratoriji, ki proizvedejo določeno količino droge, nato pa izginejo.

Ker je tovrstna droga poceni, je pisana na kožo populaciji današnjih mladostnikov, ki odraščajo v težkih ekonomskih razmerah, opozarja Krek. Zaradi vedno novega pojavljanja različnih substanc pa se je zoper te droge težko "boriti".

Če hodiš "zadet" na Triglav, srce utripa, kot bi tekel "Vsaka od teh snovi različno deluje, poleg tega na vsakega posameznika različno deluje. Ker se te droge uporabljajo skupaj z drugimi, kot je denimo alkohol, je tveganje za smrt še večje," poudarja sogovornik.

Te droge povečajo utrip srca, kar je lahko usodno za športnike, torej telesno aktivne ljudi. "Pri aktivnih osebah srce tudi ob hoji na Triglav deluje tako, kot bi vso pot tekel," pojasni Krek in doda, da je treba ljudi, uporabnike opozoriti, da teh drog ne uporabljajo.

Nikoli ne veš, kaj dobiš "Ključna napaka, zaradi katere lahko pride do hudega zapleta ali celo smrti, je, da tabletka začne delovati šele čez kakšno uro. Ker se po pol ure nič ne zgodi, vzamejo še eno," dodaja Krek. Vse morebitne mlade radovedneže pa poziva, naj na zabave ne hodijo sami, temveč naj imajo vedno nekoga, ki bo lahko takoj poklical pomoč.

"Za nove substance v obstoječem zdravstvenem sistemu EU nimamo zdravila, protistrupa. Nikoli ne veš, kaj dobiš in koliko stranskih produktov je še v določeni substanci, zato se je treba tovrstni zlorabi drog izogibati," poziva Krek.

Ne spreglejte