Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
24. 3. 2014,
13.50

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Ponedeljek, 24. 3. 2014, 13.50

8 let

Enajst ovadenih ob nepravilnostih v celjskem Gradisu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Celjski kriminalisti so kazensko ovadili 11 oseb zaradi ugotovljenih nepravilnosti pri poslovanju celjskega gradbenega podjetja v stečaju.

Neuradno naj bi šlo naj bi za podjetje Gradis Celje. To je epilog obsežne preiskave, ki je potekala od leta 2010.

Preplačali nakup zemljišča Kriminalisti so odgovorne in druge sodelujoče osebe ovadili za šest kaznivih dejanj zlorabe položaja ali pravic, ker so pri opravljanju gospodarske dejavnosti izrabile svoj položaj in na ta način gradbenemu podjetju povzročile premoženjsko škodo v višini 2,2 milijona evrov. Za omenjena kazniva dejanja je zagroženo do osem let zaporne kazni.

Primer zlorabe položaja so kriminalisti med drugim ugotovili v primeru preplačanega nakupa zemljišča na Gorenjskem, v letih 2007 in 2008. Pri financiranem nakupu z lizingom, ki ga je odgovorna oseba celjskega gradbenega podjetja opravila, s pomočjo fizične osebe kot posrednikom, je na škodo gradbenega podjetja pridobila protipravno premoženjsko korist v višini 1,7 milijona evrov.

Fiktivni računi za neopravljene storitve Kriminalisti so elemente zlorabe položaja ugotovili tudi pri izvajanju pogodbe med gradbenim podjetjem iz Celja in podjetjem iz Mozirja, v katerih je bila sprva odgovorna ista oseba. Pri tem je šlo za priznavanje in poravnavanje vrste računov druge družbe, izdanih za neopravljene storitve, navidezno opravljene storitve in navidezno dobavo materiala.

Vodilni svojemu podjetju prodajal umetniške slike Kriminalisti so obravnavali še primer nakupa štirih umetniških slik in pohištva, ki jih je gradbeno podjetje kupilo od svoje odgovorne osebe, kot fizične osebe, pri tem pa je vrednost ob nakupu za okoli 21.000 evrov presegala dejansko vrednost.

Ogoljufali podizvajalce Poleg že omenjenega so kriminalisti uspešno preiskali tudi 22 kaznivih dejanj poslovne goljufije, pri katerih je povzročena materialna škoda znašala okoli 5,5 milijona evrov. Z dejanji so odgovorni oškodovali več pravnih in fizičnih oseb s širšega območja države, večinoma podizvajalcev. Za navedena kazniva dejanja je zagroženo do deset let zaporne kazni.

Ne spreglejte