Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 7. 2015,
11.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 29. 7. 2015, 11.27

8 let

Dve leti po aretaciji obtožnice zoper Tomaža Lovšeta ni

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
8. avgusta bosta minili dve leti od hišnih preiskav in odreditve pripora za nekdanjega lastnika Diners Club SLO Tomaža Lovšeta, obtožnice pa še ni.

Kot je znano, je NPU pod taktirko specializiranega tožilstva zoper dva direktorja v Diners Club SLO – Saša Pušnika in Antona Horvatiča – uvedel preiskavo zaradi suma zlorabe položaja zaradi določenih transakcij s povezanimi osebami, zoper Tomaža Lovšeta pa zaradi napeljevanja direktorjev k zlorabi položaja, pri čemer naj bi Diners oškodovali za okoli devet milijonov evrov.

Policija je trojico pridržala v okviru preiskave odredbe Banke Slovenije, ki je prepovedala uporabo kartice Diners. Pušnika in Horvatiča so po 48-urnem pridržanju izpustili na prostost, medtem ko je preiskovalni sodnik zoper Lovšeta zaradi domnevne begosumnosti, ker ima status davčnega nerezidenta v Monaku in nepremičnine na Floridi ter se na splošno veliko zadržuje v tujini, odredil pripor.

Vplačal milijon evrov težko varščino Nekdanjega nosilca franšize Diners za Slovenijo – mimogrede, veljal je za enega najbogatejših Slovencev - so po treh mesecih in pol iz pripora izpustili po tem, ko je ponudil najvišjo varščino v zgodovini - milijon evrov v gotovini.

Tožilec specializiranega oddelka Jože Kozina je odločitev o izpustitvi na prostost prepustil preiskovalnemu sodniku. Kot je takrat povedal v izjavi za javnost, je bila to ena od prvih kazenskih zadev v njegovi karieri, kjer je bila škoda odpravljena še v predkazenskem postopku.

Tomaž Lovše je namreč, kot nam je povedal v intervjuju oktobra 2013, še pred aretacijo, 31. julija 2013, z Diners Club International sklenil pogodbo, ki je omogočila poplačilo vseh prodajnih mest, prezaposlitev zaposlenih in tudi vzpostavitev poslovanja pri novem imetniku franšize. S to pogodbo so se dogovorili, da se poplačajo vse obveznosti oseb, povezanih z Lovšetom, sam pa je moral prispevati šest milijonov evrov, s katerimi je poplačane terjatve odkupil od Diners Cluba International.

Specializirano tožilstvo: Odločitev o vložitvi obtožnice še ni bila sprejeta Tožilec Kozina je ob izpustitvi iz pripora ocenil, da je šlo za pravilno odločitev, saj zaradi precejšnjega kupa dokumentov ni bilo nobenega zagotovila, da bi obtožnico spisal v šestih mesecih od odreditve pripora. Če obtožnice v tem času ne bi bilo, bi ga iz pripora morali izpustiti tudi brez denarja.

In kako prav je imel; obtožnice zoper Lovšeta in sodelavca še vedno ni. Kot so nam pojasnili na specializiranem okrožnem sodišču, "tožilska odločitev o vložitvi obtožnice še ni bila sprejeta".

Ne spreglejte