TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 9. 2008,
9.49

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 19. 9. 2008, 9.49

8 let

Nevrologi v Ljubljani o neozdravljivi nevrološki bolezni ALS

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ljubljanski Univerzitetni klinični center danes in v soboto gosti že 24. nevroznanstveni simpozij, ki bo letos posvečen amiotrofični lateralni sklerozi (ALS).

To je neozdravljiva bolezen, za katero tudi v Sloveniji vsako leto zboli več deset bolnikov, je v sporočilu za javnost zapisal predsednik organizacijskega odbora simpozija Blaž Koritnik. ALS prizadene motorični del živčevja, kar povzroči postopno pešanje mišične moči do stopnje, ko bolniki ne morejo več premikati rok, hoditi, govoriti in dihati. Vzrok za nastanek pri večini oblik bolezni ni znan, prav tako zaenkrat ni učinkovitega zdravila, ki bi bolnike ozdravilo.

Za slovenske bolnike skrbijo v sklopu skupine za ALS, ki šest let deluje na Inštitutu za klinično nevrofiziologijo Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana in združuje strokovnjake raznih področij. "Ker gre za hudo in neozdravljivo bolezen, je razveseljivo, da v svetu ALS postaja tema vse številnejših temeljnih in kliničnih raziskav," navaja Koritnik v sporočilu za javnost.

Sodelovanje strokovnjakov iz različnih držav Namen simpozija je zbrati strokovnjake s King's College v Londonu in ljubljanskega UKC, da predstavijo rezultate lastnih in tudi skupnih raziskav ter spregovorijo o pomembnih vidikih zdravljenja in obravnave bolnikov z ALS. K sodelovanju pa so povabili tudi strokovnjake iz Italije, Avstrije, Hrvaške in od drugod, navaja Koritnik.

Ob tem dodaja, da bo "poseben poudarek srečanja tudi aktivno vključevanje mlajših sodelavcev, s čimer želimo spodbuditi dolgoročnejše mednarodno sodelovanje". Organizatorji na simpoziju pričakujejo okoli 100 udeležencev iz Slovenije in tujine, predvsem nevrologov. "To bo prvi večji sestanek na področju ALS tako v Sloveniji kot tudi v širši regiji. Zato pričakujemo, da bo odlična priložnost za vključitev Slovenije v evropske pobude na področju ALS, za nastanek novih regijskih povezav in sodelovanj tako na strokovnem kot na raziskovalnem področju. Hkrati bomo okrepili dvostranske stike z londonsko skupino, kar bo pomembno za nadaljnje raziskovalno delo na Inštitutu za klinično nevrofiziologijo UKC".

Ne spreglejte