TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 10. 2010,
13.43

Osveženo pred

6 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Petek, 15. 10. 2010, 13.43

6 let, 6 mesecev

Napak mrgoli, kriv noče biti nihče (VIDEO)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Obvestila o poskusnem vrednotenju nepremičnin so ponovno razburila državljane in jih veliko poslala v čakalne vrste.

Petek, 11. ura, središče Ljubljane, Cankarjeva 1, tretje nadstropje. V hodniku pred pisarnami državne geodetske uprave se gnete ljudi, stoječih in sedečih, v enem kotu predprostora pa improvizirano delovno mesto, kjer uslužbenec dela res karseda hitro. Prikaz naznanja, da je na vrsti številka 308, mi pa bi lahko, če bi želeli čakati, vzeli komaj številko 424. "To še ni tako slabo,"pove starejša gospa, ki je v roki zmagoslavno držala številko 311, in doda, da jih je včeraj ob tem času bilo v čakalni vrsti več kot 200. Danes bo prišla na vrsto po dobrih treh urah čakanja.

Omajano zaupanje Čakajoči, malo jezni, še bolj pa naveličani, večinoma nočejo pred kamero: "Kaj naj vam povem, saj vsi vemo, da je 'šlamparija'," pove druga starejša gospa, medtem ko nežno odrine našega snemalca in njegovo kamero v drugo smer. "Saj vas ne snemam," ji zatrdim, a mi ona pomenljivo odvrne: "Nič osebnega, gospod, a nikomur več ne verjamem, nihče ne posluša nas navadnih ljudi. Če bi nas vsaj kdaj poslušali, česa takega ne bi bilo." In prav zaradi pomanjkanja zaupanja ni želela urejati popravkov prek pošte ali spletne aplikacije. "Hočem videti na lastne oči," je bila odločna.

Na GURS večinoma zadovoljni Čakajoči z napakami v svojih obvestilih najbrž niso edini, ki dvomijo o smotrnosti porabljenega denarja za popis nepremičnin (10,92 milijona evrov) in projektu obveščanja o poskusnem vrednotenju nepremičnin (4,75 milijona evrov). Toda na Geodetski upravi Republike Slovenije so s projektom vrednotenja nepremičnin, kot so nam odgovorili, večinoma zadovoljni, čeprav priznavajo, da se ob izvedbi projekta pokazale pomanjkljivosti, ki bi jih lahko predhodno uredili. "Naloge izvajamo v skladu z načrtom," so nam odgovorili.

Pravno varstvo le z zemljiško knjigo

Na državni geodetski upravi so prepričani, da njihov projekt ne bi bil potreben, če bi imeli vsi lastniki lastništvo in druge stvarne pravice vpisane v zemljiški knjigi. Vpis v zemljiško knjigo je prepočasen in kljub pomembnim zakonskim pospešitvam v prejšnjem desetletju menijo, da bo preteklo še veliko let, da bo v zemljiški knjigi vpisano lastništvo vseh stanovanj. Prav zato so vzpostavili register nepremičnin, v katerega je vpisano dejansko stanje podatkov, torej tudi lastništva, če to ni urejeno v zemljiški knjigi.

Obveščanje je razkrilo veliko primerov, kjer lastništvo kljub prodaji oziroma nakupu ni urejeno, a na geodetski upravi opozarjajo, da ureditev lastništva v registru nepremičnin ne zagotavlja pravne varnosti. "Različno vpisani lastniki v registru in zemljiški knjigi naj bodo lastniku opozorilo, da mora čim prej urediti tudi zemljiškoknjižno stanje in si s tem zagotoviti pravno varnost," sporočajo z geodetske uprave.

Plaz pripomb in popravkov se je že usul Napak, ne le tistih, ki se nanašajo na lastništvo, ni malo. Vključno z včerajšnjim dnevom so prejeli 32 tisoč pripomb in sprememb podatkov prek spletne aplikacije neposredno od lastnikov in 37 tisoč pripomb in sprememb, ki so jih vnesli uslužbenci geodetske uprave ob obisku 25 tisoč lastnikov. Številka bo, po gneči na ljubljanski enoti sodeč, še zagotovo strmo naraščala do 25. novembra, ko poteče rok za oddajo pripomb in popravkov, ki jih je mogoče oddati tudi po pošti na predpisanih obrazcih.

O odgovornosti za napake niti črke

Nemalo je slišati ogorčenja nad grožnjami z globami, če kdo ne sporoči popravkov v omenjenem roku. Zakaj bi morali mi odgovarjati za napake koga drugega, se sprašujejo. Na geodetski upravi pa tolažijo, da je uporaba kazenskih določil šele zadnja možnost za ureditev podatkov. "Vse lastnike nepremičnin, za katere bomo ugotovili, da niso posredovali podatkov, bomo najprej ponovno pozvali, da to storijo," so nam zagotovili.

Ne moremo pa spregledati, da nam je geodetska uprava, ki nam je sicer zelo hitro in popolno odgovorila na naša vprašanja, vendarle "pozabila" odgovoriti na eno zelo konkretno: ali bo kdo odgovarjal za vse nepotrebne napake, ki so nastale v projektu obveščanja – na primer, ko podatki iz obvestila o vrednotenju nepremičnin sploh ne ustrezajo stanju iz popisa nepremičnin ali zemljiške knjige.

Ne spreglejte