TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 11. 2008,
11.51

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 15. 11. 2008, 11.51

8 let

Na Rakitni kmalu tudi terapija s konji za mladostnike

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mladinsko klimatsko zdravilišče Rakitna bo v kratkem začelo izvajati nov projekt psihoterapije s konji.

V zdravilišču se zdravijo otroci in mladostniki z motnjami hranjenja in čustvovanja, med številnimi programi njihove oskrbe pa bo v prihodnosti na voljo tudi terapevtsko in pedagoško jahanje, so sporočili iz zdravilišča. Šola zdravega odraščanja Podatki raziskav doma in po svetu kažejo, da so motnje hranjenja in čustvovanja v zadnjih letih v porastu. Mladinsko klimatsko zdravilišče Rakitna je tako zaradi potreb po tovrstnih obravnavah v slovenskem prostoru pristopilo k razvoju dveh programov, in sicer šole zdravega odraščanja, ki je namenjena otrokom in mladostnikom z višjim tveganjem za motnje hranjenja in čustvovanja, ter okrevanje po ambulantni ali bolnišnični psihiatrični obravnavi motenj čustvovanja ali hranjenja.

Nepovratna sredstva prispevala Kraljevina Norveška

Strokovne oskrbe za svoje varovance bodo v kratkem obogatili še s ponudbo terapevtskega in pedagoškega jahanja. Projekt bodo lahko izpeljali s pomočjo nepovratnih sredstev Kraljevine Norveške, ki jih podeljujejo v okviru Norveškega finančnega mehanizma.

Prihodnji teden bodo na Rakitni tudi slovesno podpisali pogodbo med Mladinskim klimatskim zdraviliščem Rakitna in službo vlade za evropske zadeve, ki posreduje sredstva, pridobljena iz Norveškega finančnega mehanizma. Slovesnosti se bo udeležila tudi veleposlanica Kraljevine Norveške v Sloveniji Guro Katharina Helwig Vikor, so sporočili iz Mladinskega klimatskega zdravilišča Rakitna.

Terapija s konji sodi med najsodobnejše metode obravnave otrok. Konj ima namreč posebno mesto pri terapevtskem in pedagoškem delu s pomočjo živali zaradi svoje velikosti, ki otroku oziroma mladostniku omogoča celosten stik, ter zaradi višje telesne temperature, ki je ob stiku za človeka zelo prijetna. Počasnejše dihanje konja pa deluje nanj pomirjujoče, pojasnjujejo v zdravilišču.

Ležanje na konjskem hrbtu lahko vzpodbudi psihološki proces "regresije", če ga človek poveže z varnim občutkom ležanja na materinem trebuhu v zgodnjem otroštvu. Konji so plašne in senzibilne živali, ki odlično reagirajo na telesno govorico človeka, zato so lahko zrcalo njegovega notranjega doživljanja, še pojasnjujejo v zdravilišču.

Ne spreglejte