TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 4. 2009,
15.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sreda, 1. 4. 2009, 15.15

8 let

Na novogoriško sodišče vložen predlog za stečaj Mipa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na novogoriškem sodišču so prejeli predlog za začetek stečajnega postopka družbe Mip, je povedal sekretar novogoriškega okrožnega sodišča Samo Turel. Kdo je predlagatelj stečaja, ni znano.

Kdo je predlagatelj stečaja, Samo Turel ni mogel izdati, saj mora sodnik predlog še pregledati, po najbolj optimističnem scenariju pa bi sodišče o stečaju odločilo v treh delovnih dneh.

Sodišče mora o predlogu odločiti v treh delovnih dneh Če stečaj predlaga dolžnik in so vse takse plačane, priloženi pa vsi dokumenti, ki jih predpisuje zakon, ni zadržkov, da sodišče odloča brez stečajnega postopka. O predlogu mora tako odločiti v treh delovnih dneh, hkrati z morebitno uvedbo stečaja pa imenuje tudi stečajnega upravitelja, je najkrajši možni scenarij pojasnil Turel. Stečajni upravitelj ima nato štiri mesece časa, da pripravi otvoritveno bilanco in načrt poteka stečajnega postopka, ki ga nato potrdi sodišče, je dodal.

Koordinator skupine Mip v odstopu Vojteh Volk je sicer dejal, da ne ve, ali je bil predlog za začetek stečajnega postopka na sodišče že vložen, češ da to urejajo pravniki.

Po poročanju današnjega Dnevnika, naj bi se znotraj konzorcija bank oblikovala dva kroga, in sicer prvi okoli Nove Kreditne banke Maribor (NKBM), drugi pa okoli Abanke. NKBM naj bi se zavzemala predvsem za to, da vodenje vitalnih delov Mipa prevzame murskosoboška družba Panvita, medtem ko naj bi se Abanka bolj nagibala k ustanovitvi samostojnega podjetja. Slednjo možnost so po predlogu uprave v odstopu omenjali tudi Mipovi nadzorniki.

Panvitina ponudba še velja "Skupina Panvita je svojo ponudbo za lastniški vstop v Mip podala 31. januarja, veljavna pa je tri mesece. Pokazali smo zanimanje, ki ostaja, a je z vsakim dnem Mipove agonije manjše. Bolj ko se čas odmika, slabše je, tudi zgodba s stečajem ni ugodna," je povedal član uprave Skupine Panvita Igor Banič. Po njegovih besedah Panvitina ponudba še velja, odločitev pa je v rokah bank upnic.

Skupino Panvita sicer zanima zgolj za primorski del skupine Mip, ki bi dopolnil njen obstoječi proizvodni program. "Celota nas ne zanima. Ponujamo ustanovitev novega podjetja, v katerega bi banke upnice vložile proizvodne prostore, mi pa kapital," je pojasnil Banič.

Hipoteke nad obrati bi ostale Bolj kot ustanovitev podjetja, v katerega bi vključili dele Mipa, proste bremen, kot predlaga Panvita, se Volku zdi primernejša ohranitev proizvodnje Mipa v okviru družbe, ki bi vitalne Mipove proizvodne obrate, blagovne znamke in pogodbe vzela v najem. Hipoteke nad obrati bi tako ostale, a končna odločitev je v rokah bank upnic, je poudaril. Kot je še povedal Volk, uprava v odstopu do imenovanja stečajnega upravitelja ali novega vodstva Mipa s strani bank upnic ne namerava več dajati izjav.

Zaposleni čakajo na uradne informacije Mipovi zaposleni medtem čakajo na uradne informacije glede stečaja, s katerim so sicer seznanjeni. "Kar je, je. Nimam komentarja, ker uradnih informacij s strani vodstva še nimamo", je povedala predsednica sveta delavcev novogoriškega Mipa Vesna Pipan. V družbi je okoli 250 zaposlenih, medtem ko skupina Mip v Sloveniji zaposluje okoli 750 delavcev.

V Mipu so ponovono dobili elektriko Kot je znano, je Mip že dalj časa v velikih likvidnostnih težavah, zaradi katerih zaposleni še čakajo na prvo letošnjo plačo, dolgovi do dobaviteljev plina, elektrike in vode pa so vse večji. Tako je Elektro Primorska v torek okoli 15. uri družbi Mip prekinila dobavo elektrike, ponovno pa jo imajo od danes od 10. ure, je povedala odgovorna za stike z mediji v Mipu Livija Fabjan.

Ne spreglejte