TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2011,
13.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 3. 2011, 13.13

8 let

Morgan Freeman: Že pri šestih letih vedel, kaj hoče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Morgan Freeman je ob cvetoči gledališki karieri tudi uspešen filmski zvezdnik, ki je bil za vlogo v filmu Punčka za milijon dolarjev nagrajen z oskarjem.

Med njegove najuspešnejše filme sodijo Šofer gospodične Daisy, Unleashed, Batman se vrača, Edison in številni drugi, uspešno pa je tudi režiral film Bopha! Za vloge v filmih Street Smart, Šofer gospodične Daisy, Kaznilnica odrešitve in Nepremagljiv je bil nominiran za oskarja. Konlčno ga je dobil leta 2005 za vlogo boksarskega trenerja v filmu Clinta Eastwooda Punčka za milijon dolarjev. Leta 1989 je dobil tudi zlati globus za vlogo šoferja ter leta 2004 nagrado igralskega združenja za vlogo trenerja.

Igral je tudi v uspešnicah Neoproščeno, Glory, Sedem, Zadnji udarec, Vsemogočni Bruce, Batman: Začetki, Pot cesarskega pingvina, Preden se stegneva, Vsemogočni Evan, Temni vitez in Upokojeni, oboroženi, nevarni.

Karizmatični igralec z mogočnim glasom se je rodil leta 1937 v Tennesseeju. Čeprav je v filmski vlogi prvič nastopal leta 1971 v filmu Who Says I Can't Ride a Rainbow?, je ameriške medije prvič opozoril v limonadi Another World ter mladinski oddaji The Electric Company. Za obe oddaji pravi, da bi ju moral zapustiti prej, kot jih je. V 80. letih se je lotil uglednih stranskih vlog, ki so ga ustoličile v očetovskih, modrih vlogah. Prepoznan je po svojem značilnem glasu, zaradi česar ga mnogokrat angažirajo kot pripovedovalca v filmih. V Bruceu in Evanu pa je igral celo Boga. Leta 2007 je z Jackom Nicholsonom blestel v filmu Preden se stegneva.

Dolgo časa si je žele igrati Nelsona Mandelo. Leta 2007 je odkupil pravice za snemanje po knjigi Playing the Enemy: Nelson Mandela and the Game that Made a Nation. Film Nepremagljiv (Invictus) je režiral Clint Eastwood, v njem pa je poleg Freemana igral tudi Matt Damon kot kapetan ragbi moštva. Za delo s Clintom pravi, da je "kot bi pršel domov." Lani je z Bruceom Willisom in Helen Mirren posnel akcijsko komedijo Upokojeni, oboroženi, nevarni.

Glede poznega uspeha njegove kariere ni prav nič zagrenjen: "Uspeh pride, ko pride. Moja kariera traja že 30 let. To ni slabo. Morda sem celo srečen, da nisem uspel zelo na hitro, da se je šele začelo v 70. letih. Morda bi se prehitro izčrpal." Da bo nekoč igralec, je vedel že pri šestih letih, ko je videl prvi film v življenju. "Od takrat dalje vem, da hočem biti del tega," je povedal igralec. Zase pravi, da se mu zdi najpomembnejši film njegove kariere film Glory.

Ne spreglejte