TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 12. 2010,
18.33

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 12. 2010, 18.33

8 let

Minister Marušič za racionalizacijo mreže porodnišnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Slovenija si ob devetih odstotkih bruto domačega proizvoda, namenjenega zdravstvu, v prihodnjih letih ne more privoščiti sedanje organizacije porodnišnic, je dejal minister za zdravje Dorjan Marušič.

Predlogu združevanja manjših porodniških oddelkov z večjimi pa nasprotujejo v lokalnih okoljih.

"Lahko počakamo, da nas v reorganizacijo prisili Evropa" Marušič (na zgornji fotografiji) meni, da bi se z boljšo organizacijo mreže porodnišnic izboljšala tudi dostopnost, kakovost in varnost obravnave pacientk in otrok. Kako se bo glede reorganizacije odločila stroka, Marušič ne želi napovedovati. V kolikor bo strokovno mnenje, da je aktualna mreža porodnišnic taka, kot jo v Sloveniji potrebujemo v naslednjih 10 letih, pa bo po Marušičevih besedah potrebno zagotoviti sredstva za delovanje mreže.

Marušič sicer meni, da sedanja organizacija porodnišnic ne bo zdržala do leta 2020. "Lahko počakamo, da nas prisili Evropa ali pa gremo v postopno reorganizacijo, vendar pa ta postopek ne more biti preko noči," je na novinarski konferenci še dodal Marušič.

Grims: Namera o ukinitvi kranjske porodnišnice je škandalozna Poslanec SDS Branko Grims je v poslanskem vprašanju Marušiču sicer zapisal, da so na Gorenjskem zgroženi nad dejstvom, da se je s strani vlade oz. ministrstva za zdravje pojavila ideja o ukinitvi porodnišnice v Kranju. Porodnišnica v Kranju se je pod novim vodstvom v zadnjih letih namreč razvila v odlično medicinsko institucijo, namera vlade o njeni ukinitvi pa je škandalozna, navaja Grims.

V poslanskem vprašanju je še zapisal, da so na Gorenjskem prepričani, da je v korist družin, žensk in otrok nujno, da porodnišnica ostane v Kranju in se še naprej razvija v skupno korist celotne Slovenije.

NSi: Odločitev vlade je korak bliže večji obolevnosti in umrljivosti V NSi pa so zapisali, da se vlada in Marušič ne zavedata posledic zaprtja porodnišnic. Ukinjanje manjših porodnišnic v nekaterih regijah pomeni slabšo dostopnost do kakovostne zdravstvene oskrbe nosečnic in dojenčkov. Odločitev vlade o ukinitvi manjših porodnišnic pa je korak bliže večji obolevnosti in umrljivosti otrok in porodnic, so še zapisali.

Brežičani so napovedali državljansko nepokorščino Predlog reorganizacije porodniške dejavnosti predvideva tudi združevanje brežiške porodnišnice z novomeško, da temu nasprotujejo, pa so danes poudarili vsi posavski župani in oba posavska poslanca. Marušiču so poslali vabilo na javno razpravo, če jim bodo porodnišnico vzeli, pa so Brežičani napovedali državljansko nepokorščino.

Ne spreglejte