TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
1. 10. 2008,
9.04

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Sreda, 1. 10. 2008, 9.04

8 let

Michael Bloomberg bi rad ostal na čelu mesta New York

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Newyorški župan Michael Bloomberg je tako zadovoljen s svojima dvema štiriletnima mandatoma na položaju, da bi rad svojo službo, za katero dobiva le dolar na leto, ohranil še naprej.

V sredo bo predlagal odpravo omejitve le dveh županskih mandatov. O podobnem razmišljal tudi Rudy Giuliani O nečem podobnem je po terorističnih napadih 11. septembra 2001 razmišljal tudi Rudy Giuliani, ki je takrat užival 90 odstotno podporo v javnosti. Kljub temu pa so ankete takrat kazale, da je 55 odstotkov meščanov še naprej za omejevanje mandatov javnim uslužbencem, vključno z županom. Ne glede na 11. september Bloomberg, ki mu mandat poteče konec prihodnjega leta, ni Giuliani.

V zgodovino kot eden najboljših županov mesta Nekdanji demokrat, ki je za izvolitev na županski položaj postal republikanec, po osvojitvi drugega mandata pa spet prestopil med neodvisne, bo šel zanesljivo v zgodovino kot eden najboljših županov mesta. V času njegovega vodenja ni bilo večjih pretresov, večina prej na videz nerešljivih problemov, se je urejala presenetljivo zlahka, nadaljuje se obdobje upadanja kriminala, županova osebnost pa je tudi pravo nasprotje prepirljivega Giulianija.

Za svoji dve kampanji porabil 155 milijonov dolarjev Bloomberg je za svoji dve kampanji porabil 155 milijonov dolarjev, kar ni bil problem, saj je "vreden" okoli 20 milijard dolarjev. Vendar mu za drugi mandat niti ne bi bilo potrebno zapravljati denarja, ker razen kadilcev, ki jim je prepovedal kajenje v barih in nekaj drugih formalnih ali neformalnih interesnih skupin, ni imel resnejših nasprotnikov. Tretji mandat je sicer nekaj povsem drugega. Bloomberg si ga menda želi, ker meni, da mesto v časih finančne krize, ki je zajela Wall Street, potrebuje stabilno vodenje finančnega strokovnjaka.

Lastniku istoimenskega podjetja za finančne podatke nihče ne more očitati nesposobnosti, vprašanje pa je kako bodo na to gledali volivci. Bloomberg je doslej zagovarjal omejevanje mandata in je leta 2002 celo vložil veto na predlog zakona, ki bi te omejitve odpravil. Bloombergu v prid govori mnenje pobudnika referenduma leta 1993, s katerim so uzakonili omejitve mandatov, bogatega naslednika kozmetičnega imperija Ronalda Lauderja. Ta je za New York Post dejal, da bi za Bloomberga naredil izjemo, ker je dober finančnik in ima dobre zveze na Wall Streetu, odkoder prihajajo davki, ki mestu omogočajo preživetje.

Green: Če Bloomberg želi spopad, potem ga bo tudi dobil Povsem drugačnega mnenja je večina demokratskih politikov v večinsko demokratskem mestu. Še posebej tisti, ki upajo, da bodo Bloomberga lahko nasledili. Županov nasprotnik na volitvah leta 2001 Mark Green je odločno nasprotoval zamisli in jo označil za protidemokratično grabljenje moči. Green je napovedal, da če Bloomberg želi spopad, potem ga bo tudi dobil ter omenil kampanjo s pomočjo sindikatov in drugih organizacij.

Podobnega mnenja so tudi mestni nadzornik William Thompson, predsednica mestnega sveta Christine Quinn in zvezni kongresnik Anthony Weiner. Na županov položaj upajo tudi nekateri republikanci, kot sta lastnik verige samopostrežnih trgovin John Castimadis in odvetnik Bruce Blakeman. Vsi skupaj so užaljeni, da si Bloomberg domišlja, da je edini sposoben voditi mesto v časih krize. Za spremembo zakona naj bi bilo že prepozno razpisati referendum, tako da bi moral to storiti mestni svet. Bloomberg naj bi svojo željo javno oznanil v četrtek.

Ne spreglejte