TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
25. 4. 2010,
10.23

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Nedelja, 25. 4. 2010, 10.23

8 let

Mariborski vrtci z majem nekoliko dražji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Mariborski javni vrtci se bodo zaradi načrtovanih višjih stroškov dela in materiala podražili.

Kot je na začetku tega tedna odločil mestni svet, bodo starši za varstvo svojih otrok od maja plačevali od 0,81 do devet evrov več, odvisno od tega, v kateri plačilni razred so uvrščeni.

Podražitev zaradi prenove plačnega sistema v javnem sektorju Sedaj veljavne cene programov mariborskih vrtcev so bile uveljavljene s 1. majem 2008, predlagano zvišanje pa je po navedbah mestnega urada za vzgojo in izobraževanje potrebno zaradi uskladitve cen, ki se praviloma izvaja enkrat letno. K tokratni podražitvi naj bi botrovala predvsem prenova plačnega sistema v javnem sektorju.

Po novem bo dnevni program za prvo starostno obdobje znašal 453 evrov (zdaj 440 evrov), za drugo starostno obdobje 325 evrov (zdaj 316 evrov), za otroke s posebnimi potrebami pa 1183 evrov (zdaj 1138 evrov).

MOM: Cene so med nižjimi v slovenskih mestnih občinah Na Mestni občini Maribor (MOM) poudarjajo, da so predlagane cene kljub dvigu med nižjimi v slovenskih mestnih občinah. V Ljubljani se na primer cene gibljejo med 474 evrov za prvo in 335 evrov za drugo starostno obdobje.

Starši ne plačajo celotne cene, ampak so glede na dohodek na družinskega člana ter premoženje družine razvrščeni v osem plačilnih razredov in plačujejo le določen odstotek cene programa, ki ga otrok obiskuje. "Najbogatejši" plačajo 80 odstotkov, "najrevnejši" pa deset.

Starši, ki prejemajo denarno socialno pomoč, so plačila vrtca oproščeni. Prav tako so plačila vrtca od leta 2008 oproščeni starši za drugega in vsakega nadaljnjega otroka, če je v vrtec hkrati vključenih več otrok iz družine.

Predlagatelji podražitve obenem poudarjajo, da za starše s stalnim prebivališčem v Mestni občini Maribor veljajo dodatna znižanja plačil (od sedem do 23 odstotkov), ki so najvišja med tistimi slovenskimi mestnimi občinami, ki staršem priznavajo tovrstne subvencije.

Za otroka, starega od enega do treh let, bodo tako Mariborčani v najnižjem plačilnem razredu morali odslej plačevati 35 evrov (evro več kot doslej), za starejšega pa 27 evrov (0,81 evra več kot doslej). Tisti v najvišjem plačilnem razredu pa bodo za mlajšega od treh let plačevali nekaj manj kot 312 evrov (9 evrov več kot doslej) in za starejšega 242 evrov (7 evrov več kot doslej).

Ne spreglejte