SiolNET.
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Makedoniji merila in opozorilo zaradi spora z Grčijo o imenu

4

termometer

Makedonija, ki je status kandidatke za članstvo v EU dobila decembra 2005, a še ni začela pristopnih pogajanj z EU, je dobila osem meril za začetek teh pogajanj in opozorilo glede spora z Grčijo.

Če Makedonija ne bo rešila spora z Grčijo glede svojega imena, bo to imelo negativne posledice na njena pogajanja o članstvu v EU, čeprav je to dvostransko vprašanje, je posvaril Rehn. Vse odločitve o širitvi zahtevajo enotnost vseh članic EU in Grčija ima kot vsaka druga članica pravico do veta oziroma uveljavljanja svojega vpliva, je razložil. Ime ni izrecno omenjeno med merili Spor z Grčijo zaradi imena sicer ni izrecno omenjen v osmih merilih, vendar v sporočilu o Zahodnem Balkanu, v katerem je Evropska komisija opredelila ta merila, piše: "Zagotavljanje dobrih sosedskih odnosov ter prizadevanja za vzajemno sprejemljive rešitve za nerešena vprašanja s sosedi v skladu z lanskimi decembrskimi sklepi Sveta EU ostaja ključno."

Uresničene prioritete kot ključ do začetka pristopnih pogajanj

Osem meril za začetek pristopnih pogajanj se konkretno nanaša na: uresničitev vseh zavez v sklopu sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju, ki ga je Makedonija podpisala leta 2001, dialog med političnimi strankami, uveljavitev zakonov o policiji in protikorupcijske zakonodaje, reforma pravosodja in javne uprave, ukrepi v zaposlovanju ter krepitev podjetništva.

Ta merila so kot osem ključnih prioritet opredeljena v pristopnem partnerstvu, ki ga je Svet EU potrdil februarja. "Makedonija mora uresničiti te ključne prioritete, če želi pokazati, da je pripravljena začeti pristopna pogajanja," poudarjajo v Bruslju in ocenjujejo, da je "z zadostno politično voljo in medstrankarskim sodelovanjem" to mogoče doseči še letos.

Jeseni ocena o napredku na poti k EU

Komisija bo uresničevanje teh ključnih prioritet kot meril ocenila v rednem jesenskem poročilu o napredku držav Zahodnega Balkana na poti v EU. Priporočilo za začetek pristopnih pogajanj bo odvisno od rezultatov, poudarjajo v Bruslju. Merila za Makedonijo so opredeljena v sporočilu z naslovom Zahodni Balkan: Krepitev evropske perspektive, ki ga je predstavil Rehn.

Današnje sporočilo, s katerim želi komisija z nizom pobud za izboljšanje življenja državljanov potrditi evropsko perspektivo Zahodnega Balkana, a sicer kaže na zastoj vseh držav Zahodnega Balkana v približevanju EU, bo podlaga za razpravo na neformalnem srečanju zunanjih ministrov EU konec marca v Sloveniji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin