TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 3. 2008,
13.05

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 5. 3. 2008, 13.05

8 let

Makedoniji merila in opozorilo zaradi spora z Grčijo o imenu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Makedonija, ki je status kandidatke za članstvo v EU dobila decembra 2005, a še ni začela pristopnih pogajanj z EU, je dobila osem meril za začetek teh pogajanj in opozorilo glede spora z Grčijo.

Če Makedonija ne bo rešila spora z Grčijo glede svojega imena, bo to imelo negativne posledice na njena pogajanja o članstvu v EU, čeprav je to dvostransko vprašanje, je posvaril Rehn. Vse odločitve o širitvi zahtevajo enotnost vseh članic EU in Grčija ima kot vsaka druga članica pravico do veta oziroma uveljavljanja svojega vpliva, je razložil. Ime ni izrecno omenjeno med merili Spor z Grčijo zaradi imena sicer ni izrecno omenjen v osmih merilih, vendar v sporočilu o Zahodnem Balkanu, v katerem je Evropska komisija opredelila ta merila, piše: "Zagotavljanje dobrih sosedskih odnosov ter prizadevanja za vzajemno sprejemljive rešitve za nerešena vprašanja s sosedi v skladu z lanskimi decembrskimi sklepi Sveta EU ostaja ključno."

Uresničene prioritete kot ključ do začetka pristopnih pogajanj

Osem meril za začetek pristopnih pogajanj se konkretno nanaša na: uresničitev vseh zavez v sklopu sporazuma o stabilizaciji in pridruževanju, ki ga je Makedonija podpisala leta 2001, dialog med političnimi strankami, uveljavitev zakonov o policiji in protikorupcijske zakonodaje, reforma pravosodja in javne uprave, ukrepi v zaposlovanju ter krepitev podjetništva.

Ta merila so kot osem ključnih prioritet opredeljena v pristopnem partnerstvu, ki ga je Svet EU potrdil februarja. "Makedonija mora uresničiti te ključne prioritete, če želi pokazati, da je pripravljena začeti pristopna pogajanja," poudarjajo v Bruslju in ocenjujejo, da je "z zadostno politično voljo in medstrankarskim sodelovanjem" to mogoče doseči še letos.

Jeseni ocena o napredku na poti k EU

Komisija bo uresničevanje teh ključnih prioritet kot meril ocenila v rednem jesenskem poročilu o napredku držav Zahodnega Balkana na poti v EU. Priporočilo za začetek pristopnih pogajanj bo odvisno od rezultatov, poudarjajo v Bruslju. Merila za Makedonijo so opredeljena v sporočilu z naslovom Zahodni Balkan: Krepitev evropske perspektive, ki ga je predstavil Rehn.

Današnje sporočilo, s katerim želi komisija z nizom pobud za izboljšanje življenja državljanov potrditi evropsko perspektivo Zahodnega Balkana, a sicer kaže na zastoj vseh držav Zahodnega Balkana v približevanju EU, bo podlaga za razpravo na neformalnem srečanju zunanjih ministrov EU konec marca v Sloveniji.

Ne spreglejte