SiolNET.
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Luka Koper lani s 53 milijoni evrov izgube

2

termometer

Skupina Luka Koper je lansko poslovno leto zaključila s 53 milijoni evrov izgube, na ravni delniške družba Luke Koper pa je izguba znašala 46 milijonov evrov.

Slabši poslovni rezultat je po navedbah vodstva Luke Koper v veliki meri posledica slabitev naložb v vrednosti 56 milijonov evrov. V letu 2008 je skupina beležila 17 milijonov evrov dobička.

V letu 2008 23 mio € dobička iz poslovanja Skupina Luka Koper je lani zabeležila negativen izid iz poslovanja v vrednosti 146.034 evrov, medtem ko je še v letu 2008 beležila 23 milijonov evrov dobička iz poslovanja, je razvidno iz nekonsolidiranega poročila o poslovanju, s katerim so se v petek seznanili nadzorniki družbe.

Poslovni prihodki so se zmanjšali za 15 odstotkov Poslovni prihodki skupine so se v lanskem letu v primerjavi z letom 2008 zmanjšali za 15 odstotkov in dosegli 116,8 milijonov evrov. Stroški blaga so bili v primerjavi z letom prej 15 odstotkov, stroški dela pa odstotek nižji.

Brez gradbenega dovoljenja za zemljišča na Bonifiki K izgubi iz poslovanja so prispevali še odpisi vrednosti, ki so znašali 30 milijonov evrov oziroma deset milijonov evrov več kot pred letom. Med odpisi vrednosti so se znašla vlaganja v zemljišča na Ankaranski Bonifiki, ki jih je imela Luka Koper v najemu, zanje pa ni mogla pridobiti gradbenega dovoljenja. Med odpise so uvrstili še pripravo dokumentacije za izdelavo načrta za pokritje terminala za razsute tovore, ki je, kot so zapisali v Luki Koper, "v takih okvirih neizvedljiv".

Luka Koper je v lanskem letu zabeležila 56,4 milijonov evrov izgube iz financiranja, medtem ko je znašala leta 2008 ta sedem milijonov evrov. Finančni prihodki v letu 2009 so dosegli le 4,6 milijona evrov oziroma slabo polovico doseženega v letu 2008. V primerjavi z letom 2008 pa so se lani več kot potrojili finančni odhodki, ki so v letu 2009 znašali 61 milijonov evrov, leta 2008 pa 16 milijonov evrov.

K negativnemu izidu prispevale tudi finančne naložbe K negativnemu rezultatu finančnih gibanj so pomembno prispevale slabitve nekaterih dolgoročnih finančnih naložb, so zapisali v Luki Koper. V Luki Koper so opravili za 45 milijonov evrov slabitev dolgoročnih finančnih naložb, celotna vrednost slabitev pa znaša 56 milijonov evrov. S 23 milijoni evrov izstopa slabitev naložbe v Intereuropo, sledi pa ji slabitev naložbe v slovaško družbo TTI v vrednosti 20 milijonov.

Upoštevaje slabitev naložb in odpravo pripoznanj investicij v opredmetena osnovna sredstva je skupina v letu 2009 dosegla 56,6 milijona evrov izgube. Ker pa slabitev finančnih naložb ob oblikovanju ni davčno priznana, so v Luki Koper oblikovali terjatve za odložene davke v ustrezni višini, zaradi česar znaša čisti poslovni izid skupine za leto 2009 53,4 milijona evrov izgube, so še zapisali v Luki Koper.

V letošnjem letu v Luki Koper načrtujejo 116,5 milijona evrov poslovnih prihodkov in dobrih devet milijonov evrov dobička.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin