TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 3. 2010,
16.59

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 3. 2010, 16.59

7 let, 12 mesecev

Luka Koper lani s 53 milijoni evrov izgube

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Skupina Luka Koper je lansko poslovno leto zaključila s 53 milijoni evrov izgube, na ravni delniške družba Luke Koper pa je izguba znašala 46 milijonov evrov.

Slabši poslovni rezultat je po navedbah vodstva Luke Koper v veliki meri posledica slabitev naložb v vrednosti 56 milijonov evrov. V letu 2008 je skupina beležila 17 milijonov evrov dobička.

V letu 2008 23 mio € dobička iz poslovanja Skupina Luka Koper je lani zabeležila negativen izid iz poslovanja v vrednosti 146.034 evrov, medtem ko je še v letu 2008 beležila 23 milijonov evrov dobička iz poslovanja, je razvidno iz nekonsolidiranega poročila o poslovanju, s katerim so se v petek seznanili nadzorniki družbe.

Poslovni prihodki so se zmanjšali za 15 odstotkov Poslovni prihodki skupine so se v lanskem letu v primerjavi z letom 2008 zmanjšali za 15 odstotkov in dosegli 116,8 milijonov evrov. Stroški blaga so bili v primerjavi z letom prej 15 odstotkov, stroški dela pa odstotek nižji.

Brez gradbenega dovoljenja za zemljišča na Bonifiki K izgubi iz poslovanja so prispevali še odpisi vrednosti, ki so znašali 30 milijonov evrov oziroma deset milijonov evrov več kot pred letom. Med odpisi vrednosti so se znašla vlaganja v zemljišča na Ankaranski Bonifiki, ki jih je imela Luka Koper v najemu, zanje pa ni mogla pridobiti gradbenega dovoljenja. Med odpise so uvrstili še pripravo dokumentacije za izdelavo načrta za pokritje terminala za razsute tovore, ki je, kot so zapisali v Luki Koper, "v takih okvirih neizvedljiv".

Luka Koper je v lanskem letu zabeležila 56,4 milijonov evrov izgube iz financiranja, medtem ko je znašala leta 2008 ta sedem milijonov evrov. Finančni prihodki v letu 2009 so dosegli le 4,6 milijona evrov oziroma slabo polovico doseženega v letu 2008. V primerjavi z letom 2008 pa so se lani več kot potrojili finančni odhodki, ki so v letu 2009 znašali 61 milijonov evrov, leta 2008 pa 16 milijonov evrov.

K negativnemu izidu prispevale tudi finančne naložbe K negativnemu rezultatu finančnih gibanj so pomembno prispevale slabitve nekaterih dolgoročnih finančnih naložb, so zapisali v Luki Koper. V Luki Koper so opravili za 45 milijonov evrov slabitev dolgoročnih finančnih naložb, celotna vrednost slabitev pa znaša 56 milijonov evrov. S 23 milijoni evrov izstopa slabitev naložbe v Intereuropo, sledi pa ji slabitev naložbe v slovaško družbo TTI v vrednosti 20 milijonov.

Upoštevaje slabitev naložb in odpravo pripoznanj investicij v opredmetena osnovna sredstva je skupina v letu 2009 dosegla 56,6 milijona evrov izgube. Ker pa slabitev finančnih naložb ob oblikovanju ni davčno priznana, so v Luki Koper oblikovali terjatve za odložene davke v ustrezni višini, zaradi česar znaša čisti poslovni izid skupine za leto 2009 53,4 milijona evrov izgube, so še zapisali v Luki Koper.

V letošnjem letu v Luki Koper načrtujejo 116,5 milijona evrov poslovnih prihodkov in dobrih devet milijonov evrov dobička.

Ne spreglejte