SiolNET.
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Lani okoli 1,8 milijarde evrov primanjkljaja na tekočem računu

4

termometer

Primanjkljaj na tekočem računu plačilne bilance je v enajstih mesecih lani znašal 1,826 milijarde evrov oz. 5,3 odstotka bruto domačega proizvoda (BDP).

V primerjavi z enakim obdobjem leta 2007 je bil višji za 676 milijonov evrov. Na ravni dvanajstih mesecev je primanjkljaj dosegel 2,131 milijarde evrov oz. 5,7 odstotka BDP.

Upad medletne rasti blagovne menjave Kot ugotavlja Banka Slovenije v januarskem biltenu, se je novembra lani močno znižala medletna stopnja rasti blagovne menjave, presežek v menjavi storitev pa se je povečeval. "Medletni upad vrednosti blagovne menjave je bil novembra lani največji od leta 1992, odkar so na voljo primerljivi podatki," navajajo bančni analitiki.

Medletna rast blagovne menjave je v enajstih mesecih lani po plačilnobilančnih podatkih na izvozni strani znašala 3,8 odstotka, na uvozni pa 8,5 odstotka. V enakem obdobju leta 2007 je rast izvoza dosegla 17,3 odstotka, uvoza pa 19,4 odstotka. V enajstih mesecih lani je tako primanjkljaj v blagovni menjavi znašal 2,353 milijarde evrov, kar je za 980 milijonov evrov več kot v enakem obdobju leta 2007.

Izvoz se je znižal za 19,3 odstotka Tovrstna gibanja po oceni Banke Slovenije kažejo na upadanje industrijske proizvodnje in uvoznega povpraševanja v najpomembnejših trgovinskih partnericah Slovenije iz evrskega območja, ki se je novembra še dodatno povečalo. Povezana so tudi z usihanjem domače gospodarske aktivnosti, predvsem v industriji, in potrjujejo občutno poslabševanje kazalnikov izvoznih naročil in pričakovanega izvoza v predelovalnih dejavnostih.

Izvoz blaga se je lanskega novembra medletno znižal za 19,3 odstotka, uvoz pa za 13 odstotkov. Izvoz v države EU, ki ima v skupnem blagovnem izvozu 70-odstotni delež, je v medletni primerjavi oslabel za 17,1 odstotka, uvoz pa za 19 odstotkov.

Ostaja presežek v menjavi storitev Slovenija pa ohranja presežek v menjavi storitev. V enajstih mesecih lani je presežek v menjavi storitev znašal 1,653 milijarde evrov, v medletni primerjavi je bil večji za 523 milijonov evrov. Od januarja do novembra lani se je v primerjavi z enakim obdobjem leta 2007 izvoz storitev povečal za 19,4 odstotka, uvoz pa za 8,6 odstotka.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin