TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 6. 2010,
7.30

Osveženo pred

8 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Sreda, 23. 6. 2010, 7.30

8 let, 1 mesec

Kronično se plača, akutno pa ne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Študenti s kronično boleznijo morajo za zdravniško potrdilo plačati, tisti z akutno pa ne. Čeprav gre v obeh primerih za bolnega študenta, ki potrebuje zdravniško pomoč.

V drugem primeru potrdilo spada v obvezno zdravstveno zavarovanje, v prvem pa ne. Na uredništvo Primorskih novic se je obrnila bralka, ki zaradi kronične bolezni ni mogla opraviti vseh študijskih obveznosti, za podaljšanje absolventskega staža pa je potrebovala zdravniško potrdilo. Tega je morala pri svoji zdravnici tudi plačati. Zgodilo se ji je tudi že, da zaradi akutne bolezni ni mogla na izpit, pa ji zdravniškega potrdila ni bilo potrebno plačati. Med študenti smo izvedeli, da so zdravniška potrdila plačali le v primeru, ko so se želeli pogojno vpisati v višji letnik ali podaljšati absolventski staž, v vseh ostalih primerih pa ne. Čeprav je zaračunavanje zdravniških potrdil povsem legalno in določeno z zakonom, pa ni povsem jasno, kakšna je razlika med plačljivimi in neplačljivimi potrdili.

Potrdilo ni sestavni del zdravljenja

Na koprskem Zavodu za zdravstveno zavarovanje (ZZZS) pojasnjujejo, da zdravstvenega potrdila ni potrebno plačati, če gre za uveljavljanje pravic iz obveznega zdravstvenega zavarovanja. Na vprašanje, kakšna je razlika med potrdilom za podaljšanje statusa ali pogojni vpis v višji letnik in potrdilom, da se študent zaradi bolezni ni mogel udeležiti izpita, direktorica območne enote ZZZS Koper Damjana Jelačin Ivanovič odgovarja, da ne gre za razlike v potrdilu, temveč za namen oziroma povod obiska pri zdravniku.

"Če je torej študent zaradi bolezni poiskal zdravniško pomoč, je to storitev, ki jo krije obvezno zdravstveno zavarovanje. Sestavni del nudenja storitev zdravniške pomoči v tem primeru je lahko tudi izdaja zdravniškega potrdila, ki se v tem primeru ne zaračunava. Če pa izda zdravniškega potrdila ni sestavni del zdravljenja, potem to ni več predmet obveznega zdravstvenega zavarovanja in je plačnik te storitve študent sam," pravi Jelačinova.

Čeprav gre v obeh primerih za bolnega študenta, ki je poiskal zdravniško pomoč in potrebuje zdravniško potrdilo, je to potrdilo v enem primeru sestavni del zdravniške pomoči, v drugem pa ne.

Ne spreglejte