TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2009,
14.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Torek, 1. 12. 2009, 14.40

8 let

Kmetje protestirajo zaradi izterjave pri stečaju MIP

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Sindikat kmetov Slovenije se ne strinja, da morajo rejci, ki so kooperacijsko pitali govedo za MIP Pomurko rejo, v stečajno maso vrniti negotovinska plačila.

Stečajni upravitelj pa odgovarja, da je tak zahtevek njegova dolžnost. To, da je stečajni upravitelj MIP Pomurke reje Boštjan Repnik med drugim začel izvajati zakonsko določilo, da lahko vse poplačane zadeve v letu dni od začetka stečaja zahteva v vrnitev v stečajno maso in je to začel izvajati prek stečajnega sodišča, je ob vseh neurjih, točah in stečajih najhujši problem letošnjega leta, je uvodoma povedal podpredsednik sindikata kmetov Franc Kučan. Kmetje že ostali brez letnega zaslužka "Težava je v tem, da so kmetje že tako ostali brez letnega zaslužka, polkmetje pa tudi brez služb, zdaj pa morajo denar še vračati. Menimo, da je s to živino nekdo trgoval, jo prodal in pobral denar, krivde za to pa ne morejo nositi kmetje," je dodal Kučan. Žveglič: "Nečloveški zakon" nujno potrebno spremeniti Po besedah predsednika sindikata Romana Žvegliča bodo o tem obvestili DZ in vlado. Prvega zato, ker je "nečloveški zakon" nujno potrebno spremeniti, drugo pa, ker imajo prednostna poplačila iz stečajne mase banke upnice, ki pa so v večinski lasti države, zato je nedopustno, da bi se tako bogatile na račun kmetov,meni Žveglič.

Marija Cigüt iz Noršincev je predstavila poslovanje njihove kmetije. Z MIP Pomurko rejo so imeli v kooperacijskem pitanju okoli 500 živali, že od leta 2007 pa niso imeli denarja in so začeli pošiljati asignacijske pogodbe, v katerih so bili trije pogodbeniki: Pomurka, MIP Pomurka reja in kmetovalec. Ker jim je MIP Pomurka reja dolgovala denar, je namesto nje plačevala Pomurka, je povedala.

Plačila zamujala tudi po eno leto "Nismo vedeli, kaj se dogaja, plačila so zamujala tudi po eno leto, direktor tako Pomurke kot Pomurke reje je bil gospod Kovač, ki je vedel, kaj dela. Mi nismo vedeli, kaj je insolventnost, vezala nas je pogodba in morali smo prodati njim, zato ni pošteno, da je stečajni upravitelj razveljavil asignacije do kmetov in zadrug. Sodim, da je to kaznivo dejanje odgovornih v obeh Pomurkah," je dejala Cigütova in dodala, da se bodo vsi pritožili, saj niso ničesar krivi in nikomur dolžni, zdaj pa naj bi z obrestmi vračali denar.

Kučan je k temu dodal, da so še štiri dni pred začetkom uvedbe stečaja zaposleni imeli napotke, naj kmetom govorijo, da stečaja ne bo.

Vlada naj se vključi v reševanje problema Žveglič zato javno poziva stečajnega upravitelja, naj odstopi od teh zahtevkov, ker da je to njegova subjektivna ocena in mu to tudi nalaga zakon. Tudi vlado poziva, naj se aktivno vključi v reševanje problema.

Ne spreglejte