TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
6. 11. 2009,
8.06

Osveženo pred

8 let, 4 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Petek, 6. 11. 2009, 8.06

8 let, 4 mesece

Kit v pristanišču

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V starem tržaškem pristanišču so imeli predvčerajšnjim zgodaj popoldne nenavadno reševalno akcijo.

V pristanišče je namreč zašel 12-metrski brazdasti kit, ki so mu nato uslužbenci tamkajšnje pristanišče kapitanije in tržaški gasilci pomagali najti pot na odprto morje. O kitu so predstavniki tržaškega WWF obvestili tudi slovenske kolege, vendar kita v Sloveniji še niso opazili.

Usmerili so ga proti odprtemu morju Brazdastega kita so opazili tržaški gasilci, ki imajo enoto v starem pristanišču. Obvestili so pristaniško kapitanijo, nato pa je peterica njihovih potapljačev s čolnom odplula proti kitu. Kmalu se jim je pridružil še čoln pristaniške kapitanije in kita so skupaj usmerili proti odprtemu morju. Na prizorišče neobičajnega dogajanja sta pripluli še plovili policistov in strokovnjakov iz miramarskega naravnega parka. Reševalno akcijo so končali okoli 13.30, ko so se prepričali, da je kit ubral pravo smer. Po poročanju tržaškega časnika Il Piccolo naj bi odplul proti Kopru. O brazdastem kitu so Tržačani obvestili slovenske kolege. Tilen Genov iz društva Morigenos, ki v slovenskem morju opazuje predvsem populacijo delfinov, nam je potrdil, da jih je tržaški WWF obvestil o kitu. Včeraj so odpluli na morje, vendar med krajšim opazovanjem, ki so ga prekinili zaradi slabega vremena, 12-metrskega kita niso opazili.

O obisku brazdastega kita so poročali tudi dr. Lovrencu Lipeju z Morske biološke postaje. Pojasnil nam je, da se brazdasti kiti redno pojavljajo v Mediteranu, tudi v njegovem osrednjem in zahodnem delu; v zadnjih 30 letih je o pojavljanju brazdastega kita v severnem Jadranu že 17 zapisov. Dr. Lipej je še dodal, da je brazdasti kit edina vrsta vosatega kita (hrani se s planktonom), ki ima v Sredozemlju redno populacijo. Glede na podatke, da naj bi bil ta, ki so ga opazili v Trstu, dolg do 12 metrov, ocenjuje, da gre za mladega kita, ki je "še neizkušen", zato je tudi verjetno zašel v pristanišče. Brazdasti kit je drugi največji predstavnik vosatih morskih kitov, takoj za sinjim kitom, ki je največja žival na zemlji.

Poginulo samico brazdastega kita je marca 2003 naplavilo v Piranski zaliv. Potopili so jo na morsko dno, naslednje leto pa so njene kosti odpeljali v ljubljanski prirodoslovni muzej, kjer jih bodo razstavili.

Ne spreglejte