TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 12. 2009,
18.52

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Torek, 1. 12. 2009, 18.52

8 let

Kamioni, polni zlata, niso le fikcija

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Zaradi svetovne gospodarske krize je povpraševanje po zlatu postalo tako veliko, da znani newyorški trezorji nimajo več prostora za shranjevanje tolikšnih količih palic in kovancev.

Po cestah, ki vodijo iz New Yorka, se skoraj filmsko prevažajo tovornjaki, polni zlata iz trezorov banke HSBC na Peti aveniji, saj v banki zanj preprosto ni več prostora. Svetovna gospodarska kriza je izzvala pravo gonjo za zlatom, čigar cena je skočila za več kot 30 odstotkov, nezaupanje v borzo pa je povzročilo, da se trgovci z zlatom ne zadovoljijo več s preprostim dokumentom o lastništvu, ampak hočejo to plemenito kovino otipati, držati v rokah in lastnoročno spraviti na varno. Banke žonglirajo s skladiščnimi prostori Tolikšen naval na zlato je razumljivo povzročil tudi naval na trezorje, v katerih ga hranijo. Trezorji so tako zapolnjeni do zadnjega kotička. Banke zaradi varnostnih razlogov o tem ne želijo govoriti, a dejstvo je, da vsak dan žonglirajo s skladiščnimi prostori v New Yorku in bližnjih državah, da bi našli prostor za vso zlato. "Še nikoli v življenju nisem videl toliko premeščanja," je povedal Jonathan Potts, direktor podjetja Fideli Trade, ki je lastnik skladišča Delaware Depository v Wilmingtonu.

Novopečeni lastniki zlata pa lahko o varnem hranjenju tega v trezorju banke HSBC samo sanjajo, saj je banka svojim klientom nedavno poslala pismo, naj jih obvestijo, kam naj premestijo njihove zlate palice, sicer jih bodo na kupčeve stroške dostavili na njihov hišni naslov (poštnina za zlato pa seveda ni ravno neznatna).

Kamioni, ki polni zlata zapuščajo New York, tako niso le izmišljotina iz filma Umri pokončno 3, v katerem je Jeremy Irons med maltretiranjem Bruca Willisa skušal ukrasti stotino milijard dolarjev v zlatnih palicah, ampak tudi realnost.

Nova rekordna cena zlata Cena zlata je sicer dosegla novo rekordno vrednost. Za 31,1-gramsko unčo je bilo namreč potrebno odšteti 1199,49 dolarja. Ta žlahtna kovina tako nadaljuje z več tednov trajajočim nizom podražitev.

K nadaljnjemu zviševanju cene še vedno prispeva šibak dolar, določen vpliv pa ima tudi vrsta drugih dejavnikov, kot so nizke obrestne mere, inflacijski pritiski in bojazni glede finančne stabilnosti. Slednje je nazadnje vzpodbudila novica o finančnih težavah dubajskega investicijskega holdinga Dubai World.

Ne spreglejte