TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
8. 4. 2010,
15.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 8. 4. 2010, 15.29

8 let

Kam gredo delnice Podravke

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Doslej neznani kupec s slovenskim potnim listom kupuje enega paradnih konjev hrvaškega gospodarstva, podjetje Podravka. S kakšnim namenom, se sprašujejo in ugibajo – ne le na Hrvaškem.

Pregreti hrvaški dnevno-politični sceni, ki ji te dni največ olja na ogenj sicer priliva objava (nepopolnega) registra hrvaških vojnih veteranov, veliko mero pestrosti prispeva nakup več kot desetinskega deleža podjetja Podravka. Formalni kupec je bil doslej neznan, o viru kapitala se ugiba, kupnina pa krepko presega tržno ceno prevzetih delnic. Od ponosa do afere Zanimanje javnosti je gotovo veliko zato, ker gre za eno najboljših podjetij na Hrvaškem, čigar izdelki so dobro znani tudi pri nas. Toliko več, ker se je prav Podravka pred kratkim znašla na naslovnicah zaradi afere Spice (začimba), ki je nekdanjemu ministru in podpredsedniku hrvaške vlade Damirju Polančcu (vsaj) za mesec dni začasno bivališče preusmerilo v zagrebški zapor Remetinec.

In prav on naj bi po vedno glasnejših ugibanjih stal v ozadju razvpitega nakupa, saj naj bi tako zmanjšal škodo afere Spice, ki bi po podatkih iz revidiranih najnovejših rezultatov poslovanja lahko znašala okoli 366 milijonov kun (50,5 milijona evrov).

A verjetno niti Polančec še ni dejal svoje zadnje besede glede dodatno vpletenih imen.

Izhod v sili za nekdanjega ministra? Podjetje FIA grupa s sedežem v Srbiji je 577 tisoč ali 10,64 % vseh Podravkinih delnic formalno kupilo od podjetja Fima Ami s sedežem na Malti, za kar naj bi odšteli 400 milijonov kun (55,2 milijona evrov).

Podravka bi, ocenjujejo hrvaški mediji, tako poplačala posojila madžarske banke OTP in drugih upnikov ter tako izplavala iz vseh dolgov, v katere se je zapletla zaradi dejanj prejšnje uprave. Za ta dejanja je moral vedeti tudi Damir Polančec, ki je v Podravki kot nekdanji član uprave imel zelo velik vpliv.

Krepko preplačano glede na tržno ceno Zanimivo je, da omenjenih 577 tisoč delnic danes na trgu ne bi doseglo niti polovice domnevne kupnine, kar poraja dodatna vprašanja o pravem namenu te transakcije. A direktor grupe FIA, v srbskem Kruševcu rojen (tudi) slovenski državljan Ranko Mimović, je Jutarnjem listu zavrnil vsa namigovanja, da je pravi kupec srbski tajkun Miroslav Mišković, katerega namene za nakup Podravke izpred treh let je tedanja uprava razglasila za sovražne. "Nikoli v življenju nisem videl Miškovića," je zatrdil Mimović.

Sedanja uprava Podravke Mimovića ne pozna Mimovića ni videla niti sedanja uprava Podravke: "Uprava Podravke ni bila v stiku z gospodom Mimovićem niti ni uprave kontaktiral kdorkoli iz FIA grupe," so nam iz Koprivnice odgovorili na naše vprašanje o morebitnem sodelovanju.

Po drugi strani pa naj bi Mimović vendarle imel prijateljske in poslovne povezave s Polančcem in Koprivnico – Jutarnji list celo poroča, da naj bi Mimovićevo dekle bilo iz Koprivnice.

Lažje do polic italijanskih trgovin? Zanimanje za Podravko je Mimović po navedbah hrvaških medijev pred dnevi že pojasnil s tem, da ima FIA prek svojih italijanskih fondov dostop do verige trgovin Coop, prek katere bi Podravka s svojimi izdelki lažje osvojila italijanski trg. Ne nazadnje naj bi bil prav italijanski fond Finest, ki so ga oblikovale italijanske banke zaradi naložb v države Balkana in Zahodne Evrope, četrtinski lastnik skupine FIA, ki pa je v Srbiji trenutno v likvidnostnih težavah. Srbski mediji navajajo uradne strani Narodne banke Srbije, kjer je zapisano, da sta banki Intesa in NLB septembra lani blokirali račun Mimovićevega podjetja zaradi izterjave; menda gre za dolg v višini 160 tisoč evrov.

Ne srbski temveč italijanski in švicarski denar Kapital, s katerim FIA kupuje Podravko, naj bi bil italijanskega in švicarskega porekla ter po Mimovićevih besedah le začetek njihovih vlaganj na Hrvaškem v skupni višini 240 milijonov evrov s poudarkom na turizem in bančništvo, poročajo srbski mediji. Gre za podjetja, ki so se vpletla v afero s Podravko.

Želja po večjem deležu Mimović se že spogleduje z državnim deležem Podravke, ki obsega 26,42 % podjetja in bi mu odprl pot do večinskega lastništva. A, kot ugotavljajo hrvaški mediji, vprašanje za milijon dolarjev, kakšen bo končni izid, ostaja neodgovorjeno. Mimović je ob tem sporočil: "Nisem nikakršen špekulant, temveč priznani mednarodni investitor s ciljem strateškega vlaganja v razvijajoče se trge."

Ne spreglejte