SiolNET.
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Intereuropa lani s 54 milijonov evrov izgube

1

termometer

Intereuropa je lani ustvarila za 53,9 milijona evrov izgube, medtem ko je leto prej beležila 3,6 milijona evrov dobička.

Koncern je lani dosegel negativni poslovni rezultat iz poslovanja v vrednosti 50,3 milijona evrov. S poslovnimi rezultati koncerna se je danes seznanil nadzorni svet.

Slabitve zaradi prevrednotenja sredstev koncerna na pošteno vrednost Kot je razvidno iz nekonsolidiranega poročila o poslovanju, so k izgubi največ doprinesle slabitve zaradi prevrednotenja sredstev koncerna na pošteno vrednost, ki so znašale skupno 50,8 milijonov evrov.

Najvišja slabitev s strani ruske družbe Najvišjo slabitev je v višini 35 milijonov evrov izvedla ruska hčerinska družba Interuropa East, sledijo pa ji delniška družba Intereuropa s 14,3 milijona evrov, Intereuropa Ukrajina s 4,6 milijona evrov in Intereuropa, logistične usluge iz Zagreba z 1,6 milijona evrov.

Ob izločitvi slabitev, prodaje dela družbe v letu 2009, odhodkov za udeležbo zaposlenih v dobičku v letu 2008 in prodaje osnovnih sredstev v letu 2008 bi znašal poslovni izid iz poslovanja koncerna v letu 2009 20.000 evrov, so v sporočilu za javnost zapisali v družbi. V letu 2008 je koncern sicer dosegel 16 milijonov evrov dobička iz poslovanja.

Več kot polovico prihodkov dosegli na področju kopenskega prometa Koncern je v poslovnem letu 2009 zabeležil 193,9 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 27 odstotkov manj od doseženega v letu 2008 in tretjino manj od načrtovanega za to leto. Več kot polovico prihodkov od prodaje je koncern ustvaril na področju kopenskega prometa. Z nadzorom stroškov so v koncernu direktne stroške poslovanja zmanjšali za dobro tretjino, posredne pa za 10 odstotkov.

Finančni odhodki na ravni koncerna so v letu 2009 za 10,7 milijona evrov presegli finančne prihodke, pri čemer največji del predstavljajo neto obresti. Poslovni izid pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA) je znašal 15,5 milijona evrov.

Investicije v vrednosti 25 milijonov evrov Za investicije je Intereuropa v lanskem letu namenila 25 milijonov evrov, večina sredstev pa je bila vložena v zaključek izgradnje logističnega centra Moskva-Čehov.

V letošnjem letu načrtujejo v Intereuropi za 200 milijonov evrov prihodkov od prodaje in 6,7 milijonov evrov čistega dobička.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin