TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 3. 2010,
18.37

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 3. 2010, 18.37

8 let

Intereuropa lani s 54 milijonov evrov izgube

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Intereuropa je lani ustvarila za 53,9 milijona evrov izgube, medtem ko je leto prej beležila 3,6 milijona evrov dobička.

Koncern je lani dosegel negativni poslovni rezultat iz poslovanja v vrednosti 50,3 milijona evrov. S poslovnimi rezultati koncerna se je danes seznanil nadzorni svet.

Slabitve zaradi prevrednotenja sredstev koncerna na pošteno vrednost Kot je razvidno iz nekonsolidiranega poročila o poslovanju, so k izgubi največ doprinesle slabitve zaradi prevrednotenja sredstev koncerna na pošteno vrednost, ki so znašale skupno 50,8 milijonov evrov.

Najvišja slabitev s strani ruske družbe Najvišjo slabitev je v višini 35 milijonov evrov izvedla ruska hčerinska družba Interuropa East, sledijo pa ji delniška družba Intereuropa s 14,3 milijona evrov, Intereuropa Ukrajina s 4,6 milijona evrov in Intereuropa, logistične usluge iz Zagreba z 1,6 milijona evrov.

Ob izločitvi slabitev, prodaje dela družbe v letu 2009, odhodkov za udeležbo zaposlenih v dobičku v letu 2008 in prodaje osnovnih sredstev v letu 2008 bi znašal poslovni izid iz poslovanja koncerna v letu 2009 20.000 evrov, so v sporočilu za javnost zapisali v družbi. V letu 2008 je koncern sicer dosegel 16 milijonov evrov dobička iz poslovanja.

Več kot polovico prihodkov dosegli na področju kopenskega prometa Koncern je v poslovnem letu 2009 zabeležil 193,9 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je 27 odstotkov manj od doseženega v letu 2008 in tretjino manj od načrtovanega za to leto. Več kot polovico prihodkov od prodaje je koncern ustvaril na področju kopenskega prometa. Z nadzorom stroškov so v koncernu direktne stroške poslovanja zmanjšali za dobro tretjino, posredne pa za 10 odstotkov.

Finančni odhodki na ravni koncerna so v letu 2009 za 10,7 milijona evrov presegli finančne prihodke, pri čemer največji del predstavljajo neto obresti. Poslovni izid pred obrestmi, davki in amortizacijo (EBITDA) je znašal 15,5 milijona evrov.

Investicije v vrednosti 25 milijonov evrov Za investicije je Intereuropa v lanskem letu namenila 25 milijonov evrov, večina sredstev pa je bila vložena v zaključek izgradnje logističnega centra Moskva-Čehov.

V letošnjem letu načrtujejo v Intereuropi za 200 milijonov evrov prihodkov od prodaje in 6,7 milijonov evrov čistega dobička.

Ne spreglejte