TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 12. 2008,
19.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 1. 12. 2008, 19.18

8 let

Hit bo odpuščal

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Hit ob obstoječi davčni obremenitvi igralniške dejavnosti v Sloveniji in napovedani recesiji na svojem glavnem, italijanskem trgu, opozarja, da bo zmanjševanje števila zaposlenih neizogibno.

To so po seji nadzornega sveta, ki se je seznanil s poslovanjem in načrti, sporočili iz Hita.

Do konca leta 2009 bo odpuščenih 100 delavcev Kot je STA izvedela v Hitu, naj bi družba do konca leta 2009 odpustila še 100 delavcev, poleg 100, ki jih je preko "mehkih metod" odpuščanja - odhodi v pokoj, različne odpravnine - v zadnjem letu že odšlo iz družbe. V Hitu med drugim razmišljajo tudi o drugačni ureditvi gostinskega dela, s katerim bi povečali učinkovitost, kar pomeni tudi ukinitev nekaterih služb, s čimer bo delo izgubilo nekaj zaposlenih. Preostali, ki naj bi izgubili delo, prihajajo iz igralniškega dela, v družbi pa si bodo prizadevali, da bo odliv opravljen z "mehkimi metodami".

V desetih mesecih 1,3 milijona gostov Hitove igralniško-zabaviščne centre je sicer v prvih desetih mesecih letos obiskalo 1,363 milijona gostov, kar je celo 0,3 odstotka več kot v enakem obdobju lani, težava, ki je povezana s svetovno finančno in gospodarsko krizo, pa je nadaljevanje padanja porabe na gosta, kar se kaže v padanju prihodkov, ki so v primerjavi z enakim obdobjem lani nižji za 11 odstotkov.

Hit je z agresivnim trženjem ohranil število gostov Hit je s povečanjem učinkovitosti trženja ohranil število gostov, kar je dobra osnova za obdobje po gospodarskem zastoju, finančna in gospodarska kriza pa sta občutno znižala razpoložljive dohodke gostov in njihova pričakovanja za leto 2009, še posebej v Italiji, ki je uradno že v recesiji, pojasnjujejo v družbi.

S težavami se ukvarja igralniška dejavnost po vsem svetu

Ob tem dodajajo, da se s težavami ukvarja igralniška dejavnost po vsem svetu. Na seji nadzornega sveta je mednarodni strokovnjak Craig Billings iz družbe Goldman Sachs predstavil trende, ki kažejo na splošen upad prihodkov igralniških družb (tudi do 20-odstoten), izboljšanje stanja pa se pričakuje šele v letu 2010, zaradi česar bo v letu 2009 ključno stabiliziranje poslovanja ob nadzorovanem zniževanju stroškov.

Padanje prihodkov je značilno tudi za Hitovo neposredno konkurenco v Italiji in Sloveniji - kljub številnim investicijam v nove zmogljivosti igralnice v severni Italiji in izvozno usmerjeni igralni saloni v Sloveniji beležijo 10- do 20-odstotni padec prihodkov.

Treba bo znižati tudi stroške Nadzorni svet Hita je ob tem sprejel plan za leto 2009, ki predvideva ohranjanje števila gostov in minimalni pozitivni rezultat, kar naj bi bilo mogoče doseči ob racionalizaciji poslovanja, povečanju učinkovitosti trženja, strokovnih služb ter ob zniževanju vseh stroškov, tudi stroškov dela.

Plan za leto 2009 predvideva ohranitev števila gostov na ravni iz leta 2008 oz. povečanje za 0,8 odstotka, kar pomeni, da bo Hitove centre obiskalo 1,662 milijona gostov. Celotni prihodki družbe bodo znašali okoli 217 milijonov evrov, pri čemer se predvideva minimalna rast prihodkov na področju igralništva, hotelirstva in gostinstva (približno za odstotek).

Ključnega pomena bo povečana učinkovitost zaposlenih

Družba naj bi dosegla minimalni pozitivni rezultat v višini 0,5 milijona evrov, ta cilj pa bo dosegljiv le ob "operativnejše zasnovanih trženjskih aktivnostih ter zniževanju vseh kategorij stroškov, vključno s stroški dela". Ob tem je po navedbah Hita ključnega pomena povečana učinkovitost in prilagodljivost redno zaposlenih, katerih delovni čas se bo prilagodil potrebam poslovnega procesa, ukinitvi zaposlovanja za določen čas in minimiziranju študentskega dela.

V primeru nadaljnjega zaostrovanja gospodarskih razmer bo uprava pristopila tudi k ugotavljanju tehnoloških presežkov in splošnem znižanju plač (do 10 odstotkov). Pri tem bo uprava, kot sama zagotavlja, tesno sodelovala s sindikati in svetom delavcev, katerim je ponudila sklenitev partnerstva, ki bi zagotovilo pogoje za stabilizacijo poslovanja.

55 milijonov evrov dodatnih igralniških dajatev "Kljub dejstvu, da trenutna igralniška zakonodaja na področju davkov ni v skladu s spremenjenimi tržnimi razmerami in s cilji slovenske turistične strategije - ob vseh ostalih davkih bo družba Hit v letu 2009 plačala 55 milijonov evrov dodatnih igralniških dajatev, plan za leto 2009 zaenkrat ne predvideva morebitnih sprememb zakonodaje, ki bi bile sicer nujne že brez gospodarske krize," še izpostavljajo v Hitu.

Uprava družbe si bo sicer še naprej prizadevala za spremembe zakonodaje in novo igralniško strategijo Slovenije, "ki lahko ob znižanju presežne obdavčitve podjetij zagotovijo stabilizacijo poslovanja, zaščito delovnih mest in ustrezne pogoje za nadaljnji razvoj dejavnosti".

Ne spreglejte