TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
1. 3. 2011,
16.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Torek, 1. 3. 2011, 16.00

8 let

Guy Pearce: Mirni Anglež iz Avstralije

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Guy Pearce je igralec, o katerem še niste slišali sočnih govoric, a vam je zagotovo prišlo na uho, da je igral v celi vrsti kultnih filmih. Njegove filme si lahko ogledate tudi v SiOL-ovi videoteki!

Na velikem platnu smo si ga nazadnje ogledali v z oskarji nagrajeni drami Kraljev govor, kjer upodablja kraljevega brata, na obzorju pa ima še vsaj tri filmske uspešnice, večinoma kriminalke. To ne pomeni, da ima težave z upodabljanjem travestitov (Priscilla: kraljica puščave) ali svetovnih umetnikov, kot je Andy Warhol (Factory girl), čeprav je res, da je v svojih vlogah največkrat na raznovrstnih nevarnih misijah (L. A. Zaupno, Bombna misija, Memento).

Zapriseženi skrivnostnež

Čeprav velja pri mnogih igralcih le za obrabljeno frazo, za katero se nenehno potrjuje, da se je ne držijo, se je svetlolasi igralec že od začetka kariere pridno drži: o zasebnem življenju resnično ne govori rad in le s težavo boste naleteli na trač z omembo njegovega imena.

Rodil se je 5. oktobra 1967 v angleškem mestu Cambridgeshire, a so se z družino zaradi očetovega poklica – bil je vojaški pilot – kmalu preselili v Avstralijo. Oče je čez pet let tragično umrl v letalski nesreči, a se je mama kljub temu odločila, da bo družina nadaljevala življenje na južni polobli.

Danes je Guy že štirinajst let poročen s psihologinjo Kate Mestitz, s katero sta zaljubljena že od otroštva. Otrok nimata in Guy je v kakšnem redkem bolj osebno obarvanem intervjuju celo priznal, da si jih niti ne želi, saj se mu ne zdi, da bi jim bil sposoben nuditi toliko pozornosti, kot jo potrebujejo. Povedal je še, da prosti čas najraje preživlja na svojem domačem vrtu, bodisi s prebiranjem scenarijev bodisi z urejanjem zelenja.

Čut za dobre vloge

Kot večina z igralskimi ambicijami se je tudi Guy že v otroštvu zanimal za to obrt in si izkušnje tako nabiral v raznovrstnih gledaliških predstavah. V najstniških letih je dobil vlogo v priljubljeni "žajfnici" Neighbours, bolj znani kot valilnici novih zvezdnikov (tam sta v mladosti med drugim igrali tudi pevki Natalie Imbruglia in Kylie Minogue).

Prva filmska vloga, po kateri so se producenti in režiserji začeli spraševati, kdo neki je ta Guy Pearce, je bila v na canskem festivalu predstavljenem filmu Hunting leta 1992. Sledila je vloga travestita Adama v komični drami Priscilla: kraljica puščave (1995) in nato upodobitev policista v znameniti ameriški kriminalni drami L. A. Zaupno (1997). Filmska uprizoritev, zaradi katere so si njegovo ime zapomnili še tisti, ki ga do takrat niso poznali, je bila glavna vloga v trilerju, ki "kravžlja" možgane, Memento (2000), kjer se je boril s svojim spominom in s svojo prepričljivo igro pripomogel k nastanku in uveljavitvi enega najbolj kultnih filmov zadnjega desetletja.

Vloge izbira zelo pazljivo

Ni naključje, da se zdi, da ga videvamo v samih dobrih oziroma kritiško uveljavljenih filmih, saj priznava, da vloge izbira zelo pazljivo. Pravi, da je v svojem življenju zavrnil nemalo ponudb, da bi nastopil v visokoproračunskih filmskih produkcijah, saj so se mu vloge večinoma zdele neumne in predvidljive, zvezdništvo pa ga tako ali tako ne zanima, čeprav se mu je sprva zdelo zabavno in se je uvrščal celo na raznovrstne sezname najlepših in najbolj seksi Zemljanov.

Občutek ga redko vara, saj je že drugo leto zapored del zasedbe filma, ki so ga nagradili z glavnim oskarjem: lani smo ga videli v Bombni misiji, letos pa v Kraljevem govoru. Sam za prestižnega oskarja do zdaj še ni prejel nominacije, a mu s takšnim tempom in načinom dela (na velikem platnu bo v bližnji prihodnosti nastopil kar v šestih filmih) tudi ta po vsej verjetnosti ne uide.

Ne spreglejte