Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
30. 6. 2011,
8.09

Osveženo pred

8 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Četrtek, 30. 6. 2011, 8.09

8 let, 2 meseca

Smolej: Moj najljubši umetnik bo tisti, ki bo vzpostavil ravnovesje v tem norem svetu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Uroš Smolej, večkrat nagrajeni igralec, ki že desetletje preseneča s kreativnimi vlogami na odrskih deskah MGL-a , za SiOL razkriva svoje kulturne navade in razvade.

Če začneva s popolnoma hipotetičnim vprašanjem: katero vlogo - v kateremkoli obdobju in na katerikoli celini - bi si želeli odigrati, pa to zaradi povsem objektivnih okoliščin ni bilo mogoče? Objektivne okoliščine so mi onemogočile, da nisem dobil osrednje in najbolj plačane vloge v kateremkoli visokoproračunskem filmu, ki je bil ovenčan z vsemi možnimi festivalskimi lovorikami, oskarji, palmami, medvedi in še kakšno floro ter favno. In kaj so te objektivne okoliščine? Nisem se rodil na pravem mestu, v pravem času, v pravi koži. Kljub vsemu se ne morem pritoževati. Subjektivne okoliščine so me pripeljale na mesto, kjer sem zdaj. Ali lahko sestavite idealno igralsko peterko, s katero bi želeli odigrati vašo najljubšo predstavo? Kdo bi sestavljal prvo postavo in katera predstava bi to bila? Torej se moram osredotočiti na zasedbo petih ljudi. Hm ...Taki postavi v Sloveniji že obstajata. V moški in ženski različici. Idealni pa sta kakor za koga. Najljubše predstave nimam, mogoče se bo do konca moje profesionalne poti pojavila in me tako močno zazanamovala, da bi jo lahko favoriziral. Si pa vsekakor želim igrati z nadarjenimi in fascinantnimi igralskimi osebnostmi. Doma in upam tudi zunaj naših meja. Kdo je vaš vzornik iz igralskega sveta? Nimam vzornika. Občudujem veliko ljudi in občudovanje se razlikuje od vloge do vloge.Težko bi koga izpostavil. Imen je veliko.

Če bi se morali umakniti v izolacijo, kateri film, knjiga in glasbeni album bi vam krajšali čas in zakaj?

Billy Wilderjev Nekateri so za vroče, Kako preživeti, Zvezdica Zaspanka v Ježkovi interpretaciji.

Moj največkrat videni film, rekorder in najljubša komedija. Drugo iz očitnih razlogov - v izolaciji najbrž ni prav prijetno, hitro lahko zapadeš v težave. Tretje pa sicer ni glasbeni album, je pa prva posneta pravljica, ki sem jo slišal. Še zdaj mi odzvanja v ušesih in podi po glavi. Katero knjigo ste nazadnje prebrali in kakšen vtis je naredila na vas?

Berem Pompeje avtorja Roberta Harrisa. Za zdaj sem mešanih občutkov. Vtisi so bolj medli, ker jo berem že en lep čas in me ni najbolj pritegnila, ampak se bom prebil do konca. Vedno se.

Kateri glasbeni album ste nazadnje kupili, presneli ali dobili v dar?

Nazadnje sem "dobil" v dar mešanico raznovrstnih uspešnic, ki pa so prirejene v popolnoma nasprotne žanre in sloge. Bossa nova, jazz ... Zanimiva in pomirjujoča glasba.

Kateri film/predstavo ste si nazadnje ogledali in s kakšnimi vtisi ste odšli domov?

Nazadnje sem si ogledal Razodetja v matičnem gledališču. Nad kolegi in kolegicami sem bil navdušen. Kateri kulturni dogodek bi lahko priporočili bralcem portala www.siol.net?

Z veseljem čakam nedeljo, 3. julija, ko bomo priča velikemu dogodku na prenovljenem Kongresnem trgu - koncertu več kot tisoč nastopajočih. Mahler, vrhunski umetniki in upam da zvezdnato nebo. Kdo je vaš najljubši umetnik in zakaj prav on/ona?

Ne vem imena, ne poznam niti ne morem ugibati ... bo pa prav zagotovo najljubši umetnik tisti, ki bo spet vzpostavil ravnovesje v tem norem svetu. Da bomo zaživeli polno, brezskrbno, zdravo in človeka dostojno življenje - kar pa je prav gotovo prava umetnost.

Ne spreglejte