TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
5. 3. 2012,
15.08

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Gabriel Byrne

Ponedeljek, 5. 3. 2012, 15.08

7 let, 12 mesecev

Gabriel Byrne: poklic duhovnika mu ni bil usojen

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Irski igralec Gabriel Byrne se je najprej šolal za duhovnika, vendar ga je spolna zloraba odvrnila od tega poklica. V DKino si oglejte njegov film Hazarderji!

Enainšestdesetletni igralec Gabriel Byrne, ki se je prebijal že skozi depresijo in alkoholizem, je v igralske vode zašel precej pozno, šele pri 29 letih. Sodeloval je s svetovno najuspešnejšimi režiserji, kot so Ethan in Joel Coen, Ken Loach, David Cronenberg in Bryan Singer. Igral je v več kot 40 filmih, med drugim v Osumljenih pet, Stigmata in Na zahod, produciral je deset naslovov in napisal tri scenarije.

Byrne, rojen leta 1950 v Dublinu, je odraščal v katoliški družini in se pet let izobraževal za duhovnika, pozneje je študiral arheologijo in lingvistiko ter se izpopolnil v irščini. Svoje znanje je uporabil za pisanje prve televizijske drame v irščini Draíocht, ki so jo predvajali leta 1996.

Preden je začel igrati, se je preizkusil kot arheolog, kuhar, učitelj španščine in zgodovine. Kot igralec pa se je začel kaliti v gledališču v Dublinu, pozneje pa se je pridružil londonskemu narodnemu gledališču. Med igralske zvezde pa ga je izstrelil zadnja sezona irske televizijske serije The Riordans. Igral je tudi v svoji spin-off seriji Bracken.

Byrnov filmski debi je bil v filmu Excalibur leta 1981, ko je igral očeta kralja Arturja Uthra Pendragona. Leta 1983 je z Richardom Burtonom, Laurencom Olivierjem, Johnom Gielgudom in Ralphom Richardsonom igral v miniseriji Wagner. Zelo uspešna je bila serija Na terapiji (In Treatment), kjer je igral terapevta dr. Paula Westona. Časnik New York Times ga je zaradi te vloge imenoval za novega "doktorja McDreamyja" po liku Partricka Dempseyja iz serije Talenti v belem (Grey's Anatomy). Leta 2008 je dobil zlati globus za vlogo v dramski seriji. Bil je tudi nominiran za emmyja za vlogo v dnevnem programu.

Z Joelom Coenom je leta 1990 posnel svoj ameriški prvenec /i>Millerjevo križišče (Miller's Crossing). Leta 1993 je produciral film V imenu očeta (In the Name of the Father), ki je prejel več nominacij za oskarja, med drugim za najboljši celovečerec. Sledila je produkcija filma Na zahod (Into the West), v katerem je ob ženi Ellen Barkin tudi zaigral.

Leta 1995 je z Brianom Singerjem posnel odlično dramo Osumljenih pet (The Usual Suspects), ki je prejela kar dva oskarja (Kevin Bacon za vlogo in Christopher McQuarrie za scenarij), istega leta pa se je ob Julii Ormond predstavil še v filmu Smilla in njen občutek za sneg (Smilla's Sense of Snow). V Možu z železno masko (The Man in the Iron Mask, 1998) z Leonardom DiCapriom je igral viteza D'Artagnana, videli smo ga tudi v Državnem sovražniku (Enemy of the State, 1998), kot duhovnik Andrew Kiernan je blestel v Stigmati (1999), prihodnje leto pa ga bomo gledali v filmu oskarjevca Coste Gavrasa Le Capital in v filmu All Things to All Men Georga Isaaca.

Leta 2000 se je vrnil na Broadway in prejel nominacijo za prestižno nagrado tony za vlogo Jamesa Tyrona ml. v uspešni igri Eugena O'Neilla A Moon for the Misbegotten.

Byrne zasebno

V ZDA je prišel leta 1987, ko je bil star 37 let, in sicer ga je v New York pripeljala ljubezen. Poročil se je namreč z ameriško igralko Ellen Barkin, s katero ima dva otroka, sina Johna Daniela (rojen 1989) in hčerko Romy Marion (rojena 1992). Par se je prijateljsko razšel leta 1993, ločitev je sledila šest let pozneje.

Kot borec za človekove pravice je aktiven v različnih dobrodelnih organizacijah. Leta 2004 so ga imenovali za Unicefovega irskega ambasadorja.

Čeprav je znan kot igralec, ki skrbno skriva svojo zasebnost, je leta 2008 posnel intimni dokumentarec o svojem življenju Stories from Home. Poskusil pa se je tudi kot pisatelj. Njegova avtobiografija Pictures in My Head je na Irskem postala uspešnica. Verjetno tudi zato, ker je v njej povedal, da sovraži, kadar ga kdo označi za tuhtajočega. "Rad bi se znebil vtisa, da sem mrk in tuhtajoč, saj sploh nisem tak."

Januarja 2010 je završalo, ko je v oddaji The Meaning of Life javno spregovoril o spolnih zlorabah duhovnikov, ki jih je preživljal v mladosti in so mu pustile globoke rane, čeprav niso bile dolgotrajne. "Na žalost sem izkusil spolno zlorabo. V internatu smo vedeli, da obstaja točno določen moški, s katerim nisi smel ostati sam v slačilnici. V zelo občutljivem obdobju je član duhovščine prestopil mejo," je povedal voditelju Gayu Byrnu. Igralec, ki je odprto spregovoril tudi o alkoholizmu in depresiji, je še povedal, da je v življenju preživel kar nekaj temačnih obdobij.

Ne spreglejte