TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
1. 7. 2010,
10.18

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Četrtek, 1. 7. 2010, 10.18

8 let

"Droga Kolinska bo ohranila proizvodnjo v Sloveniji"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Istrabenz je svoj 95-odstotni lastniški delež v družbi Droga Kolinska prodal hrvaški skupini Atlantic Grupa. V Drogi Kolinski zagotavljajo, da kupec ključnih dejavnosti družbe ne bo prodajal.

Atlantic Grupa ne bo prodala nobene od petih ključnih dejavnosti Droge Kolinske, zagotavlja predsednik uprave družbe Emil Tedeschi. Prišli smo kot strateški investitor, da bi razvijali vseh pet ključnih proizvodnih linij Droge Kolinske, je zatrdil Tedeschi. Droga Kolinska bo ohranila ime in proizvodnjo kave, vode in brezalkoholnih pijač, sladkih in slanih prigrizkov in otroške hrane.

Revitalizacija nekaterih Droginih izdelkov Proizvodnje ne nameravajo seliti iz Slovenije, razvijali pa bodo še druge proizvodne zmogljivosti v Srbiji, BiH in Makedoniji, je napovedal. Revitalizirati nameravajo tudi nekatere Drogine izdelke, ki so bili v preteklosti uspešni, in za katere menijo, da bi jih lahko uspešno ponudili trgu. Drogine proizvodne lokacije v Izoli, Rogaški Slatini in Mirni bodo ostale v polni zmogljivosti, načrtujejo tudi investicijo v proizvodnem obratu otroške hrane v Mirni. Obrat za polnjenje pijač v Rogaški Slatini bodo po Tedeschijevih besedah dopolnili s polnjenjem energetskih napitkov in cedevite za slovenski trg.

"Prepoznali smo izredno družbo in sposobne ljudi" "Prišli smo, ker smo prepoznali izredno družbo in sposobne ljudi," je zatrdil Tedeschi. Kakršni koli namigi, da je Atlantic Grupa kupila Drogo Kolinsko iz špekulativnih razlogov, so po njegovem nesmiselni. Pač pa se pogovarjajo o možni prodaji zemljišča v Ljubljani, ki ne predstavlja Drogine osnovne dejavnosti.

Vučićević: Dobra cena in dober kupec Zadovoljstvo nad za po njegovih besedah zgodovinskim poslom je izrazil tudi predsednik uprave Droge Kolinske Slobodan Vučićević. Za posel sta po njegovem značilna dobra cena in dober kupec. Zadovoljen je predvsem, ker je Droga Kolinska za novega lastnika dobila strateškega partnerja. Z združitvijo obeh družb so po njegovih besedah ustvarjeni pogoji za oblikovanje potencialno velike družbe, ki lahko napravi korak naprej. "Najpomembnejše v Drogi Kolinski so blagovne znamke in prepričan sem, da so v varnih rokah," je dejal Vučićević. Prodaja je po njegovih besedah "tudi nagrada vodstvu in zaposlenim za trud in delo".

Član uprave Droge Kolinske Enzo Smrekar je ob tem poudaril, da so za obe družbi značilni komplementarni programi in trgi. Skupna lastnost obeh so tudi močne blagovne znamke, ki so, kot je dejal, največje jamstvo bodoče rasti in razvoja. "Sinergije se bodo dogajale na nabavnem, proizvodnem, distribucijskem, prodajnem in marketinškem področju," je napovedal.

Drogo Kolinsko so kupili za 382 milijonov evrov Atlantic Grupa je Drogo Kolinsko kupila za 382 milijonov evrov, od cene pa bo potrebno odšteti finančni dolg Droge Kolinske. Ta je maja znašel 146 milijonov evrov. Atlantic bo tako plačal okrog 242 milijonov evrov, nase pa obenem prevzel 146 milijonov evrov dolga Droge Kolinske, sta pojasnila Tedeschi in prvi mož Istrabenza Tomaž Berločnik. Tedeschi je obenem izpostavil transparentnost posla in profesionalnost uprave Istrabenza. Kot je dejal, je v dogovoru "vse na mizi in ničesar pod mizo", tudi zato je posla zelo vesel.

Atlantic Grupa je v Sloveniji za potrebe nakupa Droge Kolinske ustanovila hčerinsko družbo Atlantic Naložbe, ki v poslu sodelujejo z 170 milijoni evrov lastnega kapitala in 78 milijonov evrov dolgoročnega kredita. Posojila so zagotovile banke Unicredit, Zagrebačka banka, Raiffeisen banka in Raiffeisen Zentralbank. Sodelovanje v 80 milijonov evrov vredni dokapitalizaciji Atlantic Grupe, ki bo sledila, je po Tedeschijevih besedah zagotovil nemški DEG, pričakovati je tudi dogovor z EBRD.

Istrabenz bo dolg do bank zmanjšal za skoraj polovico S prodajo Droge Kolinske se bo dolg Istrabenza do bank po Berločnikovem mnenju zmanjšal za skoraj polovico. Prodaja bo po njegovem povečala možnosti za dosego prostovoljne poravnave, o čemer se bodo z bankami pogovarjali jeseni. V naslednjih treh letih Istrabenzu po Berločnikovih napovedih ne bo potrebno plačevati dolga. V tem času bo lahko prestrukturiral vse svoje divizije in jih morda četrto leto prodal. Istrabenz nadaljuje s prodajo Instalacije in prodajo hotelo Grand Hotela Adriatic v Opatiji, Hotela Kempinski Portorož in družbe Turizem Kras, je še dejal Berločnik.

Do konca so bili v igri štirje kupci Sicer pa je Istrabenz v fazi prodaje Droge Kolinske bil v stiku s 55 potencialnimi kupci, 32 strateškimi kupci in 22 finančnimi investitorji. Prejel je osem nezavezujočih ponudb, v nadaljni postopek pa jih spustil šest. Dva ponudnika sta zatem odstopila, štirje pa so tekmovali skoraj čisto do konca, je pojasnil Berločnik. Na koncu so prejeli tri zavezujoče ponudbe, Atlantic Grupo, ki je po Berločnikovih navedbah ponudila najboljše finančne in ostale pogoje, pa so izbrali pretekli teden. Za celoten proces prodaje je potencialni kupec porabil od 1,5 do dva milijona evrov, je še dejal.

Istrabenz letos načrtuje 45 milijonov evrov dobička Družba Istrabenz v letošnjem letu sicer načrtuje 45,5 milijona evrov dobička, na ravni skupine pa je načrtovan dobiček v višini 48 milijonov evrov. Družba Istrabenz bo dobiček v pretežni meri ustvarila s presežki od prodaje premoženja.

Kuhar: Prodaja Droge Kolinske ni presenečenje

Za tiste, ki spremljajo dogajanje v prehrambeni industriji, prodaja Droge Kolinske ni presenečenje, je ocenil agrarni ekonomist z ljubljanske biotehniške fakultete Aleš Kuhar. Prodaja podjetja je legitimna poslovna odločitev, je dejal Kuhar, ki sicer upa, da bo Droga Kolinska tudi pod novim lastnikom poslovala uspešno.

"Za nas, ki sledimo dogajanju v branži, to ni presenečenje," je prodajo Droge Kolinske komentiral Kuhar. Kot je pojasnil, je bilo tak scenarij mogoče pričakovati, že odkar je Istrabenz Drogo in Kolinsko integriral z namenom v prodaji iztržiti čim več.

"To je del ekonomskega sistema, v katerem delujemo, to so legitimne poslovne odločitve, da se kupuje in prodaja," je menil. Špekulacij v zvezi z domnevnimi nepravilnostmi pri nakupu Kolinske in Droge s strani Istrabenza pa se ni želel dotakniti.

Veber: V kolikor se s prodajo ne širi trg, je ta neupravičena Odločitev Istrabenza, da družbo Droga Kolinska proda hrvaški skupini Atlantic Grupa, predstavniki slovenskih parlamentarnih strank večinoma obžalujejo. Poslanec SD Janko Veber je glede prodaje Droge Kolinske zadržan. Spomnil je, da je pred leti tudi Žito del proizvodnje preselilo na Hrvaško, vendar projekt ni zaživel. "Glede na to, da gre za živilsko-predelovalno industrijo, je po mojem mnenju tukaj potreben dodaten premislek," je dejal Veber. V kolikor se s prodajo ne širi trg, ki je pomemben za slovenske proizvajalce hrane, je ta neupravičena, je še opozoril.

Sajovic: Žal mi je, da se v Sloveniji ni našel kupec Vodja poslanske skupine LDS Borut Sajovic prodajo obžaluje. Kot je poudaril, je seveda trg odprt, a vendar sam Drogo Kolinsko vidi kot "enega od ponosov in simbolov slovenskega gospodarstva, tudi kot uveljavljeno in dragoceno blagovno znamko". "In žal mi je, da se v Sloveniji ni našel kupec za to pomembno podjetje, to bi bilo zagotovo v nacionalnem interesu in ponosu," je še izpostavil Sajovic.

Oražmova: Če bo prišlo do sinergij, morda to še ni katastrofa Vodja poslanske skupine Zares Cveta Zalokar Oražem je menila, da je prodaja podjetja stvar gospodarstva. "Na nek način je to odraz stanja, tudi morda znotraj skupine Istrabenz, ki je v stiski in išče vse možnosti. Kaj so naredili z nekoč zelo zdravo firmo pa nas lahko vedno skrbi, ne glede na to, kdo je lastnik," je dejala. Izpostavila je predvsem pomen dobrega poslovanja družbe. "Če bo s prodajo prišlo do kakšnih sinergij in so nameni dobri in gospodarsko upravičeni, potem morda to še ne pomeni katastrofe," je še dejala.

Godec: To je verjetno ena od slabih odločitev Vodja poslanske skupine DeSUS Joško Godec pa je izpostavil, da v stranki o tej temi še niso razpravljali, osebno pa je bil nad novico začuden. Prodaja je posledica reševanja Istrabenza, meni Godec, a izpostavlja, da je to verjetno ena od slabih odločitev. "Verjetno obstaja kakšna boljša možnost reševanja kot pa to, da prodamo eno naših bolj razpoznavnih blagovnih znamk," je ocenil.

Vizjak: Prodaja je izraz neke globoke krize Istrabenza Poslanec SDS Andrej Vizjak je ocenil, da "gre Istrabenzu zares zelo težko, da tudi s prodajami uveljavljenih blagovnih znamk rešuje lastno kožo". "Škoda, da Slovenci izgubljamo še tiste redke blagovne znamke, ki nekaj pomenijo širše, ne le v Sloveniji," je dejal in ocenil, da je to "izraz neke globoke krize Istrabenza".

Presečnik: Prehrambeno industrijo bi morali zadržati v slovenskih rokah Vodja poslanske skupine SLS Jakob Presečnik pa je ocenil, da bi morala Slovenija prehrambeno in predelovalno industrijo "v največji meri zadržati v slovenskih rokah". "To je po moji oceni slaba novica," je glede prodaje Droge Kolinske dejal.

Jelinčič: Gre za eklatantno svinjarijo Nad odločitvijo o prodaji je razočaran tudi predsednik SNS Zmago Jelinčič. Gre za "eklatantno svinjarijo, ki so si jo po mojem mnenju privoščili s privolitvijo slovenske vlade", je povedal. Vladajoči koaliciji je po Jelinčičevem mnenju vseeno, kam gredo nacionalni ponos in poslovne znamke, "ki imajo ceno in vrednost v svetu". "Mislim, da je to zločin, kar se je naredilo," je dejal Jelinčič, ki je prepričan, da je to vprašanje povezano tudi z arbitražnim sporazumom s Hrvaško.

Kmetijsko ministrstvo: Zavedamo se, da gre za odprti trg Na prodajo se je odzvalo tudi ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Na ministrstvu se zavedajo, da gre za odprti trg, ki deluje po ekonomskih načelih, ne glede na spremembo lastništva pa pričakujejo, da bodo razvoj, proizvodnja in delovna mesta ostali v Sloveniji, so sporočili.

Ne spreglejte