TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
1. 3. 2008,
7.25

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Sobota, 1. 3. 2008, 7.25

8 let

Dražji notranji železniški potniški promet in vrtec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Cene prevoza potnikov po železnici v notranjem prometu bodo višje za 3,5 odstotka, medtem ko bodo starši za otroke v ljubljanskih vrtcih plačevali v povprečju za 10 odstotkov višje cene programa.

Lani je bilo zvišanje cen notranjega železniškega potniškega prometa le delno realizirano, in sicer s 1. marcem 2007 v višini 2,3 odstotka, medtem ko lanska inflacija po oceni Urada za makroekonomske analize in razvoj (Umar) znaša 5,7 odstotka. Zaradi nižje cene vozovnic so Slovenske železnice po svojih ocenah lani izgubile 858.700 evrov prihodkov.

Z omenjenim zvišanjem cen naj bi Slovenske železnice letos realizirale načrtovano zvišanje v osnutku svojega poslovnega načrta, kar je tudi v skladu s priporočili jesenske napovedi Umarja in finančnega ministrstva, da se kontrolirane cene zvišajo le za letno povprečno stopnjo inflacije v višini 3,5 odstotka.

Transportni prihodki pa naj bi se s predlaganim zvišanjem cen v letu 2008 predvidoma zvišali za 830.800 evrov, s tem pa železnice vseeno ne bodo mogle nadomestili izpada prihodka iz leta 2007.

Ljubljanski vrtci dražji

Starši bodo za otroke v ljubljanskih vrtcih plačevali v povprečju za 10 odstotkov višje cene programa. V prvem starostnem obdobju so se cene zvišale za 5,4 odstotka, v drugem starostnem obdobju pa za 14,6 odstotka. Lani so starši za celodnevni program povprečno plačevali 91,50 evra, po podražitvi pa bodo 100,60 evra. V Mestni občini Ljubljana so se za podražitev vrtcev po besedah načelnice oddelka za predšolsko vzgojo, izobraževanje in šport Marije Fabčič odločili zaradi višjih plač in stroškov. Glavna novost je poenotenje cene, tako bodo starši za enak program v vseh ljubljanskih vrtcih plačevali enako. S 1. septembrom pa bodo za pol ure podaljšali delovni čas vrtcev.

Na Mestni občini Ljubljana (MOL) so kljub podražitvi prepričani, da so pokazali veliko socialnega čuta. Že podatek, da je v vrtce vključenih 79,5 odstotka otrok, kar MOL postavlja na prvo mesto v državi, po mnenju načelnice in ljubljanskega župana Zorana Jankovića pove, da vrtci niso predragi.

Popust občine Ljubljana Fabčičeva je poudarila, da v veljavi ostaja ljubljanski mestni popust v višini 22 odstotkov v prvem starostnem obdobju in 15 odstotkov v drugem starostnem obdobju. Ljubljanskim otrokom, ki obiskujejo vrtce v drugih občinah, pa bo MOL priznala dodatno 17-odstotno znižanje plačila staršev v njihovem plačilnem razredu.

Ostaja tudi dvomesečna rezervacija v poletnih mesecih, ko starši plačajo 30 odstotkov cene programa glede na uvrstitev v plačilni razred. Rezervacijo na MOL odobrijo tudi v primeru daljše odsotnosti otroka zaradi bolezni. Pri uvrstitvi staršev v plačilni razred na MOL po besedah načelnice upoštevajo tudi stanovanjske kredite, socialne stiske v družini, brezposelnost in podobno. V mestnem proračunu so za nadstandard tudi letos zagotovili 200.000 evrov, kar pomeni, da bo občina za vsakega petletnega otroka prispevala okoli 70 evrov za vrtec v naravi.

Ljubljanski vrtci pod dovoljenim deležem plačila staršev V skladu s pravilnikom šolskega ministrstva bi lahko starši letos plačevali 35,7 odstotka cene programa, vendar pa bodo po besedah Fabčičeve v povprečju plačevali od 23 do 24 odstotkov cene programa. Kljub podražitvi bo delež plačila staršev v ljubljanskih vrtcih ostal v dolgoletnem ciljnem območju, ki so si ga zastavili na MOL, t.j. okoli 23 odstotkov. Zaradi dodatnega mestnega popusta (od 15 do 22 odstotkov) in rezervacije so ljubljanski vrtci pod dovoljenim deležem plačila staršev, je poudarila načelnica.

Ne spreglejte