Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
23. 2. 2013,
18.22

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

zelišča urbani vrtički

Sobota, 23. 2. 2013, 18.22

6 let, 1 mesec

Zeliščni vrt na okenski polici

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Zelišča so duša jedi, še posebej sveža. V zimskem času jih lahko gojimo kar na notranji okenski polici.

Zelišča, ki jih uporabljamo v kulinariki, jedem dajejo svojo pravo moč, če so sveža. Pozimi jih v lončkih, koritih ali zabojčkih lahko gojimo kar na notranji okenski polici. Zahtevajo svetel, ne prevroč prostor, vlažen zrak in zemljo, bogato z organsko snovjo.

Posode, v katerih gojimo zelišča, morajo biti dovolj globoke, najmanj 20 centimetrov. Pri lončkih za gojenje dišavnic se lahko odločite med plastičnimi in glinenimi. Ti imajo bolj prepustne stene za vlago, zaradi česar se zmanjša možnost prenamočenosti zemlje in s tem gnitje korenin. Vendar je treba zelišča v glinenih lončkih zalivati bolj pogosto.

Na dno posode, ki naj ima na dnu luknjo, položimo drenažo v obliki peska, črepinj ali glinopora, ki omogoča, da bo voda nemoteno odtekala. Nad njo pa bogato prst.

V lončkih je mogoče vzgajati sladko in grmičasto baziliko, koriander, navadni komarček, majaron, kraški šetraj, kaduljo, rožmarin, meto, pehtran, origano, peteršilj, žajbelj, drobnjak, koper, krešo, čilije in lovor. Zrasle ne bodo tako visoko in košato kot na prostem, a kljub temu bodo izboljšale jedi ter hkrati polepšale domovanje.

bazilika | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Dišavnice zalivamo podnevi in po potrebi, najbolje je s prestano vodo. Bazilika, majaron, origano in timijan potrebujejo veliko svetlobe in sonca, drobnjak, peteršilj in meta pa hladnejšo lego ter manj neposrednega sonca. Za zelišča, ki potrebujejo neposredno sonce, so primernejša okna, ki gledajo na jug, jugovzhod ali jugozahod. Lončke vsak dan nekoliko obrnite, da bodo stebla rasla pokončno.

Konec zime je čas za zelišča Zelišča lahko vzgojite iz semen, lahko pa se odločite tudi za sadike. Konec zime je pravi čas, da se lotite sejanja dišavnic. Če sadite prvič, je bolje, da vsako izmed rastlin postavite v svoj lonček. Skupaj ne smete saditi janeža in kumine, kopra in koriandra, peteršilja in poprove mete. Za poprovo meto in pehtran, ki se lahko zelo razbohotita, pa je priporočljivo, da sta vsak v svoji posodi.

Zelišča se razlikujejo tudi po trajanju, enoletna so bazilika, koriander, koper in majaron. Dvoletni je na primer peteršilj. Trajnice so drobnjak, navadni komarček, luštrek, rožmarin, kadulja, pehtran, majaron in meta.

Ne spreglejte