SiolNET. Dom Vrt in okolica
Oglasno sporočilo
 • Messenger
 • Messenger

Škodljivci na vrtu – kako jih odpraviti?

Oglasno sporočilo

Vsak, ki ima svoj vrt, se je že srečal z bramorji, polži, voluharji, gosenicami in drugimi škodljivci. Gre za škodljivce, ki nam uničujejo naše pridelke in povzročajo sive lase.

Spletnik_skodljivci_na_vrtu_kako_jih_odpraviti

Če imate vrt blizu komposta, imate zagotovo nekaj (neprijetnih) izkušenj tudi s polži. Polži so nadležna bitja, ki nam hitro pojejo vse sadike, solate in drugo listnato zelenjavo. Med najbolj škodljive vrste štejemo polže golače (lazarji). Najaktivnejši so ponoči in v povprečju lahko pojedo 50 odstotkov lastne teže, torej do deset gramov rastlinske mase na noč.

Bramorja najdemo na vrtovih in tudi njivah, največ škode pa povzroča spomladi. Prehranjuje se s koreninami in hrano živalskega izvora. Ker koplje rove in rije vzdolž rastlin, so tukaj v večini tla bolj zrahljana. Če boste na svojem vrtu našli rove in pogrizene korenine, je to znak, da imate bramorja.

Eden izmed nadležnih škodljivcev je tudi voluhar, ki bo pojedel korenine in gomolje naših pridelkov. Podoben je podgani, le da ima krajši rep. Rad ima vodo, zato ga najdemo na vlažnih in dobro pognojenih površinah.

Tudi kapusov belin nam grize in je liste. Gre za metulja z belimi krili, ki izleže gosenice. Te se hranijo približno tri ali štiri tedne, nato se zabubijo.

Poznamo tudi kapusovega molja, ki pride na plano šele pozno poleti. Gosenice molja jedo liste s spodnje strani, gornja povrhnjica pa ostane cela. Šele kasneje nam pojedo vse liste.

Spletnik_vrtni_skodljivci

Kako se znebiti polža

Idealno bi bilo, če bi lahko sproti odnašali polže z vrta, saj so po eni strani tudi koristni in prispevajo k tvorbi humusa.

Ker ta scenarij v praksi ni mogoč, vam zato priporočamo sledeče:

 • Polži se pogosteje zadržujejo v neurejenih vrtovih, zato bo najbolje, da vrt redno urejate.
 • Posadite lahko rastline, ki jih polži ne marajo. Sem spadajo čičerika, ognjič, kapucinke, mak, čebula, česen …
 • Okoli rastlin lahko posujemo tudi jajčne lupine – poleg tega, da odganjajo škodljivce, so tudi odlično organsko gnojilo.
 • Po vrtu lahko potresemo apneni dušik, ki bo onemogočal izvalitev mladih polžev, ali postavimo vabe, ki bodo uničile celice, ki proizvajajo sluz.
 • Okoli rastlin lahko posujemo usedlino kave, na katero so polži občutljivi.
 • Okoli solate in drugih vrtnih rastlin ovijemo aluminijasto folijo in tako zaščitimo svoje pridelke.

Lahko uporabite tudi sredstvo proti polžem, ki ga v predpisanem odmerku preprosto potresete po površini, med rastline. Na posameznem zemljišču se lahko sredstvo uporabi največ štirikrat.

Spletnik_sredstvo_proti_polzem

Kako se znebiti bramorja

Bramorja moramo zatirati dvakrat letno, saj bomo le tako prekinili njegov razmnoževalni ciklus. Najprimernejši čas za zatiranje bramorja je spomladi, aprila, maja, ko se bramor levi (menja kožo), ter jeseni, septembra in oktobra.

Poznamo več načinov, kako se znebiti bramorja, najučinkovitejši pa je zagotovo naravni pripravek nemastar, ki je popolnoma varen za človeka in okolico. V zemljo preprosto vnesemo entomopatogene ogorčice, ki se naselijo v bramorja skozi dihalne poti in vanj spustijo simbiotsko bakterijo, ki ga pokonča. Gre za mikroskopsko majhne organizme, ki so v naravi že prisotni, vendar v premajhnem številu, zato jih moramo prinesti tudi na svoj vrt.

Spletnik_past_za_bramorja

Drugi načini za zatiranje bramorja so še:

 • V rove bramorja lahko zlijete milnico, ki bo bramorja pregnala na površje. Ko pridejo ven, jih preprosto poberite in odstranite.
 • Pogosto okopavajte zemljo, saj jim s tem uničujete rove in motite njihov razvoj.
 • V zemljo lahko položite kozarce za vlaganje, kamor bramor pade in ne more več ven.
 • Bramor ne mara obilnega zastiranja. Dodajte dodatno plast komposta, kar mu zagotovo ne bo ugajalo.

Kako se znebiti voluharja

Voluhar ima veliko naravnih sovražnikov, kot so ptice kanje ali postovke, podlasice in kače. Zato priporočamo, da ob vrtovih postavite palice, na katerih lahko počivajo ptice in ga takoj napadejo. Poznamo še druge trike, ki vam bodo pomagali pregnati tega naravnega sovražnika.

 • Na vrt lahko spustite tudi mačka, ki ga voluhar ne mara. Tako se ga boste hitro znebili.
 • V rove voluharja lahko natlačite olupke pomaranč in limon, vejice cipres in cvetove bezga in vonj ga bo odgnal.
 • Ker je voluhar zelo plašna žival, ne mara neznanih zvokov. Zato lahko v rove vstavite steklenice, s pomočjo katerih bo veter ustvarjal zvok, ki se ga voluhar boji.
 • V zemljo lahko zakopljete tudi vedro, napolnjeno z vodo, kjer se ujame in utopi. Pomembno je, da je rob vedra poravnan s površino zemlje.
 • Pri sajenju lahko postavite tudi mrežo za zaščito korenin. Pri drevesih pa je pomembno, da mrežo zadrgnete ob deblo.

Spletnik_zascita_pred_voluharjem

Kako se znebiti kapusovega belina

Gre za metulja bele barve, ki odleže ličinke, ki nam pojejo vse liste. Zato je treba ukrepati na različne načine.

 • Liste škropite s paradižnikovim zvarkom. Dve pesti paradižnikovih listov in stranskih poganjkov namočite v dva litra vode. Pustite stati tri ure in nato poškropite rastline na vsakih pet dni.
 • Med liste rastlin položite bele jogurtove lončke v obliki metulja in jih nasadite na paličice. Tako bo metulj zmeden in ne bo odložil jajčec, saj bo mislil, da je rastlina že zasedena.
 • Na rastline položite mrežo, ki bo zaščitila liste pred odlaganjem ličink.
 • Med pridelke posadite rastline, ki odganjajo metulja. Sem spadajo: meta, žajbelj, paradižnik, timijan ali pelin.

Kako se znebiti kapusovega molja

Ta molj nam pogrize vse zelene liste, zato je zaščita pred njim nujna.

To storite tako, da:

 • Začnete z zgodnjo setvijo kapusnic med rastlinami.
 • Sadike pokrijete z mrežo.
 • V bližini rastlin položite rumene lepljive ploščice, ki bodo ujele metulja.
 • Odločite se lahko tudi za kemično zatiranje, vendar je z leti molj postal odporen proti raznim mešanicam in insekticidom, zato je za uspešno zatiranje treba začeti v začetnih fazah razvoja.
Vrtnih škodljivcev se lahko znebimo na razne načine. Svetujemo vam, da preizkušate različne načine in ugotovite, kaj deluje. 

Več o zatiranju raznih škodljivcev na vrtu pa si lahko preberete na
blogu znane spletne trgovine Metrob.

Naročnik oglasnega sporočila je Metrob, d. o. o.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin