SiolNET. Dom Vrt in okolica
Vsebino omogoča Eurogarden
  • Messenger
  • Messenger
NAJ TRAKTOR

Prvi pridelki že pobrani. Ali je še čas za setev?

Vsebino omogoča Eurogarden

Vrtičkarji že pobiramo prve slastne sadove svojega dela. Na gredicah in zelenicah je še vedno dovolj dela, vendar pa je poletje tudi čas, ko si privoščimo uživanje in druženje v zelenih domačih oazah.

Poteka že tretji mesec velike nagradne akcije, v kateri z vašimi glasovi iščemo NAJ TRAKTOR. Med vsemi, ki boste oddali svoj glas, bomo 27. junija izžrebali glavno nagrado, in sicer vrtni traktor CASTELGARDEN XD150HD v vrednosti 2.199,99 evra.

XD150HD Eurogarden | Foto:

GLAVNA NAGRADA: Traktor za prave užitke med košnjo

Nagrajenka, ki prejme vrtni traktor, je:

Alja Stepišnik.

Čestitamo!

Eurogarden | Foto: Eurogarden Foto: Eurogarden

Zelenjavni vrt: kaj lahko sejemo julija?

Zelenjavo, ki smo jo sejali maja, zdaj že lahko pobiramo. Zgodnji krompir izkopljemo in na njegovo mesto posadimo npr. stročji fižol, špinačo, jagode ali zelje.

V prvem tednu julija še sejemo podzemno kolerabo, kitajsko zelje, korenček, peteršilj, rdečo peso, redkev, radič, endivijo, blitvo, kumare, bučke, nizek fižol ter črno in belo redkev.

Od sredine julija se začne setev kitajskega zelja in pak-choija.

V drugi polovici julija sejemo sladki komarček in gomoljasti janež ter spomladansko čebulo.

Presajamo pa sadike rdeče pese, korenčka, podzemne kolerabe, radičev, endivije. Do sredine julija presajamo pozne sorte zelja, glavnate ohrovta, brokolija. Zgodnje sorte lahko presajamo do sredine avgusta. Posadimo si še lahko sadike peteršilja, zelene, blitve, pora, kumar, bučk in novozelandske špinače.

Namig proti škodljivcem in boleznim

Predlagamo še en ukrep, s katerim se lahko v tem obdobju borimo proti škodljivcem in boleznim. Marsikje se zdaj pojavlja pepelasta plesen, katere razvoj lahko omejimo, če rastlin ne zalivamo po listih, pomembno je, da so grede dovolj zračne. ​

Eurogarden | Foto: Eurogarden Foto: Eurogarden

Poletni nasvet: V vročih poletnih dneh je pomembno, da rastline na vrtu in v okolici doma zalivamo zgodaj zjutraj, ko je zemlja še hladna. Če zjutraj nismo utegnili zaliti vrta, pa to storimo v času, ko sonce že zaide. Da bodo rastline enakomerno zalite, vam svetujemo uporabo kakovostnih šob in nastavkov za zalivanje.

Eurogarden | Foto: Eurogarden Foto: Eurogarden

Več o primernem zalivanju in pravih pripomočkih:

Eurogarden zalivanje Dom Kako pogosto poleti zalivati vrt in prati avtomobile?

Nega sadnega vrta in vinograda poleti

Julija že obiramo zgodnje sadje, kot so češnje, marelice, breskve, zgodnje sorte hrušk in jabolk.

Največji pridelek jagod je že skoraj mimo, obiramo pa preostalo jagodičevje. Rozge malin po obiranju porežemo.

Tudi pri ribezih in kosmuljah po obiranju izrežemo izrojene poganjke, starejše od štirih do petih let. S tem spodbudimo tvorbo kakovostnih rodnih brstov na mladikah. 

Od sredine julija do sredine avgusta opravimo poletno rez v sadovnjaku. Poskrbimo za redčenje krošnje, izrezujemo enoletne poganjke, ki izraščajo iz starega lesa v notranjosti krošnje. Puščamo samo veje, ki jih bomo uporabili za pomlajevanje drevesa. Upogibamo veje in jih s tem spodbujamo k tvorbi cvetnih popkov. Izrezujemo konkurenčne poganjke. Poletno rez izvajamo na močnih zdravih drevesih. Če so sadike v slabšem stanju, se odločimo samo za spomladansko rez.

Eurogarden | Foto: Eurogarden Foto: Eurogarden

Spremenljivo vreme s pogostimi plohami in nihanji temperatur je ugodno za razvoj bolezni in škodljivcev. Škropljenje proti peronospori, škrlupu in pepelasti plesni je nujen ukrep zlasti pri občutljivih sortah.

Junijsko trebljenje plodičev je mimo in če drevesa niso odvrgla dovolj plodov, se zdaj lotimo še ročnega odstranjevanja prekomernega števila plodov. S tem odstranimo poškodovane in slabše razvite plodove ter poskrbimo za boljšo kakovost pridelka.

Vinogradi: V poletnem času se v vinogradu začne zelena rez, s katero skrbimo za vzgojno obliko, zmanjšujemo bujnost, skrbimo za odpornost trte proti rastlinskim boleznim ter v končni fazi s temi ukrepi izboljšujemo kakovost pridelka.

S prikrajševanjem mladic spodbujamo rast fotosintetsko aktivnejšega mladega listja. Prikrajševanje lahko izvedemo večkrat.

Zalistnike odstranjujemo v coni grozdja, in sicer takoj ko izrastejo. Starejše zalistnike pinciramo.

Odstranjevanje listja se izvaja od velikosti graha grozdnih jagod do mehčanja. Da bi se izognili ožigom, se priporoča postopno odstranjevanje listja. Upoštevamo še nasvet, da odstranjujemo listje na vzhodni ali jutranji strani več, na zahodni manj ali nič. V toplem delu leta zlasti poleti je velika nevarnost pojava toče. Po padavinah s točo moramo trto takoj zaščititi pred dodatno škodo zaradi pojava bolezni. Vinsko trto zaščitimo s takimi sredstvi, ki ščitijo pred boleznimi in tudi pospešujejo celjenje ran. Ob tem dodajamo aminokislinske pripravke, kot so npr. protifert, drin in algoplazmin.

Uredite okrasni vrt

V okrasnem vrtu lahko z minimalnimi deli poskrbimo za lep videz in cvetenje. Nekatere trajnice z rezjo spodbudimo, da se ponovno obrastejo in ponovno zacvetijo. Take trajnice so npr. ostrožniki, plahtice, sivka, mačja meta kavkaška spominčica.

Julija še enkrat pognojimo čudovite vrtnice. Kot običajno, gnojimo pred dežjem ali pa nasad obilno zalijemo.

V začetku julija še lahko obrežemo žive meje, če še ni nastopila vročina. Tudi pokrovne rastline, kot so bršljan, panešplja in kosteničevje, bodo oblikovali lepšo in gosto rast, če jih bomo v tem času krepko prikrajšali. Poletne temperature omogočajo enostavno razmnoževanje rastlin z zelenimi in polzrelimi potaknjenci. Tako lahko razmnožujemo nekatere balkonske rastline, kot so pelargonije in bršljanke in zimzelene grmovnice.

Eurogarden | Foto: Eurogarden Foto: Eurogarden

Pravilna nega trate

Vročina in pomanjkanje vlage spodbudita rast vročinskih plevelov, kot sta muhvič in krvava srakonja. Eden izmed ukrepov v poletni vročini je košnja na višino od šest do osem centimetrov. S tem preprečimo pregrevanje zemlje in zmanjšamo konkurenčnost plevelov.

Eurogarden | Foto: Eurogarden Foto: Eurogarden

Če za zalivanje naše trate uporabljamo avtomatizirani namakalni sistem, je treba vedeti, da moramo nastavitev časa in trajanja zalivanj pravilno regulirati sami. Zalivalni sistem nastavimo za namakanje v jutranjih urah na vsake tri dni. Seveda moramo količino in pogostnost zalivanja prilagoditi našemu terenu.

Po delu na vrtu si moramo privoščiti tudi uživanje ob pogledih na ustvarjeno lepoto. V toplih poletnih večerih ali popoldanskih klepetih v senci domačih dreves si odpočijemo dušo in telo.

Poleti nas čaka kar nekaj dela z rednim košenjem trave, saj trava v optimalnih pogojih res bujno poganja. Da bo to vrtno opravilo zares dobro opravljeno, si lahko delo poenostavimo z novo robotsko kosilnico RAMDA, ki ima izjemne tehnične lastnosti. Robot RAMDA je primeren za vse vrste zelenic, velike od 100 do 1.500 kvadratnih metrov.

Kaj vse moramo postoriti pred sezono piknikov?

Eurogarden Dom Kaj vse moramo postoriti pred sezono piknikov?

V Vrtnem centru Eurogarden se zavedajo pomena lepo urejenega vrta, zato vam z veseljem pomagajo s koristnimi nasveti! >>>

Eurogarden Rotar | Foto: Eurogarden Foto: Eurogarden Vrtni center Eurogarden je trgovska blagovna znamka družinskega podjetja Rotar, ki je plod več desetletij trdega dela in nenehnega razvoja. Eurogardni na Dobrovi pri Ljubljani, v Krškem ali Splitu so vedno pravi naslov za pomoč pri urejanju vrta, doma in okolice ali večjih površin. Oskrbimo tako ljubitelje kot tudi profesionalne vrtnarje, vinogradnike, gozdarje in kmetovalce.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin