Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
10. 5. 2013,
9.31

Osveženo pred

1 leto, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

dekoracija vrta bambus

Petek, 10. 5. 2013, 9.31

1 leto, 8 mesecev

Bambus na vrtu za pridih daljne Kitajske

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Zakaj bi vaš vrt krasile le take in drugačne rože, če lahko tako bambus kot njegovi izdelki zanimivo popestrijo vrt oziroma cvetlično gredico?

Ta hitro rastoča rastlina posebnega videza bo popestrila vrt in vanj vnesla tropski pridih. Pri njeni uporabi na vrtu in njegovi okolici se prepustite ustvarjalnosti, saj lahko poleg tega, da jo posadite neposredno v zemljo ali v dekorativne posode, iz stebel izdelate tudi uporabne in igrive izdelke.

Najbolj praktično je, da bambus posadite v večje dekorativne posode, saj boste lahko tako rastlino poljubno prestavljali po vrtu – naj bo to v izbran kotiček na vrtu ali pa ob ograjo oziroma vrtno mejo. Ker se bambus zelo hitro razraste, ga morate po dveh ali treh letih presaditi. Lahko neposredno v zemljo na vrtu ali pa ga spomladi prežagate na dva dela in vsakega posadite v svoj lonec. Prednost bambusa je, da bodo že isto leto zrasli novi poganjki, vendar se bodo na njih listi začeli odpirati šele, ko bodo poganjki visoki okoli dva metra.

Pri izbiri vrste bambusa bodite pozorni na njegove karakteristike, saj lahko nekatere vrste zrasejo tudi do štiri metre visoko. Za okrasne lonce so najprimernejše pritlikave sorte.

Pustite domišljiji prosto pot Bambus je hitro rastoča rastlina, ki vam ponuja nešteto možnosti za uporabo in s tem tudi popestritve vrta.

Vetrni zvončki: Iz votlih bambusovih stebel lahko izdelate vetrne zvončke, ki bodo oddajali prijeten afriški zvok. Stebla različnih debelin narežite na več različno dolgih cevk, na katere na skrajnem koncu pritrdite tanko vrvico.

Bambusova bakla: Zanimiva in vsekakor romantična popestritev piknika na prostem je bakla oziroma svetilka, ki bo oddajala prijetno in nežno svetlobo. Poleg tega bo petrolej v bakli odganjal tudi komarje in drug mrčes. Baklo lahko uporabite tudi namesto luči na terasi.

Most ali podporna ograja: Iz bambusovih stebel lahko naredite tudi manjši prehodni most, ki ga lahko umestite čez vrtni ribnik ali potok, oziroma prosto stoječo podporno ograjo, ki jo lahko uporabite tudi kot oporo za svojo najljubšo plezalko. Čeprav se na prvi pogled ustvarjanje zdi zelo zahtevno, pa ni tako, saj potrebujete le malo večja stebla, močno vrv in malo kreativnosti.

Največja prednost: trdnost! Slabost: privlačnost za termite in druge žuželke! Bambus ima poleg tega, da poganjek, če ga utrgamo, znova zraste, še eno pomembno prednost – trdnost, ki mu jo daje njegova cevasta struktura, saj so vezi postavljene okoli votlega dela. Ta tropska rastlina je lahko tudi poceni material, za rast katerega se porabi dvakrat manj energije kot za proizvodnjo lesa.

Kot vsaka rastlina ima tudi bambus slabosti. Radi ga imajo namreč termiti in druge žuželke, ki se hranijo z lesom in vrtajo rove v stebla. Ker gre konec koncev za les, ga napadajo tudi glive in bakterije, ki povzročajo gnitje lesa. Bambus cveti le enkrat, ampak ga to velikokrat tako izčrpa, da odmre.

Kaj morate vedeti o negi in vzgoji bambusa Bambus glede tal ni preveč izbirčen. Najbolj mu ustreza zračna, odcedna, humusna in s hranili dobro založena vrtna zemlja, medtem ko ne mara preveč mokre in zbite zemlje. Pri negi rastline nikakor ne pozabite na celoletno zalivanje, še zlasti če je vreme toplo in vetrovno. Gnojite spomladi, in sicer z gnojili, ki vsebujejo dušik za liste, fosfate za korenine ter elemente kalcij, magnezij, železo, mangan, bor in cink. Bambus ima rad delno senčno, se pravi ne prevročo lego.

Ob večjem mrazu ga prenesite v zaprt prostor Čeprav bambus dobro prenaša tudi hujši mraz, če traja krajši čas, ga ob hujšem zimskem mrazu vseeno prenesite v zaprt prostor. A ker bambus veliko bolje uspeva zunaj, ga, če se temperature gibljejo okoli minus petih stopinj, pustite kar zunaj. V notranjost ga prestavite šele, ko je napovedan daljši mraz s temperaturami od –8 do –10 stopinj Celzija.

V garaži, kjer navadno prezimuje, se lahko pojavijo listne uši. Če opazite lepljive liste, bambus za nekaj dni in noči postavite ven na mraz. Ko uši pomrznejo, rastline prestavite nazaj v garažo. Med prezimovanjem je največji sovražnik bambusov prav suša, saj jih velikokrat pozabimo zaliti.

Ne spreglejte