Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
23. 9. 2013,
13.11

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Ponedeljek, 23. 9. 2013, 13.11

6 let, 1 mesec

Mitja Petkovšek navdušen nad udobnim življenjem v pasivni hiši

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Ko so se v podjetju Lumar IG pred tremi leti lotili gradnje hiše za Mitjo Petkovška, je bila plus energijskih hiša še vizija, danes pa je zaradi svojega bivalnega ugodja realnost.

Bivalno ugodje Mitja Petkovšek in Mojca Rode v hiši prebivata že skoraj tri leta, tako da sta izkusila vroče poletne in hladne zimske dni. Bivalno ozračje je skozi vse leto odlično, toplotna izolacija iz celuloze in lesnih vlaken v konstrukcijskem ovoju preprečuje, da bi temperatura tudi v najbolj vročih poletnih dneh presegla 26 stopinj Celzija. Bivalno ugodje je tudi v zimskem času izjemno. Trosoljna izolacijska zasteklitev zagotavlja visoko površinsko temperaturo stekla na notranji strani. Hiša ima izredno majhne potrebe po dodatni toploti za ogrevanje, zato bi jo lahko ogrevali tudi samo toplozračno. Po posvetu s strokovnjaki podjetja Lumar IG sta se odločila še za dodatno nizkotemperaturno talno ogrevanje, ki zagotavlja enakomerno temperaturo v celotnem prostoru. Potrebno toploto za ogrevanje zagotavlja kompaktna naprava, ki vključuje toplotno črpalko za ogrevanje in pripravo sanitarne tople vode ter sistem prezračevanja. Sistem prezračevanja deluje brezhibno, kakovosten zrak vedno znova preseneti vse obiskovalce. Seveda lahko v vsakem trenutku na stežaj odpreta tudi okna, vendar ob stalnem delovanju sistema prezračevanja to ni več treba.

Od 50 do 60 evrov na leto za stroške ogrevanja Udobje s stalno prijetno notranjo temperaturo (okoli 20 stopinj Celzija) je v plus energijski hiši v zimskih mesecih dosegljivo že za okoli deset ali 15 evrov na mesec. Skupni stroški za ogrevanje na letni ravni znašajo okoli 50 ali 60 evrov.

Kakovostna gradnja s certificirano tehnologijo Hiša je grajena s certificiranim konstrukcijskim sistemom Lumar Pasiv in je projektirana ter izvedena skladno z detajli, ki so jih s certifikatom potrdili na Passivhaus institutu v Darmstadtu. Kot prva montažna pasivna hiša v Sloveniji je tudi pridobila certifikat Passivhaus inštituta, ki potrjuje, da hiša izpolnjuje vse standarde pasivne hiše. Standardizirani in certificirani projektni detajli, nadzirani in certificirani proizvodni procesi ter kakovostna montaža so potrebni pogoji, da pasivna hiša tudi v realnosti ponuja prijetno bivalno ugodje ob nizkih stroških porabe.

Primus 137 – racionalna zasnova in sodoben dizajn Arhitekturna zasnova s kompaktnim tlorisom, velikimi steklenimi površinami in čistimi fasadanimi linijami sledi sodobnim trendom pasivne gradnje. Kubusno zasnovo odlično dopolnjuje nadstrešek nad pritličjem, ki se prek vertikalnega zidu v nadstropju povezuje s strešno konstrukcijo. Nadstrešek ne služi le kot prostor za sončno elektrarno, ampak zagotavlja tudi delno senčenje steklenih površin v poletnem času.

Zasnova Primus 137 se razteza na 135 kvadratnih metrih površine v dveh etažah. V pritličju so bivalni prostori, dnevna soba skupaj z jedilnico in kuhinjo pa predstavlja osrednji prostor. Ob tem so tukaj še manjši kabinet, kopalnica in tehnični prostor. V zgornjem nadstropju sta ob spalnici in dveh otroških sobah na voljo še velika skupna kopalnica, pralnica in garderobna soba. Notranjost je svetla, izčiščena in opremljena izjemno funkcionalno, interjer pa dopolnjujejo še izbrani dodatni elementi, knjižna omara pod stopniščem, priročna shramba ob kuhinji ter cvetlično "korito" na polvisoki predelni steni do dnevne sobe, ki naredijo bivanje še prijetnejše.

Racionalna razporeditev, energetska varčnost, sodoben dizajn in odlično razmerje med kakovostjo ter ceno so argumenti, ki so hišo Primus postavili na prvo mesto med postavljenimi pasivnimi hišami v Sloveniji.

Hiša Primus je prejela nagrado zlata misija 2011, priznanje v kategoriji plus energijskih hiš na natečaju za energetsko varčne objekte v Sloveniji 2011 in je primer dobre prakse v mednarodnem projektu Od zibelke do zibelke (Cradle to Cradle)

Mitja Petkovšek o bivanju: Zdaj, ko že nekaj časa bivam in uživam v svoji pasivni hiši, vidim, da je bila odločitev o gradnji pasivne hiše vsekakor pravilna. Pred vselitvijo sva z Mojco slišala veliko napačnih predstav o bivanju v pasivni hiši, vendar je življenje popolnoma običajno, le udobnejše, prijetnejše in cenejše. Samodejno prezračevanje je čudovita stvar, zdaj nama ni treba razmišljati, kdaj bova odpirala okna, gostje so zmeraj navdušeni nad zrakom v hiši. Strošek energije za ogrevanje je zanemarljiv (od 50 do 60 evrov na leto), sončni in notranji dobitki so res neverjetni. Ko na leden zimski dan sije sonce, se potreba po ogrevanju drastično zmanjša, in ko stojiš ob oknu, nikakor ne moreš ugotoviti, da je zunaj ledeno hladno, saj je tudi ob oknu temperatura izredno visoka. Vesel sem, da sem vseskozi sodeloval z ljudmi, ki sem jim zaupal in so obljubo pasivne hiše tudi uresničili.

Ne spreglejte