Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Neža Mrevlje

Ponedeljek,
14. 10. 2013,
20.51

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ponedeljek, 14. 10. 2013, 20.51

6 let, 1 mesec

Zavod Maska: Kako naprej?

Neža Mrevlje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Zavod Maska ob praznovanju 20-letnice svojega delovanja pogleduje nazaj in predvsem razmišlja, kako v umetnosti in njeni produkciji v prihodnje.

Zakonske spremembe v začetku devetdesetih let 20. stoletja so omogočile oblikovanje novih oblik umetniške produkcije. V tem obdobju so tako začele delovati nevladne organizacije, v okviru katerih so začele nastajati in se razvijati nove produkcijske oblike in načini, ki v slovenski in mednarodni prostor prinašajo nove vsebine in pristope k umetnosti ter pri tem dosegajo vrhunske rezultate, vidik nevladnih in neprofitnih zavodov za umetnost opisujejo na spletni strani Maska.

Zavod Maska je prav ena od takšnih oblik produkcijske organizacije na področju umetnosti, ki letos praznuje 20 let. Ob obletnici ustanovitve Maska v sodelovanju s številnimi partnerji pripravlja več dogodkov, usmerjenih k premisleku o prihodnosti umetniške produkcije in delovanja.

Spraševanja, kako naprej, se bodo lotili na javni mizi v Španskih borcih v torek, 15. oktobra, ob 17. uri. Pogovor bo spodbudila jesenska revija Maske z naslovom Slovenska postalternativa 1993‒2013. Tako s prispevki v reviji kot v pogovoru v zavodu želijo analizirati aktualne razmere, v kateri nastaja slovenska neodvisna produkcija, ujeta v zahteve financerjev, vse bolj podhranjeno javno finančno podporo, ki vodi v hiperprodukcijo in prekernost.

Na prvi dan praznovanja obletnice zavoda se bodo obiskovalci lahko zazrli tudi nazaj. Pri čemer pa Iztok Kovač in Janez Janša v predstavi Sokol s premiero v torek, 15. oktobra, ob 19. in 21. uri, ne bosta le poskusila konstruirati legendarnega Kovačevega sola Kako sem ujel Sokola iz leta 1991, ki predstavlja enega izmed mejnikov v sodobnoplesni produkciji, nastali pri nas, temveč se bosta posvetila tudi vprašanju, kaj čas pomeni za plesalčevo telo.

Legendarni uprizoritvi iz preteklih dveh desetletjih umetnika Dragana Živadinovega Molitveni stroj Noordung se bodo posvetili v sredo, 16. oktobra, ob 21. uri v Slovenski kinoteki, kjer bodo potekal komentirani informans, pogovor in predstavitev knjige Svet Kozmonavtov, balerin in svečenic.

V Muzeju sodobne umetnosti Metelkova bo razstava 1:1 predstavila umetniško produkcijo, ki vztraja in nastaja skozi daljše časovno obdobje in je tako usmerjena v procesualnost umetnosti, ne njeno objektnost. V četrtek, 17. oktobra, na dan odprtja razstave, bo tudi simpozij Umetnost in življenje: Produkcije časovnosti v umetnosti, ki bo prevpraševal načine dela v umetnosti.

Dogodek Trije redi časa (1993‒2013‒2023), kot so Maskino obletnico poimenovali, bo spremljal tudi maraton z naslovom Umetnost, ki nenehno govori, na katerem se bo trinajst režiserjev pogovarjalo s trinajstimi kritiki o uprizoritvah iz tistega obdobja. Maraton bo v petek, 18. oktobra, v Kinu Šiška med 17. in 24. uro.

Zaznamovanje obletnice se bo končalo v soboto, 19. oktobra, v Menzi pri koritu na Metelkovi. Odvil se bo gledališki impro Tajna Loža Živih, koncert Kabineta čudes Brutka Bimbiča in DJ-program jahača plošč BIGorja.

Ne spreglejte