Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
2. 2. 2018,
15.08

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40

Natisni članek

stolpnica TR3 Iskrina ura Ljubljana

Petek, 2. 2. 2018, 15.08

6 let, 1 mesec

Uradno: legendarna ura na TR3 bo spet delovala

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,40
stolpnica TR3 | Foto Urban Urbanc/Sportida

Foto: Urban Urbanc/Sportida

Predvidoma na predvečer Prešernovega dne bo na poslovni stavbi TR3 v središču Ljubljane ponovno vzpostavljeno delovanje prikazovalnika ure, datuma in temperature, so nam zagotovili v družbi Ceeref, ki je lastnica stavbe.

Kot so dodali, so se za popravilo in ponovno vzpostavitev delovanja prikazovalnika odločili zaradi želje in velikega interesa javnosti. Iskrin prikazovalnik, ki je postal ljubljanski zaščitni znak, je nehal delovati maja lani.

Mnogo meščanov je bilo razočaranih, sestavili so tudi peticijo. Iz podjetja, katerega lastnik je privatizacijski mogotec Igor Lah, so takrat sporočili, da za zastarelo tehnologijo prikazovalnika ni več originalnih rezervnih delov in da se je ne da popraviti.

"Kljub temu smo v Ceerefovi ekipi kar nekaj časa iskali tehnične rešitve za popravilo in prikazovalnik je zdaj ponovno popravljen, " so nam sporočili danes. "Upamo in želimo mu čim daljše življenje, Ljubljančanom pa veselje ob pogledu na ikono mesta," so dodali.


Preberite še: Jugoslovanski beton: v New Yorku na ogled ljubljanski Trg republike


Osvežilni pogled onkraj telefonskega zaslona

Kot je pred časom za Siol.net dejal arhtekt s fakultete za arhitekturo Aleksander Vujović, je tudi v času pametnih telefonov "prav osvežilno nenadoma dvigniti pogled in navedene podatke razbrati v zraku, namesto še enkrat več poseči po mobilniku".

Vujović poudarja tudi, da bolj kot brezplačna dostopnost do tovrstnih podatkov stolpnica z digitalnim prikazovalnikom pomeni točko identifikacije in orientacije.

Stolpnici, TR3 in stavba Nove ljubljanske banke, stojita na "pomembni prostorski točki, v t. i. ljubljanskih vratih. | Foto: Urban Urbanc/Sportida Stolpnici, TR3 in stavba Nove ljubljanske banke, stojita na "pomembni prostorski točki, v t. i. ljubljanskih vratih. Foto: Urban Urbanc/Sportida Ura kot del reprezentančnega prostora

O simbolni vlogi Iskrine ure arhitekt Vujović pravi naslednje: "Spomnim se obiskov Benetk, ko sem bil še dijak. Tam so dolga leta prenavljali zgodovinsko uro na Markovem trgu. In čeprav gre v ljubljanski različici za manj strukturno vključen element (v resnici bolj dodatek, ki pa je z desetletji postal nerazdružljiv del stavbe), gre pri obeh primerih za težnjo po ohranjanju uveljavljenih prostorskih poudarkov, javno dostopnih informacij in simbolov javnega, reprezentančnega prostora."

Prikazovalnik je nameščen na stolpnici TR3, ki sooblikuje največji trg v Ljubljani - Trg republike. Stolpnici, TR3 in stavba Nove ljubljanske banke, stojita na "pomembni prostorski točki, v t. i. ljubljanskih vratih, ožjem grlu med Grajskim gričem in Rožnikom. S svojo zasnovo, vertikali s tlorisno zasnovo trikotnikov, obrnjeni ena proti drugi, ta učinek še bolj poudarjata," še pravi arhitekt Vujović.

 

Ne spreglejte