Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
23. 5. 2013,
15.24

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 23. 5. 2013, 15.24

6 let, 1 mesec

Öko-Test: Automower® 305 und Gardena R40Li sta „dobra“

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Ugledna in priznana nemška revija Öko-Test je v svoji aprilski izdaji objavila rezultate testa robotskih kosilnic.

Pod drobnogled je vzela 8 modelov robotskih kosilnic različnih proizvajalcev teh strojev za košnjo trave. Husqvarna Automower® 305 in Gardena R40Li sta med vsemi modeli zasedla prvi dve mesti. Skupina Husqvarna je tako zopet dokazala, da je upravičeno vodilni proizvajalec robotskih kosilnic na svetu.

”Na robotski kosilnici Husqvarna Automower® 305 in Gardena R40Li se lahko zanesete. Ti dve pokosita travo tip-top” je bila končna ugotovitev testa, zapisana v reviji Öko-Test. Prav tako sta kosilnici zelo enostavni za vzdrževanje. Med testom je bil poseben poudarek na tehniki in varnosti, upravljanju kakor seveda tudi rezultatu košnje. Slednji je imel s kar 50 % največji vpliv na končni rezultat testa. In ravno tukaj sta Husqvarna in Gardena najbolj prepričali.

Način košnje je bil ocenjen kot zelo učinkovit

Tudi za način košnje po naključno izbranem vzorcu, je Öko-Test odločno zapisal: ”Na travnati površini nekoliko nesistematične tehnike skorajda ni moč zaznati, saj se zmeraj pristriže le nekaj milimetrov.” Poleg tega je potrebno omeniti, da so bile kosilnice testirane le 40 ur na površini 200 kvadratnih metrov. Glede na izkušnje lahko trdimo, da je po eno ali dvo-tedenski uporabi robotske kosilnice travnata površina videti še bolj enakomerno pokošena. Prav tako pa košnja po naključnem vzorcu zagotavlja bolj gosto in lepo travnato površino, ki daje videz angleškega tepiha.

Dobro pa je Öko test opazil tudi pomembnost vodilne žice: ”Modeli brez ločene vodilne žice se zmeraj, ko se vračajo na polnilno postajo, vozijo ob mejni žici – zaradi česar lahko nastanejo nezaželjene sledi koles”, ki so se med samim testom pri določenih konkurenčnih modelih tudi pojavile. Robotski kosilnici Automower® 305 in Gardena R40Li imata obe žici – z mejno žico so označena vsa delovna območja in ovire, kot so drevesa, grmovja, cvetlične grede, ter druge ovire, ki se pojavljajo na zelenici, vodilna žica pa vodi kosilnico nazaj do polnilne postaje, prav tako pa lahko to žico uporabite za usmeritev Automowerja skozi ozke prehode in osamljene dele vrta.

”Brez strahu pred namestitvijo!”, opozarja Öko-Test, saj so kosilnice zasnovne tako, da so prijazne do uporabika. Nastavitev robotskih kosilnic Husqvarna automower® 305 in Gardena R40Li je zelo preprosta. Delovno območje je določeno z nizkonapetostno žico, ki se enostavno položi okrog območja, ki ga želite pokositi. Na isti način se zaščitijo cvetlične gredice in druga področja, kjer ne želite kositi. Mogoča je tudi podrobna nastavitev programa košnje z vodilno žico, s čimer se doseže optimalna učinkovitost. Na ta način robotski kosilnici enakomerno in varno kosita do predpisanih meja, sami najdeta pot do polnilne postaje in se z lahkoto izogneta oviram na poti.

Poleg izjemnega načina košnje pa sta kosilnici Husqvarna in Gardena odlično prestali tudi varnostni test. Otroci in domače živali se nimajo ničesar bati. Če kosilnico dvignete s tal ali se le-ta prevrne, se motor samodejno ustavi. Poleg tega so rezila nameščena daleč od roba stroja, tako, da če kosilnica naleti na oviro, enostavno zamenja smer košnje, ne da bi povzročila kakršnokoli škodo.

Prav tako je vredno omeniti, da v primerjavi z veliko drugimi vrtnimi in robotskimi kosilnicami Husqvarna Automower® dela izredno tiho, kar omogoča košnjo tudi ob nedeljah in večerih, ne da bi pri tem motili sosede in okolico ali bili sami izpostavljeni nadležnemu hrupu. Nenavadno nizek hrup robotske kosilnice Husqvarna Automower® je bil leta 2012 nagrajen z “Quiet Mark” (“Tihi trg”), nagrado mednarodne pobude za zmanjševanje hrupa.

 

Husqvarna Austria GmbH, Linz.

 

Ne spreglejte