Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
26. 9. 2018,
10.20

Osveženo pred

2 meseca

Vsebino omogoča Arcont

Natisni članek

okna advertorial Arcont

Sreda, 26. 9. 2018, 10.20

2 meseca

Kaj jesen prinaša na okna?

Vsebino omogoča Arcont

Nabiranje vlage na zunanjih steklih oken je eden od fizikalnih pojavov, ki se na okna naseli skupaj z mrzlimi, vlažnimi jesenskimi (ter spomladanskimi) jutri. Pozimi ta vlaga lahko celo zamrzne in povzroči nastanek t. i. ledenih rož. Zakaj se to zgodi in ali gre za slab znak, vam pojasnjujejo strokovnjaki podjetja Arcont okna & vrata.

Zakaj se zunanja stekla oken orosijo?

V hladnejšem delu leta je zunanji zrak precej vlažen. Ponoči se ta vlažen zrak še ohlaja, zato se vlaga (rosa) začne nabirati na površinah, katerih temperatura je nižja od temperature zraka. Morda ste kdaj opazili, da jeseni na primer avto, parkiran blizu stanovanjskega bloka, ostane suh. To se zgodi zaradi toplote, ki jo oddaja takšen stanovanjski objekt, vlaga pa se nabira na površinah, ki so še hladnejše kot zrak.

Arcont | Foto:

Kaj torej pomeni vlaga na zunanjih steklih oken?

Če se na zunanjem steklu v hladnejših dneh nabere vlaga, to pomeni, da je zunanje steklo zelo dobro izolativno in da ima nizko vrednost Ug (faktor toplotne prehodnosti) ter je minimalno prepustilo zunanjo toploto navzven. Vlaga na zunanjih steklih torej pomeni, da so naša okna energetsko varčna in izolativna (ne prepuščajo toplote). Od zunaj zarošeno okno torej ni posledica slabe kakovosti ali napake, pač pa normalen fizikalni pojav, ki pojenja, ko se zunanje steklo znova ogreje.

Če se na zunanjem steklu v hladnejših dneh nabere vlaga, to pomeni, da je zunanje steklo zelo dobro izolativno in da ima nizko vrednost Ug. | Foto: Če se na zunanjem steklu v hladnejših dneh nabere vlaga, to pomeni, da je zunanje steklo zelo dobro izolativno in da ima nizko vrednost Ug.

Po nasvete in odgovore k strokovnjakom!

Imate še kakšno vprašanje ali dilemo, ki jo želite rešiti? Ni problema, strokovnjaki iz odličnega podjetja Arcont okna & vrata vam z veseljem odgovorijo na vsa vaša vprašanja!

Ne spreglejte