Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 5. 2017,
9.45

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Astech

Foto: Astech

Natisni članek

Astech advertorial požar gasilci

Ponedeljek, 29. 5. 2017, 9.45

2 meseca, 1 teden

Strokovno vzdrževanje zmanjša možnost požara

Vsebino omogoča Astech

Foto: Astech

V slovenskih objektih vsak dan v povprečju izbruhne pet požarov. Za ognjene zublje so bistveno večkrat kot človeški dejavnik ali naravni pojavi krive gradbene in tehnične pomanjkljivosti.

astech vzdrževanje požarna varnost | Foto:

Gradbene in tehnične pomanjkljivosti so samo lani v slovenskih objektih povzročile več kot tisoč požarov. Kaj morajo upoštevati lastniki in upravitelji, da bi objekte obvarovali pred ognjem?

Skrbno upoštevanje zakonodaje

Lastniki, upravitelji in uporabniki stanovanjskih, poslovnih ali industrijskih objektov so dolžni upoštevati vrsto zakonskih in podzakonskih aktov, ki urejajo področje požarne varnosti, med njimi:

– krovni Zakon o varstvu pred požarom,

Pravilnik o pregledovanju in preizkušanju vgrajenih sistemov aktivne požarne zaščite,

Pravilnik o usposabljanju zaposlenih za varstvo pred požarom in o usposabljanju odgovornih oseb za izvajanje ukrepov varstva pred požarom,

Pravilnik o požarnem redu, požarni načrt in načrt evakuacije, ki jih morajo izdelati za vsak posamezen objekt.

Kako se spopasti z glavnim krivcem požarov v objektih?

astech vzdrževanje požarna varnost | Foto:

V objektih mora biti po določilih slovenske pravne ureditve nameščena predpisana oprema, ki zagotavlja požarno varnost ter je ves življenjski cikel redno vzdrževana in preizkušana v skladu s tehničnimi predpisi in navodili proizvajalcev.

"Ker so najpogostejši vzrok požarov v objektih tehnične pomanjkljivosti, lahko lastniki in upravitelji stavb z rednim vzdrževanjem in izbiro strokovno usposobljenega izvajalca bistveno prispevajo k požarni varnosti," poudarja Alojz Nedižavec iz podjetja Astech, vodilnega slovenskega podjetja za vzdrževanje sistemov požarne zaščite.

V Astechu v nasprotju z večino ponudnikov tovrstnih storitev zagotavljajo vzdrževanje sistemov za požarno varnost v celoti, in sicer:

aktivnih požarnih loput, ki v primeru požara preprečijo širjenje ognja po prezračevalnem sistemu,

sistema za vzpostavljanje nadtlaka v prostoru ter

sistema za odvod dima in toplote iz prostora (dimoodvodnih loput in dimoodvodnih ventilatorjev), ki v primeru požara ljudem omogoča varen umik.

Vir: Gasilska zveza Slovenije | Foto: Vir: Gasilska zveza Slovenije Delovanje sistema za požarno varnost v objektih je treba pregledati pred začetkom delovanja, nato pa vsakih pet let pridobiti potrdilo izvedenca o brezhibnem delovanju.

Nadzor nad izvajanjem ukrepov s področja požarne varnosti v objektih izvaja Inšpektorat RS za varstvo pred naravnimi in drugimi nesrečami, ki lahko v primeru kršitev lastnikom ali upraviteljem objektov izreče globo v višini od 1.300 do 20.000 evrov.

Vir: Gasilska zveza Slovenije | Foto: Vir: Gasilska zveza Slovenije

Alojz Nedižavec iz podjetja Astech svetuje: "Z rednimi pregledi sistema za požarno zaščito ne gre odlašati, saj naložena globa ali požar lastnika objekta staneta veliko več kot vzdrževanje. Če so ogrožena življenja ljudi, pa seveda lahko nastane nepopravljiva škoda."

 

 

Ne spreglejte