Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
3. 2. 2022,
6.58

Osveženo pred

2 leti, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Huawei FreeBuds 3

Četrtek, 3. 2. 2022, 6.58

2 leti, 2 meseca

Huawei se kljub metanju polen pod noge ne preda

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Huawei | Foto Telekomov Tehnik

Foto: Telekomov Tehnik

Navkljub prepovedi uporabe Googlovih storitev in aplikacij, omejevanja, katere čipe lahko umesti v naprave, in splošnega pomanjkanja polprevodnikov je Huawei lani predstavil cel kup izjemno zanimivih naprav, med katerimi bodo nekatere prišle na naš trg.

Mobiteli ostajajo Huaweijeva osrednja naprava, toda zaradi omenjenih težav se z njimi bolj kot globalno osredotočajo na kitajski trg. P50 Pro s procesorjem Kirin 9000je bil na primer predstavljen sredi lanskega leta, zdaj pa je na voljo še pri nas, toda s procesorjem SnapDragon 888 brez podpore omrežju pete generacije (5G). Zaradi zvestobe napredku mobilne fotografije in ameriške blokade na drugih področjih je poudarek na sklopu zadnjih kamer. Rahlo presenečenje je vrnitev monokromatskega tipala (40 milijonov svetlobnih pik), ki 50-milijonski glavni kameri pomaga pri fotografiranju v vseh svetlobnih razmerah in obenem nudi izstopajoč črno-beli fotografski način. V sklopu so še 13-milijonska širokokotna in 64-milijonska kamera s periskopskim objektivom in 3,5-kratno optično povečavo. Oblikovno mobitel nadaljuje s pristopom, ki smo ga vajeni pri Huaweijevih mobitelih zadnjih nekaj generacij – sodobna estetika in uporaba najboljših materialov. Če zanemarimo odsotnost podpore omrežju 5G in Googlovih aplikacij ter storitev, je mobitel P50 Pro v vsem drugem enakovreden drugim premijskim mobitelom.

Na dogodku pred božičem je Huawei predstavil še prepogljivi mobitel P50 Pocket, ki se zaradi tečaja na sredini 17,5-centimetrskega (6,9-palčnega) zaslona postavlja ob bok podobno zasnovanemu Samsungovemu modelu Z Flip. Bistvena razlika je v izvedbi tečaja, kajti med obema polovicama pri zloženem Huaweijevem mobitelu skoraj ni reže, saj se zaslon upogne v obliki kapljice vode v notranjost ohišja. Enako zasnovo tečaja ima tudi Honor Magic V, le da ta z zunanjim, notranjim zaslonom in prepogibom po navpični osi velja za kameleona med mobitelom in majhno tablico. P50 Pocket – zanj so ravno tako uporabili procesor SnapDragon 888 – namesto kamere z optično povečavo uvaja 32-milijonsko tipalo širšega svetlobnega spektra. Ker tipalo zajema za naše oči nevidno svetlobo, obeta zanimive fotografske učinke. Glavna kamera ima sicer 40-milijonsko, širokokotna pa 13-milijonsko tipalo.

Huawei | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

Sočasno s pametnim mobitelom P50 Pocket je Huawei predstavil pametno uro Watch D. Ura kvadratne oblike ima poleg sposobnosti beleženja dejavnosti in merjenja običajnih fizioloških znakov tudi tipalo EKG in merilnik srčnega tlaka. Zanimiv je predvsem slednji, saj za razliko od večine podobnih ne zahteva rednega umerjanja z manšetnim merilnikom srčnega tlaka. Deluje namreč po enakih načelih. Med merjenjem kompresor napihne pašček, da tipalo pritiska izvede meritev v intervalu med 40 in 230 mmHG. Trdijo, da je napaka v mejah naprav, namenjenih medicinski uporabi. Če je to res in ker postopek merjenja omogoča redne samodejne meritve, potem gre za pomemben korak nosljive naprave, resnično uporabne tudi za spremljanje zdravja. Ohišje ure je zaščiteno po standardu IP86, plavanje z njo na zapestju verjetno ni priporočljivo, baterija pa zdrži do 7 dni.

Že prej je Huawei predstavil Watch GT Runner, ki je njihova prva nosljiva naprava, prvenstveno namenjena tekačem. Namesto kovinskega ohišja, običajnega za dosedanje različice ur GT, uvaja lažje ohišje iz plastičnega polimera. Dodani so na znanstvenih načelih temelječa analiza teka, navidezni trener, ki svetuje na podlagi algoritmov umetne inteligence in zbranih podatkov o tekih, nadgrajena tehnologija spremljanja srčnega utripa in izboljšana natančnost satelitskega sprejemnika. Položaj antene in spremljanje satelitskega signala na dveh frekvenčnih pasovih sta jamstvo natančnosti, ki jo zahtevajo tekači na mestnih maratonih. Za razliko od teka na prostem običajne športne ure namreč težje sledijo oziroma beležijo traso na ulicah, obkroženih z visokimi zgradbami. GT Runner je okrogla in premera 46 z vgrajeno baterijo z do 14-dnevno življenjsko dobo.

Huawei | Foto: Telekomov Tehnik Foto: Telekomov Tehnik

S prenosnimi računalniki je Huawei dodobra pretresel ponudbo tudi na slovenskem trgu, saj ti veljajo za kakovostno izdelane, predvsem pa večino odlikuje zaslonsko razmerje 3:2 z več zaslonskega prostora po navpični ravnini. Tik pred novim letom so prenovili model z vrha ponudbe, MateBook X Pro. O procesorjih ni bilo veliko govora, vemo, da bo na voljo različica z Intelovim i5 in dve z i7, kajti večji poudarek je bil na oblikovalskih dosežkih in zaslonu. Povečali so ga na 36-centimetrov (14,2 palca) in ga nastavili, da podpira barvni obseg P3 pri natančnosti barv delta E manj od 1. Lastnost, ki je jamstvo primernosti prenosnega računalnika za profesionalno uporabo predvsem za ustvarjalce digitalnih vsebin. Prenosnik ima po dva priključka USB-C na vsaki strani in tipke s hodom 1,5 mm. Zanimivo je tudi, da ima kar šest zvočnikov, zaradi katerih je uporaben še za kaj več kot le za pisarniška opravila.

Pametni mobitel Huawei P50 Pro je že na voljo, medtem ko bosta P50 Pocket in pametna ura Watch GT Runner kmalu. Kdaj na slovenski trg prideta novi prenosnik in predvsem ura Watch D, ki verjetno zaradi obljube natančnega merjenja krvnega tlaka zanima marsikaterega uporabnika, trenutno še ni znano. Upamo, da kmalu.

Članek je bil prvotno objavljen na Telekomovem Tehniku.

Ne spreglejte