Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
31. 10. 2015,
9.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Windows 10 Microsoft Matic Tomšič

Sobota, 31. 10. 2015, 9.36

8 let

Širjenja Windows 10 kmalu ne bo več mogoče zaustaviti

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Microsoft bo z novim letom nadgradnjo na Windows 10 uporabnikom različic 7 in 8 vsilil kot priporočeno posodobitev, kar pomeni, da bo operacijski sistem na njihove računalnike prenesel samodejno.

To pomeni, da se bodo namestitvene datoteke za Windows 10 znašle na disku vsakega uporabnika Windows 7 in 8(.1), ki ima vklopljene samodejne posodobitve (Windows Update). To velja tudi za tiste uporabnike, ki predhodno niso izrazili zanimanja za Windows 10 prek brezplačne rezervacije nadgradnje.

Ko bodo datoteke prenesene, bo Windows uporabnika pozval k nadgradnji operacijskega sistema, Microsoft piše v objavi na blogu podjetja. Uporabniki bodo imeli možnost zavrnitve nadgradnje, a zagotovila, da Windows nanjo ne bo opozarjal znova in znova, ni. Kot je razvidno iz pritožb na uradnih Microsoftovih forumih, to s spodbujanjem k prenosu namestitvenih datotek in nadgradnji navsezadnje počne že zdaj.

Če se bo uporabnik vendarle odločil za namestitev Windows 10, bo lahko v 31 dneh, če mu nova podoba ne bo všeč, znova presedlal na prejšnjo različico operacijskega sistema. Po preteku tega obdobja to ne bo več mogoče.

Zakaj samodejno prenašanje Windows 10 ni primer dobre prakse Namestitvene datoteke za Windows 10 na trdem disku zasedejo od 3,5 do 6 gigabajtov prostora. To lahko predstavlja težavo pri uporabnikih, ki:

- Imajo počasno internetno povezavo, saj prenos datotek v ozadju zato traja dolgo in obremeni internetno povezavo, uporabnik pa pogoste ne ve, zakaj se spletne strani nalagajo po polžje.

- Imajo omejitev mesečnega prenosa podatkov. Če internetni paket vključuje 50 ali sto gigabajtov prenosa, lahko samo datoteke za Windows 10 poberejo pet ali deset odstotkov mesečne kvote.

- Windows 8.1 uporabljajo na tablici. Nekatere imajo samo 32 gigabajtov prostora za shranjevanje podatkov.

Uporabnik lahko samodejne posodobitve izklopi, a to za zagotavljanje stalne zaščite in sprotnega krpanja varnostnih lukenj ni najbolj zdravo. Največ nadzora nad posodobitvami lahko pridobi, če se odloči za samodejno obveščanje o nadgradnjah, ki so na voljo, za prenos in nameščanje pa poskrbi ročno (fotografija spodaj, primer iz Windows 7).

Ne spreglejte