Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
4. 6. 2015,
17.13

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Matic Tomšič

Četrtek, 4. 6. 2015, 17.13

8 let

Se obeta baterijska revolucija?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ljudje vsako leto kupimo in zavržemo 15 milijard alkalnih baterij za enkratno uporabo. Njihova življenjska doba niha od slabe do katastrofalne. Obstaja način, da iz njih iztisnemo več?

Napetost povprečne nove baterije AA za enkratno uporabo, ki na svetovni ravni predstavlja več kot polovico vseh prodanih alkalnih baterij, po razmeroma kratkem času uporabe z 1,5 upade na 1,4 ali 1,3 volta. S tem postane neuporabna za poganjanje praktično vseh naprav "na baterije" razen morda ročnih svetilk, pa še te nato bolj brlijo kot zares svetijo. Kemikalije v njenem jedru sicer še naprej proizvajajo električno energijo, a ker večina daljinskih upravljalnikov, brezžičnih tipkovnic in tehtnic zahteva specifično napetost, ki je višja od oddane, nehajo delovati. Stran zato mečemo baterije, ki so izkoristile do največ 20 odstotkov svoje energijske zmogljivosti.

Pri tovrstnih baterijah z galvanskimi celicami, ki kemično energijo pretvarjajo v električno, je s posebnimi ojačevalci napetosti to mogoče na začetni ravni ohraniti dlje. Njihova težava je, da niso praktični za uporabo s klasično domačo elektroniko, ki jo poganjajo baterije. Preprosta in praktična rešitev, ki bateriji vdihne osem novih življenj Tu nastopi Batteriser, ki ga je razvil ameriški elektroinženir Bob Roohparvar. Batteriser je miniaturen ojačevalec napetosti, ki ga je kot rokav iz nerjavečega jekla mogoče nadeti baterijam in jih brez težav vstaviti nazaj v napravo. Roohparvar trdi, da lahko Batteriser življenjsko dobo alkalnih baterij tipa AA, AAA, C in D podaljša za do 800 odstotkov.

Batteriser deluje tako, da s pomočjo posebnega vezja, ki je del ohišja z debelino vsega 0,1 milimetra, znižano napetost domnevno iztrošenih baterij dvigne nazaj na izvirnih 1,5 volta. "Batteriser si lahko predstavljamo kot tubo zobne paste. Če jo stisnemo pri vrhu, v tubi ostane še ogromno paste – to je klasična alkalna baterija. Če pa jo stisnemo nižje ali pri dnu, pa bomo postopoma porabili vso pasto – to pa je Batteriser," je za PC World pojasnil Roohparvar.

Zmogljivost litij-ionskih celic za ceno alkalne baterije Ob podaljševanju življenjske dobe baterije sta najboljši lastnosti Batteriserja zagotovo cena in dolgoživost. Ojačevalec napetosti, za proizvodnjo katerega bo Roohparvar sredstva zbiral na platformi za množično financiranje Indiegogo, bo na prodaj predvidoma septembra letos. Cena kompleta štirih enot naj bi znašala vsega 10 ameriških dolarjev oziroma 8,8 evra, kar pomeni dobra dva evra na kos.

Ker sam Batteriser nima predvidene življenjske dobe – razvijalci na spletni strani batteriser.com navajajo, da bo deloval tako dolgo, dokler bo cel – bo nakup enega ali dveh kompletov najbrž dovolj za vse večne čase. Prodaja naj bi se začela na Amazonu, kar pomeni, da bo Batteriser bržkone dosegljiv tudi kupcem v Sloveniji.

Odpadne baterije so ekološka katastrofa. Kaj če jih ne bi tako pogosto metali v smeti? Batteriser bi lahko po prepričanju razvijalcev, podjetja Bateroo, lahko pomagal zmanjševati tudi onesnaženje, ki ga povzročajo alkalne baterije za enkratno uporabo. Teh ljudje po njihovih podatkih namreč vsako leto kupimo pa tudi zavržemo več kot 15 milijard. V reciklažnih obratih naj bi končala le dva odstotka. Če bi se Batteriser prijel na globalni ravni, bi to v teoriji pomenilo do osemkrat manj odpadnih baterij na leto.

Potencial za kriminal Z Batteriserjem je bilo pred meseci povezano tudi kriminalno dejanje v Silicijevi dolini. V pisarne podjetja Bateroo, ki je razvilo omenjeni ojačevalec napetosti, so po besedah Boba Roohparvaja vlomili neznanci, popolnoma razdejali delovne prostore in odtujili nekaj prototipnih primerkov Batteriserja, piše PC World. Storilcev niso nikoli našli, še danes pa ni znano, ali je morda šlo za plačance katerega od velikih svetovnih proizvajalcev alkalnih baterij.

Ne spreglejte