SiolNET. Digisvet Novice
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Roboti v laboratoriju in v praksi se na ogled postavijo

1

termometer

Odžiralci delovnih mest ali idealna rešitev za ponavljajoča se opravila predvsem v avtomatizirani proizvodnji? Roboti so postali neločljiv del sodobnega vsakdana.

Roboti so našli svoje mesto v proizvodnji predvsem pri varjenju in montaži, torej predvsem pri opravilih, ki se velikokrat ponavljajo v razmeroma kratkih časovnih presledkih. Od najpreprostejših (za delavce pravzaprav monotonih) opravil za tekočim trakom se roboti počasi, a vztrajno premikajo tudi v smeri zahtevnejših opravil in tudi na druga proizvodna področja. En dan predavanj, tri dni prikazov … Ta teden bodo na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko že osmič potekali Dnevi industrijske robotike. Organizirajo jih študentje pod mentorstvom predstojnika laboratorija za robotiko dr. Marka Muniha, vrata pa so brezplačno odprta vsej zainteresirani javnosti. Izkušnje z dozdajšnjih dogodkov kažejo, da bo največ obiskovalcev iz študentskih in dijaških vrst.

Po prvem dnevu, ko bodo potekala predavanja tako o osnovah robotike kot tudi o aktualnih industrijskih vprašanjih iz slovenske prakse, bodo naslednje tri dni namenili predstavitvam različnih aplikacij, za vsako od približno desetih pa bo v glavni vlogi drug robot. Eden bo pekel vaflje, drugi bo pripravil kavo, tretji bo okraševal tablico čokolade z rezljanji, a ne bodo vsi samo v kuhinji. Dva robota se bosta igrala z žogo, eden bo iskal izhode iz labirintov, eden se bo postavljal s svojimi pnevmatskimi mišicami …

Že pred dogodkom je potekalo študentsko tekmovanje za najizvirnejšo rešitev, prav te dni bodo tudi razglasili zmagovalce. … in še ekskurzija V petek, zadnji dan dogodka, bo strokovna ekskurzija v podjetji Plastika Skaza in KLS Ljubno, kjer roboti v svojem značilnem okolju skrbijo za avtomatizirano proizvodnjo.

Udeležba je brezplačna, a je za nekatere dele potrebna prijava na spletnem mestu prireditve.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin