Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Petek,
12. 9. 2014,
15.30

Osveženo pred

5 let, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

fotoaparat Nikon

Petek, 12. 9. 2014, 15.30

5 let, 8 mesecev

Predstavitev Nikonovih novosti prehitela sejem photokina

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nikon D750 cilja na višji srednji zahtevnostni (in cenovni) razred uporabnikov, novi kompaktni Nikon Coolpix S6900 pa ob zmogljivih funkcijah skrbi, da bo fotografiranje zabavno.

Nikon ni želel čakati do prihodnjega tedna, ko bo svoja vrata odprl največji svetovni sejem fotografske opreme photokina, ki je vsaki dve leti v Kölnu v Nemčiji. Že danes so uradno (tudi v Sloveniji) predstavili svoje novosti, med katerimi je zanje najpomembnejša tista, o kateri se je že nekaj tednov bolj ali manj pravilno ugibalo: nov fotoaparat, ki so ga umestili nekje med tiste za entuziaste in tiste za profesionalno uporabo, ima oznako D750. Za zahtevne entuziaste, pa tudi profesionalce Nikon D750 se ponaša s polnim formatom FX, na novo razvitim slikovnim tipalom s 24,3 milijona slikovnih točk, 51-točkovnim sistemom samodejnega ostrenja, razponom občutljivosti ISO 100-12.800 (razširljivo na ISO 50-51.200) in vgrajenim nagibnim 8,0-centimetrskim zaslonom LCD RGBW. Veseli ga bodo mnogi uporabniki, ki so na svojih fotoaparatih pogrešali povezljivost Wi-Fi, kar omogoča veliko hitrejšo odzivnost, kadar gre za profesionalno fotografijo, oziroma nasploh zelo kratek čas od posnetka do njegovega prenosa v oddaljen računalnik oziroma objavo na družbenih omrežjih ali kjerkoli v internetu. Zmogljiv slikovni procesor Expeed 4 je enak tistemu v Nikonovem najzmogljivejšem (in najdražjem) fotoaparatu D4s.

Na police slovenskih trgovin Nikon D750 prihaja še pred koncem tega meseca – priporočena maloprodajna cena samostojnega ohišja bo 2.149 evrov, za 550 evrov več pa bo na voljo z objektivom AF S 24 85 VR. Komplet z objektivom AF S 24-120 VR prihaja na trg predvidoma novembra s priporočeno maloprodajno ceno 2.799 evrov. Narejen predvsem za ljubitelje selfiejev Novi Nikonov kompaktni fotoaparat Coolpix S6900 obljublja preprosto in zabavno zajemanje selfiejev oziroma sebkov, kar med drugim omogoča tudi upravljanje s kretnjami. Njegovo tipalo ima 16 milijonov točk, za povezovanje z omrežjem in drugimi napravami skrbita vmesnika Wi-Fi in NFC. Za slikanje oddaljenih motivov je zelo dobrodošel 12-kratni optični zum, malček pa je kos tudi snemanju videa v polni ločljivosti HD 1080/60i. Njegova posebnost so tudi vgrajene funkcije za ustvarjanje posebnih vrst fotografij, popravkov (retuširanj) ali posebnih učinkov, poskrbljeno pa je tudi za učinkovito zmanjševanje posledic tresljajev. Deljenje fotografij prek povezave Wi-Fi je v načinu predvajanja mogoče že z enim samim pritiskom na namensko tipko, sicer pa je fotoaparat mogoče upravljati na daljavo s pametnim telefonom ali drugo napravo z nameščeno ustrezno programsko opremo.

Nikonov kompaktni novinec bo na voljo v črni in beli barvi, v Sloveniji pa ga bodo začeli prodajati sredi oktobra za 249 evrov, kolikor znaša priporočena maloprodajna cena.

Ne spreglejte