Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Sreda,
10. 2. 2021,
18.07

Osveženo pred

2 leti, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

2

Natisni članek

Siol plus Branko Meh Obrtna zbornica Slovenije obrtniki digitalna transformacija POS terminal plačilne kartice brezgotovinsko plačevanje Endre Eölyüs Mastercard

Sreda, 10. 2. 2021, 18.07

2 leti, 7 mesecev

Mastercardova Osmica

Pobuda, ki želi pri digitalnem plačevanju zmanjšati slovenski zaostanek za Evropo

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,35

2

POS terminal. Plačilna kartica. | Evropsko povprečje števila plačilnih terminalov na število odraslih prebivalcev je skoraj za polovico večje od slovenskega. | Foto Thinkstock

Evropsko povprečje števila plačilnih terminalov na število odraslih prebivalcev je skoraj za polovico večje od slovenskega.

Foto: Thinkstock

Slovenija zaostaja za evropskim povprečjem pogostosti kartičnih plačil, zato bo Mastercard v okviru projekta Osmica izbranim prijaviteljem projektov za Slovenijo v prihodnjih treh letih namenil milijon evrov.

Pričakujemo, da bomo v Sloveniji dobili več tisoč novih malih in srednjih podjetij ter obrtnikov, ki bodo začeli uporabljati plačilne terminale in sprejemati plačilne kartice, so zagon projekta Osmica pospremili predstavniki družbe Mastercard, zadolženi za Slovenijo.

POS terminal, plačilo s kartico
Novice Obetajo se nam razširjeni kartični izpiski

Slovenija zaostaja za Evropo, Ljubljana pa za preostalo Slovenijo

V projektu Osmica bodo spodbujali uvedbo plačilnih terminalov in tudi drugih rešitev, ki bodo pravnim osebam manjšega obsega omogočili poslovanje s plačilnimi karticami. Ti so namreč velikokrat kot razlog za vztrajanje pri izključno gotovinskem poslovanju navedli visoke zagonske in obratovalne stroške plačilnih terminalov (POS).

Ena od prijaznih rešitev je na primer sprejemanje plačilnih kartic prek programskih rešitev na pametnih telefonih. S tem bi Slovenija, ki ima 20,5 terminala POS na tisoč odraslih prebivalcev, lažje ujela evropsko povprečje, ki je skoraj za polovico višje. "Vsakdo je lahko trgovec, vsaka naprava je lahko POS-terminal," je napovedal vodja Mastercarda za Slovenijo in Madžarsko Endre Eölyüs.

Vodja družbe Mastercard za Slovenijo in Madžarsko Endre Eölyüs | Foto: Mastercard Vodja družbe Mastercard za Slovenijo in Madžarsko Endre Eölyüs Foto: Mastercard

Ne le, da Slovenija zaostaja za Evropo, tudi v državi je veliko neravnovesje, kar zadeva kartična plačila. Dobra petina od 36 tisoč plačilnih terminalov po Sloveniji je v Ljubljani, kar slabe tri četrtine od 143 tisoč slovenskih malih in srednje velikih podjetij ter obrtnikov ne sprejema plačilnih kartic.

POS terminal, plačilo s kartico
Novice Redka so slovenska podjetja, ki jih koronakriza ni vsaj oplazila

Podpore ne bodo samo za banke

Kaj pa tisti, ki pri gotovinskem poslovanju vztrajajo zaradi sive ekonomije? Velika večina podjetnikov vztraja pri poštenem poslovanju, so prepričani pri Obrtni zbornici Slovenije. "Številni obrtniki in podjetniki se ne zavedajo dovolj prednosti kartičnega poslovanja," je med drugim povedal njen predsednik Branko Meh.

Predsednik Obrtne zbornice Slovenije Branko Meh | Foto: Obrtna zbornica Slovenije Predsednik Obrtne zbornice Slovenije Branko Meh Foto: Obrtna zbornica Slovenije

Prijave v program Osmica in vprašanja za dodatna pojasnila o programu zbirajo do 5. marca prek elektronske pošte. Podpore sicer niso namenjene le bankam, temveč tudi podjetjem, ki razvijajo primerne tehnologije za razvoj digitalnega plačevanja v Sloveniji.

Prejemnike bodo objavili 2. aprila, tehnološke rešitve pa v Mastercardu obljubljajo že za letošnjo jesen.

Ne spreglejte