Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Torek,
20. 12. 2016,
4.13

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Natisni članek

digizgodbe

Torek, 20. 12. 2016, 4.13

6 let, 7 mesecev

Pet najpogumnejših ... Ali najneumnejših mož v zgodovini?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,73

Foto: YouTube

Devetnajstega julija 1957 se je pet ameriških vojakov v puščavi v zvezni državi Nevada nagnetlo ob znaku, na katerem je pisalo: "Točka nič. Prebivalcev: 5." Nato je tik nad njihovimi glavami razneslo atomsko bombo.  

To se je zgodilo med ameriško vojaško operacijo Plumbbob, med najobsežnejšem preizkušanjem jedrskega orožja v zgodovini ZDA.

Devetnajstega julija 1957, operacija Plumbbob je sicer trajala med majem in oktobrom tistega leta, je bil na vrsti preizkus rakete air-2 genie.

Šlo je za raketo tipa zrak-zrak, ki je nosila jedrsko bojno glavo.  | Foto: Šlo je za raketo tipa zrak-zrak, ki je nosila jedrsko bojno glavo. 

Cilj preizkusa rakete air-2 genie je bil ob pravilnem delovanju po neuradnih informacijah (ameriške zračne sile tega niso potrdile nikoli) tudi dokazati, da lahko ima uporaba jedrskega orožja pri letalskih bojih minimalen vpliv na zdravje ljudi na tleh. 

Ameriška vojska je zato poiskala pet prostovoljcev, ki so se med preizkusom rakete air-2 genie postavili na tako imenovano točko nič: točko, nad katero je nato eksplodirala jedrska bomba. Po angleško se točki nič reče ground zero.

Kot so ameriški znanstveniki pred preizkusom že ugotovili, je radioaktivno sevanje, ena od smrtonosnih posledic eksplozije jedrskega orožja, vedno najmočnejše na mestu detonacije oziroma nad njim.

Balistično raketo air-2 genie je nad ameriško puščavo odnesel lovec F-89 scorpion. | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Balistično raketo air-2 genie je nad ameriško puščavo odnesel lovec F-89 scorpion. Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

A jedrsko konico rakete je razneslo dovolj visoko (na okrog šestih kilometrih), da opazovalci na tleh ne bi smeli čutiti posledic. Tudi peterica, ki je stala na točki nič, ne. Dodaten razlog za to prepričanje je bila manjša eksplozivna moč jedrske konice, ocenjena je bila na dve kilotoni.

Za primerjavo: atomska bomba, ki je opustošila Hirošimo, je imela 15 kiloton, razneslo pa jo je manj kot 600 metrov nad tlemi.  | Foto: Reuters Za primerjavo: atomska bomba, ki je opustošila Hirošimo, je imela 15 kiloton, razneslo pa jo je manj kot 600 metrov nad tlemi.  Foto: Reuters

Oglejte si preizkus jedrske bombe in pet mož, ki so v trenutku eksplozije stali natanko pod njo:

Jedrska eksplozija se je zgodila ob 0:59. Z bleščeče svetlobe ognjene krogle pogleda ni umaknil samo major Norman Bodinger. Edini je namreč nosil zaščitna očala. Imel je tudi mikrofon, on je tisti, ki v zgornjem videoposnetku opisuje dogajanje. "Začutili smo val toplote in videli rdečo ognjeno kroglo. Ob njej je nebo videti črno."

Ob 1:12 je može dosegel zvok eksplozije. Major Bodinger je povzdignil glas, njegovi tovariši so se zdrznili in zakričali. "Dosegel nas je zvočni val! Delovalo je, zdaj pa je konec," je bil navdušen Bodinger. Čisto na koncu je še dejal: "Bilo je prelepo."

Štirje od petih prostovoljcev, ki so atomsko eksplozijo gledali od spodaj, niso bili navadni vojaki, temveč so imeli visoke čine. Sidney Bruce in Frank P. Ball sta bila polkovnika, Norman Bodinger in John Hughes pa majorja. Edini brez visokega čina je bil Don Lutrrel. | Foto: YouTube Štirje od petih prostovoljcev, ki so atomsko eksplozijo gledali od spodaj, niso bili navadni vojaki, temveč so imeli visoke čine. Sidney Bruce in Frank P. Ball sta bila polkovnika, Norman Bodinger in John Hughes pa majorja. Edini brez visokega čina je bil Don Lutrrel. Foto: YouTube

Vseh pet vojakov je že umrlo. Ali jih je morda pokopalo radioaktivno sevanje, ne ve nihče.

Ameriški medij KPLU je ob 55. obletnici dogodka (19. julija 2012) poročal, da je umrlo že vseh pet mož z videoposnetka, sta pa dva od njih dočakala visoko starost. Iz dokumentov, ki so dokazovali njihovo smrt, ni bilo razvidno, ali je katerega od njih morda pokopal rak, ki je pogosta posledica izpostavljenosti radioaktivnemu sevanju.

George Yoshitake, eden od snemalcev, ki so bili tisti dan na prizorišču jedrskega testa, je leta 2010 spregovoril za medij The New York Times. Povedal je, da ni poznal usod petih mož, ki so stali pod atomsko bombo, je pa precej njegovih tovarišev, s katerimi je delal v obdobju operacije Plumbbob, umrlo zaradi rakavih obolenj.  

Ne spreglejte