Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 5. 2014,
10.00

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Nokia

Torek, 6. 5. 2014, 10.00

8 let

Nokia v razvoj tehnologij za avtomobile

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Nokia je vzpostavila investicijski sklad, ki bo imel na voljo sto milijonov dolarjev za investicije v obetavna podjetja z inovacijami na področju tehnologij in storitev za inteligentna vozila.

Sklad so poimenovali Connected Car, upravljala pa ga bo družba Nokia Growth Partners (NGP). Sklad bo sodeloval z Nokijino hčerinsko družbo Here, ki razvija digitalne kartografske in lokacijske storitve.

"Povezani avtomobili so priložnost za rast" V Nokii želijo na ta način okrepiti rast ekosistema storitev okrog njihovih že uveljavljenih lokacijskih rešitev za z brezžičnim internetom povezana vozila Here.

"Naš novi, sto milijonov dolarjev vreden sklad tveganega kapitala dodatno poudarja naše prepričanje, da so povezani avtomobili pomembna priložnost za rast," je med drugim povedal predsednik in glavni izvršni direktor Nokie Rajeev Suri.

Ni jim uspelo s pametnimi telefoni, jim lahko s pametnimi vozili? Po navedbah družbe NGP je v zadnjih letih opaziti porast inovacij, ki so privedle do varnejših in okolju prijaznejših ter vse bolj povezanih in pametnih vozil. Ta tako postajajo nova platforma za uvajanje novih tehnologij, podobno kot pametni mobilniki in tablice.

Povezana vozila lahko na primer komunicirajo s prometno infrastrukturo in tudi drugimi povezanimi vozili. Tako voznika pravočasno opozorijo na ovire na njegovi predvideni poti in mu na primer priporočijo alternativno pot. S tem se poveča pretočnost prometa in tudi varnost udeležencev v prometu.

Ker to področje obeta veliko priložnosti za rast, so se nanj osredotočili tudi drugi tehnološki velikani, kot so Apple, Google in Intel.

Sklad Connected Car bo že četrti sklad v zadnjem desetletju, ki ga bo NGP upravljal v imenu Nokie. Za vse sklade, ki jih upravlja NGP, tako Nokia po novem namenja že 700 milijonov dolarjev. Skladi NGP, s katerimi Nokia pridobiva tako inovacije kot finančne prihodke, so aktivni v ZDA, Indiji, na Kitajskem in v Evropi.

Ne spreglejte