Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Ponedeljek,
25. 11. 2013,
13.57

Osveženo pred

2 leti, 10 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Twitter Barack Obama papež Frančišek Bela hiša Cristina Kirchner Carl Bildt Hrvaška vlada

Ponedeljek, 25. 11. 2013, 13.57

2 leti, 10 mesecev

Najraje sledijo Obami in papežu Frančišku

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Na družbenem omrežju Twitter so prisotni najvišji politiki 153 držav, med njimi tudi vlade vseh 45 evropskih držav. Število sledilcev ni nujno ogledalo obsega interakcije med voditelji.

Družbeno omrežje Twitter je v zadnjih letih očitno postalo nepogrešljivo komunikacijsko sredstvo za politiko in njene najvišje predstavnike po vsem svetu. Raziskava Twiplomacy 2013 je pokazala, da ima svoje račune na tem družbenem omrežju 77,7 odstotka svetovnih voditeljev oziroma predsedniki, premierji in zunanji ministri 153 držav. Med njimi je prav vseh 45 evropskih in vse južnoameriške vlade z eno samo izjemo: Surinam. Nad Twitterjem so najmanj navdušene vlade v Oceaniji, saj so tam dejavne le štiri vlade od 14 držav, ki so v tem območju. Afrika ne zaostaja veliko za državami severne poloble, saj je na Twitterju prisotnih 71 odstotkov vlad afriških držav. Obama, papež Frančišek, Bela hiša, turška predsednik in premier … Svetovni voditelj, ki mu na Twitterju sledi največ uporabnikov, je ameriški predsednik Barack Obama (@BarackObama), ki je s svojimi danes že več kot 40 milijonov sledilci v absolutnem merilu četrti najbolj priljubljeni račun na tem družbenem omrežju (nad njim so samo glasbeniki, in sicer Katy Perry, Justin Biebler in Lady Gaga).

Drugi na lestvici svetovnih voditeljev, ki jim na Twitterju najbolj sledijo, je papež Frančišek, ki ima na svojem računu @Pontifex in še osmih, ki jih po navedbah raziskave Twiplomacy uporablja, skupaj približno petino toliko sledilcev kot ameriški predsednik. Na tretjem mestu je Bela hiša, ki ima na svojih dveh računih, angleško govorečem @WhiteHouse in špansko govorečem @LaCasaBianca, skupaj nekaj več kot štiri milijone sledilcev. Sledijo turški predsednik Abdullah Gül (@cbabdullahgul) in turški premier Recep Tayyip Erdoğan (@RT_Erdogan), vsakemu sledi že skoraj štiri milijone uporabnikov). Ženski na šestem in desetem mestu Od šestega do desetega mesta so se razvrstili svetovni voditelji, ki imajo vsak več kot dva milijona sledilcev:

- jordanska kraljica Rania (@QueenRania), - indonezijski predsednik Susilo Bambang Yudhoyono (@SBYudhoyono), - ruski predsednik Dimitrij Medvedev (@MedvedevRussia in @MedvedevRussiae), - vlada Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske (@Number10gov), - argentinska predsednica Cristina Kirchner (@CFKArgentina).

Na prvi dan letošnjega julija je še 12 svetovnih voditeljev imelo več kot milijon sledilcev, vseh 505 računov svetovnih voditeljev na Twitterju je imelo v seštevku več kot 105,7 milijona sledilcev. Obama sledi samo dvema voditeljema Po mnenju avtorjev raziskave Twiplomacy je bolj kot število sledilcev pomemben obseg interakcij, ki ga imajo svetovni voditelji na Twitterju. Čeprav ima ameriški predsednik med svetovnimi voditelji kar nekaj presežnikov na Twitterju (bil je med prvimi, ki ga je začel uporabljati, največ mu sledijo in ga največ navajajo), sta med njegovimi skoraj 700 tisoč uporabniki, ki jim sledi, le dva svetovna voditelja. Podobno ugotavljajo, da je razmeroma skromno povezan tudi Twitterjev račun Bele hiše, saj Obama, Bela hiša in zunanje ministrstvo sledijo samo štirim svetovnim voditeljem: Medvedevu, britanski vladi, norveškem premierju (@JensStoltenberg) in čilskemu predsedniku (@SebastianPinera). Carl Bildt najbolj povezan Na lestvici svetovnih voditeljev, ki so na Twitterju najbolj vzajemno povezani z drugimi svetovnimi voditelji, vodi švedski zunanji minister Carl Bildt (@CarlBildt), ki je vzajemno povezan s 44 drugimi svetovnimi voditelji. Sledi Evropska služba za zunanje delovanje (@eu_eeas), ki jo vodi komisarka Catherine Ashton, nato pa še poljsko in francosko zunanje ministrstvo.

Na drugi strani je kar 161 Twitterjevih računov svetovnih voditeljev, ki niso povezani niti z enim od skupaj 505 Twitterjevih računov svetovnih voditeljev. Hrvaška vlada sledi mnogim voditeljem Poročilo Twiplomacy še izpostavlja majhne države, katerih voditelji poskušajo okrepiti vidnost in svetovno prepoznavnost svoje države tako, da sledijo velikemu številu svojih kolegov v drugih državah (čeprav v obratno smer povezave nastajajo bolj izjemoma). Hrvaška vlada (@VladaRH) enostransko sledi kar 195 voditeljem po svetu, islandsko zunanje ministrstvo, ki se je v Twitterjeve vode podalo komaj 19. marca letos, pa je v prvih treh mesecih začelo slediti skoraj 150 svetovnim voditeljem. Med zunanjimi ministrstvi, ki enostransko sledijo več kot 80 zunanjim ministrstvom ali svetovnim voditeljem drugod po svetu, so še norveško, švedsko in kosovsko. Svetovni voditelji v povprečju sledijo osmim drugim svetovnim voditeljem.

Ne spreglejte